kedd, december 30, 2014

BÚÉK 2015

Ballag már az öregedő,
megfáradt Esztendő,
vele tart a sok-sok gyermek;
mind a tizenkettő.

Van, ki tarka virághaját
lenge copfba fogva,
lombot rázva, avart hintve,
mások fogvacogva.

Hálát adva a sok jóért,
siratva a rosszat,
fogadkozva, hogy jövőre
még szebb évet hoznak.

Sorba állunk mindahányan...
Január az élen,
s imádkoznak, hogy ölükbe
sok boldogság férjen.

S ne csak derű, egészség is,
bőség elegendő.
Így köszöntsön minden házhoz
be az Új Esztendő!

Mentovics Éva




Minden kedves látogatómnak és bloggertársamnak szívből kívánok egészségben, eredményekben és sikerekben gazdag, békés, boldog új esztendőt! :)

szombat, december 27, 2014

Juhtúrós-szalámis rózsa

Ismét egy az egyszerűen és gyorsan elkészíthető receptek közül. :) Szilveszterhez közeledve különösen aktuális, hiszen pikk-pakk megsüthetjük ezeket a mutatós sör- vagy bor- vagy pezsgőkorcsolyákat. :) Természetesen készülhet juhtúró nélkül is, ebben az esetben tojás sem kell hozzá, csak a tészta és a szalámi. És még mutatósabbá tehetjük, ha színes kérgű - nálam most pl. sajtos - szalámival sütjük. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 20 darabhoz:

  • 1 csomag (27 dkg) friss leveles tészta
  • 1 tojás
  • 12,5 dkg juhtúró
  • 50 szelet szalámi (kb. 15-20 dkg)




  • A leveles tésztát kitekertem, kb. 25 x 40 centis téglalapot kaptam, amit a hosszabbik oldala mentén 20 db 2 cm széles csíkra szabtam.
  • A juhtúrót villával összetörtem, majd egyneművé kevertem a tojással.
  • Ezzel a keverékkel lekentem a tésztát.
  • A szalámiszeleteket kettévágtam, minden tésztacsíkra 5-5 fél szalámiszeletet tettem.
  • Feltekertem, fogvájóval megtűztem, és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam.
  • Előmelegített, 210 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.


kedd, december 23, 2014

Fehér csokoládés-túrós szelet - BOLDOG KARÁCSONYT!!!

Mutatós és finom süteményt hoztam, ezzel szeretnék minden kedves látogatómnak békés, boldog, áldott ünnepet kívánni. :) Ízvilágában talán a reszelt túróshoz tudnám hasonlítani, annyi különbséggel, hogy ennek a sütinek nem gyúrt a tésztája, hanem egy sűrűbb kevert tészta közé kerül a citromos túrókrém. Tetejére csak simán rá is kenhetjük a fehér csokoládés krémet, de talán mutatósabb, ha csillagcsöves habzsák segítségével halmozzuk a tésztára. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a töltelékhez:

  • 2 tojás
  • 9 dkg kristálycukor
  • 50 dkg túró
  • 1 citrom

a tésztához:

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg kristálycukor
  • 4 tojás
  • csipetnyi só
  • 40 dkg rétesliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 2,5 dl tej

a krémhez:

  • 20 dkg fehér csokoládé
  • 10 dkg puha vaj
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája

a tetejére:

  • cukrozatlan kakaópor




  • A töltelékhez habosra kevertem a tojásokat a cukorral, hozzáadtam a burgonyanyomón áttört túrót és a citrom lereszelt héját, valamint a citrom felének kifacsart levét.
  • A tésztához a vajat krémesre kevertem a cukorral, majd egyesével beledolgoztam a tojásokat is.
  • Összeforgattam a réteslisztet, a sót, az átszitált kakaó- és sütőport.
  • A lisztes keveréket a tojásos masszához adtam, és a tej egyidejű hozzáadásával jól elkevertem.
  • Sütőpapírral bélelt, kb. 24 x 36 centis tepsibe adagoltam a tészta felét, kanál fejével szépen elegyengettem.
  • Ráöntöttem a túrós tölteléket, ezt is elsimítottam.
  • A maradék kakaós tésztát habzsákba töltöttem, amiből csíkokban a túrós töltelékre nyomtam a masszát.
  • Előmelegített, 190-200 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütöttem (tűpróba!), és hagytam teljesen kihűlni.
  • A csokoládét vízgőz fölött megolvasztottam, kevergetve hagytam kicsit visszahűlni.
  • A puha vajat krémesítettem a vaníliás cukorral és a tojássárgájával, majd hozzádolgoztam a csokit is. (Ha túl lágy lenne, néhány percre hűtőbe tehetjük.)
  • Végül csillagcsöves habzsákba töltve a sütemény tetejét díszítettem vele, majd halványan megszórtam egy kis kakaóporral.



