vasárnap, március 31, 2013

Sárgatúró - VKF 55. forduló

Annak ellenére, hogy a sárgatúró kis országunk keleti részében, elsősorban Szabolcsban ismert étel, mi pedig tősgyökeres nyíregyháziak vagyunk, családunk nem ismerte és készítette ezt az elsősorban a húsvéti asztalra illő finomságot. Jó tíz évvel ezelőtt találkoztam vele először, akkor is elriasztottak azzal, hogy órákig kell főzni, nagyon macerás. Aztán egyre népszerűbb lett, és végül én is megpróbáltam elkészíteni. Az első sikeres próbálkozás óta minden évben legalább egyszer, húsvétkor elkészül, ma már el sem tudjuk képzelni nélküle ezt az ünnepet. Mi nem szeretjük édesen és mazsolával, épp csak ízesíteni szoktam egy kis cukorral, így lesz nagyon kellemes íze, pont a főtt sonkához, kolbászhoz, tojáshoz, kalácshoz illő. Sós ízesítéssel is szokták készíteni, egyszer talán megkóstoljuk úgy is, így viszont annyira szeretjük, hogy egyenlőre maradunk ennél a verziónál. Mivel Erika, a Dublin felett az ég blog szerzője, a VKF 55. fordulójának háziasszonya húsvéti finomságot vár, ajánlom ezt a bejegyzést a játékra is. Aki pedig kedvet kapott elkészíteni, annak sok sikert hozzá!


Hozzávalók (a képen látható adaghoz):

  • 1 l tej
  • csipet só
  • 10 tojás
  • 2 csapott evőkanál kristálycukor




  • A tejet nagy lábasban forrni tettem, ízesítettem csipetnyi sóval.
  • Amíg felforrt, a tojásokat tálba ütöttem, kézi habverővel a cukor hozzáadásával alaposan elkevertem.
  • Amikor felforrt a tej, takarékra vettem, óvatosan hozzáöntöttem a cukros tojáskeveréket.
  • Kis lángon főztem, kevergetve, mindaddig, amíg elkezdett túrósodni, majd a túró és a savó láthatóan elvált egymástól.
  • Egy nagyobb szűrőt gézzel kibéleltem, beleöntöttem a túrót-savót, és egy éjszakán át hagytam lecsepegni (nem kell nyomkodni, magától is szépen lecsepeg).
  • Másnap lapos tányérra borítottam, sonkával, tojással, kaláccsal tálaltam.


szombat, március 30, 2013

Csokoládélikőr, Békés, Meghitt Húsvétot!

Tavaly húsvétkor tojáslikőrt készítettem, idén a csokilikőrre esett a választás. A csokit kedvelőknek különösen finom ízvilágú, kellemes ital, virtuálisan ezzel koccintva

KÍVÁNOK NAGYON KELLEMES HÚSVÉT ÜNNEPET

minden kedves látogatómnak. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 7,5-8 dl likőrhöz:

  • 3 tojássárgája
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 dkg kakaópor
  • 2,5 dl tejszín (30 %-os)
  • 1,5-2 dl tej
  • 10 dkg étcsokoládé (55 %-os)
  • 2 dl vodka




  • A tojássárgákat egy nagyobb lábasban habosra, krémesre kevertem a por- és vaníliás cukorral, majd hozzáadtam a kakaóport is.
  • Hozzáöntöttem a tejszínt és a tejet, és kis lángon, állandóan kevergetve besűrítettem (de nem kell forrnia).
  • A tűzről levéve folyamatos kevergetéssel beleolvasztottam az étcsokit és hagytam teljesen kihűlni.
  • Ekkor került bele a vodka, amivel egyneművé kevertem, üvegekbe töltöttem.
  • Hűtőben kell tárolni, és jól lehűtve fogyasztani.


kedd, március 26, 2013

Marokkói bableves

Ma reggelre megint arra kellett ébrednünk, hogy mindent fehér lepel takar. Annyira jólesne már egy kis igazi tavaszias idő, melengető szellő és napsütés, ugye?! :) Addig is hozok egy finom leveskét, ami legalább színében a napocskát idézi. Erre a receptre a Príma Konyha magazin 2011. áprilisi számában bukkantam. Nagyon finom, fűszeres leves, érdekessége, hogy burgonyapehellyel van sűrítve, ami nem mellesleg finom ízt is kölcsönöz neki. Sok sikert hozzá!



