Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
2 kakukkfűág
4 sárgarépa
50–60 dkg zöldborsó (fagyasztott is lehet)
őrölt pirospaprika
só
frissen őrölt fekete bors
2,5 l víz
2 evőkanál liszt
kb. 2 dl tejföl
2 evőkanál liszt
kb. 2 dl tejföl
a galuskához:
1 tojás
só
3–4 evőkanál liszt
kevés tej
só
3–4 evőkanál liszt
kevés tej
A fokhagymát megtisztítjuk, a kakukkfűágról lehúzzuk a kis levélkéket. Megtisztítjuk és meghámozzuk, majd kb. 1/2 cm-es karikákra vágjuk a sárgarépát. Nagy lábasban hevíteni kezdjük az olívolajat, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a kakukkfűlevélkéket. Addig pirítjuk óvatosan, amíg a fokhagyma sisteregni nem kezd – vigyázzunk, nehogy megégjen a fokhagyma és a kakukkfű! Rátesszük a sárgarépakarikákat és a zöldborsót, majd 5-6 percig együtt pároljuk. Meghintjük a pirospaprikával és a liszttel, 1-2 percig még pirítjuk, majd felöntjük a vízzel. Ízesítjük kevéske borssal és sóval, és a zöldségek puhulásáig kis lángon főzzük. Közben elkészítjük a galuskát: felverjük a tojást, ízesítjük sóval, kevés tejet adunk hozzá, majd annyi lisztet, hogy közepesen kemény galuskatésztát kapjunk. Amikor a zöldségek megpuhultak, a levesbe szaggatjuk a galuskát, és néhány percig együtt főzzük. Végül hozzáadtam a tejfölt is, amit előzőleg néhány merőkanálnyi levessel keverünk el. Még egyszer felforraljuk, és kakukkfűvel díszítve tálaljuk.