"A karácsony a szeretet, az ádvent a várakozás megszentelése. Az a gyerek, aki az első hóesésre vár - jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel. Az, aki hazakészül, már készülődésében otthon van. Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé - szabad, és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől-szomjától. Aki pedig jól várakozik, az időből épp azt váltja meg, ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb: a hetek, órák, percek kattogó, szenvtelen vonulását. Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár."
Pilinszky János

Minden kedves bloggertársamnak és látogatómnak kívánok áldott, békés karácsony ünnepet! :)

csütörtök, december 11, 2014

Libamájas vagdalt majonézes áfonyával

A citromos mandulaleves után jó szívvel ajánlom az ünnepi asztalra a libamájas vagdaltat. Maga a töltelék is nagyon finom, különleges ízű, sült-pirult bacon köntösbe zárva. Hozzá finom, krémes, vajas burgonyapürét kínáljunk csípős-majonézes áfonyával. Az áfonyadzsemet igazán pikánssá tudjuk varázsolni a majonézzel és a csípős paprikakrémmel, a csípősséget enyhíthetjük vagy fokozhatjuk ízlésünk szerint. A recept megjelent a Kifőztük Magazin decemberi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 31 cm hosszú őzgerincformához:
  • 2 szikkadt zsemle
  • 2 dl főzőtejszín (20%-os)
  • 60 dkg libamáj
  • 1 tojás
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 1 vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • só, bors, majoránna
  • zsemlemorzsa (szükség szerint)
  • 20 dkg vékonyra szeletelt füstölt szalonna
a mártáshoz:
  • 1 kis üveg (30 dkg) áfonyadzsem
  • 8 dkg majonéz
  • csípős paprikakrém


  • A zsemléket centis kockákra daraboltam, nagyobb tálba tettem, és a tejszínt ráöntve átforgattam, hogy mindenhol érje.
  • A májat késes aprítóval pépesítettem.
  • A felaprított hagymát és petrezselymet együtt, kevés olajon megdinszteltem.
  • A zsemléhez adtam a májat, a petrezselymes hagymát, a lereszelt sajtot, a tojást, és fűszereztem sóval, borssal, majoránnával.
  • Jól elkevertem (ha túl lágynak találjuk, adhatunk hozzá néhány kanál zsemlemorzsát).
  • A sütőformát kibéleltem a szalonnaszeletekkel, beletöltöttem a májas masszát, a túllógó szalonnarészeket ráhajtottam.
  • Alufóliával letakartam, a formát tepsibe tettem - az esetlegesen kifolyó lé felfogására -, és a vagdaltat előmelegített, 200 fokos sütőben bő 1 órán keresztül sütöttem.
  • Ezután eltávolítottam a fóliát, majd tovább sütöttem.
  • Miután megpirult, kivettem a sütőből, pár percig állni hagytam, majd a húst a formából sütőpapírral bélelt tepsire fordítottam.
  • A sütőbe visszatéve készre pirítottam.
  • A mártáshoz az áfonyát elkevertem a majonézzel és ízlés szerinti mennyiségű paprikakrémmel.
  • A kihűlt húst szeletelve tálaltam, vajas burgonyapürét és a csípős-majonézes áfonyát kínáltam mellé.

péntek, december 05, 2014

Kókuszos, aszalt szilvás golyó

Igazi téli, karácsonyi sütemény, pontosabban sütés nélküli desszert. Sokak szerint karácsony nincs kókusz nélkül, a kis golyók tejszínes-kókuszos ízéhez pedig nagyon jól passzol az aszalt szilva íze. Igazán egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ami a karácsonyi nagy hajrában egyáltalán nem mellékes szempont. :) A recept megjelent a Kifőztük Magazin decemberi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

  • 1 csomag (40 g) tejszínízű pudingpor
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 4 dl tej
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • kb. 20 szem aszalt szilva

a forgatáshoz:

  • 8-10 dkg kókuszreszelék




  • A pudingport lábasba tettem, elkevertem a cukorral és kevés tejjel, majd a többi tejet is hozzáadtam.
  • Közepes lángon, kevergetve sűrűre főztem, hagytam teljesen kihűlni.
  • Végül beledolgoztam a kókuszreszeléket.
  • Az aszalt szilvákat kettévágtam.
  • A kókuszos masszából kb. 15 g-os golyókat formáztam úgy, hogy a közepükbe fél-fél szem aszalt szilvát tettem.
  • Kókuszreszelékbe forgattam, és jól lehűtve kínáltam.


kedd, december 02, 2014

Citromos mandulaleves

Nagyon-nagyon egyszerű leves, akár karácsonyra is ajánlva azoknak, akik szeretik az édes leveseket. Szinte madártejszerű, mandulás ízesítéssel, tetején pirított mandulaszeletekkel. Ha melegen tálaljuk, készíthetünk hozzá tejben főtt habgaluskát, ha hidegen, akkor tejszínhabbal is kínálhatjuk. A receptet megtaláljátok az ingyenesen letölthető Kifőztük Magazin decemberi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 1 citrom
  • 1 evőkanál vaníliaízű pudingpor
  • 4-5 csepp színtelen mandulaaroma
  • 1 l tej
  • 1 vaníliarúd
a tálaláshoz:
  • szeletelt mandula


  • A tojások sárgáját krémesre kevertem az átszitált porcukor felével, a citrom lereszelt héjával, a mandulaaromával és a pudingporral.
  • A tejet felforraltam a maradék cukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival, és a vaníliarudat is beletettem.
  • A forró tejből 1-1 merőkanállal a tojásos masszához adtam, elkevertem, majd visszaöntöttem a tűzön lévő tejbe.
  • Visszamelegítettem, de nem forraltam, nehogy összeugorjon, végül eltávolítottam belőle a vaníliahüvelyt.
  • A szeletelt mandulát szárazon, serpenyőben megpirítottam.
  • A levest forrón tányérokba mertem, és a pirított mandulával díszítve tálaltam.