Hozzávalók egy nagy adag leveshez:

  • 50 dkg gyöngybab
  • 2 nagyobbacska vöröshagyma
  • 5-6 közepes-nagyobb burgonya
  • 4-5 evőkanál olívaolaj
  • 3 húsleveskocka
  • só, kurkuma, őrölt fehérbors, őrölt feketebors, őrölt chili paprika, currypor, petrezselyemzöld
  • 2 teáskanál sötét szójaszósz
  • 2 dl tej
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 dl burgonyapehely


  • A babot a főzést megelőző este többször váltott vízben átmostam, majd éjszakára beáztattam.
  • Másnap leöntöttem az áztatólevet, és kb. 3,5 l hideg vízben, nagy lábasban feltettem főni.
  • Ízesítettem kevéske sóval, felforraltam, majd kis lángon főztem tovább fél óráig.
  • Közben megtisztítottam és apró kockákra vágtam a hagymákat, szintén megpucoltam, és kisebb kockákra vágtam a burgonyát is.
  • A hagymakockákat az olívaolajon megpirítottam, majd a félórai főzés elteltével a pirított hagymát és a burgonyakockákat is a leveshez adtam.
  • Ízesítettem a leveskockákkal, a kurkumával, a kétféle borssal, chilipaprikával és curryporral, szójaszósszal.
  • Fedő alatt, kis lángon addig főztem, míg a bab és a burgonya is megpuhult.
  • A tejet elkevertem a főzőtejszínnel, behabartam vele a levest.
  • Hozzáadtam a burgonyapelyhet is, kevergetve főztem még pár percig, ezalatt a leves kellően be is sűrűsödött.
  • A tűzről levéve azon melegében tálaltam, aprított petrezselyemzölddel megszórva.


A leves nevéről az jutott eszembe, hogy felelevenítem kicsit a földrajz órákon tanultakat, mivel bár az országot a térképen el tudtam helyezni, még a fővárosa is ment fejből, de egyebet nem nagyon tudtam volna mondani róla. Velem tartotok? :) Szóval Marokkó tengerparti állam Észak-Nyugat-Afrikában, az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger partjainál. Fővárosa Rabat (nagyobb városok még Casablanca, Fez, Marrakech). Mivel felszínét az Atlasz-hegység vonulatai hálózzák be, jelentős a bányászata, emellett kiemelkedő a halászata és a halfeldolgozása. A növekvő idegenforgalom okán virágzásnak indult a kézművesipar is, és a parafa exportjában egyeduralkodó a világpiacon. Népessége 31 millió körüli, pénzneme a marokkói dirham, a lakosság 99 %-a szunnita muzulmán vallású. Ez a levesük pedig nagyon finom! :)

vasárnap, március 24, 2013

Somlói szelet

Régóta szemezek ezzel a süteménnyel az egyik sütis könyvben (Csábító házi sütemények 5.), most végre sort kerítettem rá. Az igazi somlóihoz képest egyszerűsített verzió, egy sima és egy kakaós piskóta, kétféle puding, tejszínhab és csokimáz. Az eredeti recepthez képest picit változtattam, egyrészt a pudingokhoz kevesebb cukrot adtam, másrészt kész csokiöntetet használtam (tudjátok, a nyuszist), mivel vészesen közelgett a lejárati ideje, hát rácsorgattam a süti tetejére. Mindenesetre beírom a recept szerinti csokiöntetet, azzal is biztosan működik. És még valami: a tejszínhabom nem lett tökéletes, picit lágy, és legközelebb kevesebb, mondjuk 3 dl tejszínből készítem, szerintem sok rá ez a mennyiség (bár Csenge ezzel vitatkozna, ő ugyanis imádja a tejszínhabot). Egyébként nagyon finom, könnyed, a csökkentett cukormennyiséggel is épp elég édes sütemény. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a sárga piskótához:

  • 4 tojás
  • 8 dkg kristálycukor
  • 4 evőkanál víz
  • 10 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor

a kakaós piskótához:

  • 4 tojás
  • 8 dkg kristálycukor
  • 4 evőkanál víz
  • 3 dkg keserű kakaópor
  • 7 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor

a vaníliás pudinghoz:

  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 2 csapott evőkanál kristálycukor
  • 4 dl tej

a csokipudinghoz:

  • 1 csomag csokoládé ízű pudingpor
  • 2 csapott evőkanál kristálycukor
  • 4 dl tej

a habhoz:

  • 5 dl zsíros tejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag habfixáló

a csokimázhoz:

  • 1-2 evőkanál víz
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál kakaópor


  • A sárga piskótához a tojásokat kettéválasztottam, a sárgáját habosra-krémesre kevertem a cukor felével és a vízzel.
  • A fehérjéből kemény habot vertem, a végefelé a cukor másik felét is hozzáadtam.
  • A lisztet elkevertem a sütőporral, átszitálva a cukros sárgájához adtam a habbal együtt, finoman összeforgattam az egészet.
  • Sütőpapírral bélelt, kb. 27 x 38 cm-es tepsibe simítottam, és előmelegített, 180 fokos sütőben 20-22 perc alatt készre sütöttem.
  • Ugyanígy elkészítettem a kakaós piskótát is.
  • Amíg sült a kakaós lap, a szokott módon külön-külön megfőztem a kétféle pudingot.
  • Amikor megsült a kakaós piskóta, pár percig hagytam hűlni, majd ráöntöttem a még meleg vaníliás pudingot, erre jött a már kihűlt sárga piskóta, majd a még szintén meleg csokipuding.
  • Az egészet hagytam kihűlni.
  • A tejszínből kemény habot vertem, a végefelé hozzáadtam a habfixálót és a vaníliás cukrokat is.
  • A sütemény tetejére kentem, majd néhány órára az egészet behűtöttem.
  • Végül kockákra vágtam, a szeleteket kis helyet hagyva köztük sütőpapírra rakosgattam, és egyesével megcsorgattam a csokisziruppal.
  • A sütemény-széle probléma megoldására pedig a széle darabokat üvegpoharakba rakosgattam - nálam 6 pohár lett tele -, gazdagon öntöztem közben a sziruppal és megszórtam kevés darált dióval is, egy kis plusz tejszínhab a tetejére, és így már senkinek nem volt ellene kifogása. :)

szombat, március 23, 2013

Lekváros-pudingos lapok

A szombat reggeli bevásárlás után, takarítás, mosás, vasalás közepette sütöttem ezeket a lapokat. Nagyon szeretjük, az édes puding, a savanykás lekvár (pl. levendulás meggy-eperdzsem :) és a semleges ízű leveles tészta tökéletes hármast alkot, nagyon jól kiegészítik egymást. Annyira egyszerű elkészíteni, hogy gondolkodtam is, egyáltalán feltegyem-e, de talán éppen ezért igen, felkerül a blogba is. A tészta kész leveles tészta, pudingot mindenki tud főzni, már csak egy finom lekvár és pár perc sütés, és bezsebelhetjük a dicséreteket. Kezdő vagy elfoglalt háziasszonyok, vagy csak egy kis finom süteményre vágyók, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 12 darabhoz:
  • 1 csomag (40 dkg) friss élesztős leveles tészta (pl. Tante Fanny)
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 4-5 dkg kristálycukor
  • 4 dl tej
  • lekvár
  • porcukor

  • Először a pudingot főztem meg: a pudingport nagy lábasba szórtam, hozzáadtam a cukrot és kevés tejjel csomómentesre kevertem.
  • Hozzáadtam a többi tejet, és közepes lángon, állandóan keverve sűrűre főztem, majd hagytam szinte teljesen kihűlni (közben többször megkevertem).
  • Ezután a tésztát kicsomagoltam, óvatosan szétnyitottam, kb. 24 x 36 centis téglalap alakú volt.
  • A hosszabbik oldalát négy, a rövidebbiket három egyforma részre osztva felkockáztam, így kaptam 12, kb. 8 x 9 centis tésztakockát, melyeket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam.
  • A kihűlt pudingot csillagcsöves habzsákba kanalaztam, és minden tésztakocka közepére nyomtam egy kört, majd ennek a tetejére még egyet (érdemes tényleg kihűlt pudinggal dolgozni, mert kihűlve már szépen megtartja az alakját).
  • Végül mokkáskanállal lekvárt töltöttem a pudingüregekbe, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 13-15 perc alatt készre sütöttem a lapokat.
  • Kihűlés után porcukorral meghintve tálaltam.

szerda, március 20, 2013

Sajtos-tejszínes pulykamellragu cukkinis batyuban

Életem párja fél kiló friss, zsenge cukkinivel tért haza a bevásárlásból (a kereskedők szemszögéből ő a megtestesítője az ideális vevőnek, rendszeresen elcsábul vásárlás közben, ezért nem is nagyon szoktam hagyni szokott egyedül vásárolni :). Szóval a kosarában landolt a cukkini, amit most azért nem is nagyon bántam, mivel finom cicegét sütöttem belőle, majd megtöltöttem sajtos-baconszalonnás-tejszínes raguval, és sütőben átmelegítettem, összesütöttem. Fokhagymás tejföllel koronáztuk, nagyon fincsi lett. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 12 darabhoz:
a cicegékhez:

  • 50 dkg zsenge cukkini
  • 10 dkg liszt
  • 2 tojás
  • só, őrölt bors
  • olaj a sütéshez

a raguhoz:

  • 50 dkg pulykamellfilé
  • 15 dkg baconszalonna
  • só, őrölt bors, ételízesítő
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1-1,5 dl tejföl
  • 1 púpos evőkanál étkezési keményítő
  • 15 dkg trappista sajt

a tálaláshoz:

  • 3-4 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma


  • A raguval kezdtem: a bacont nagyon apróra kockákra vágtam (vehetjük így is), majd zsírjára sütöttem.
  • Közben Ádám ledarálta a pulykahúst, ezt hozzáadtam a piruló szalonnához.
  • Ízesítettem sóval, őrölt borssal és ételízesítővel, és puhára pároltam/pirítottam.
  • Az étkezési keményítőt elkevertem a tejföllel és a tejszínnel, besűrítettem vele a húst, végül elkevertem benne a reszelt sajtot is.
  • A cukkinikből a szokott módon cicegéket készítettem, annyi különbséggel, hogy most nem tenyérnyi, hanem kis palacsintasütőben kb. 10-12 centi átmérőjű, kerek lepényeket sütöttem.
  • Amint kisült egy lepény, a palacsintasütőből azonnal a muffintepsire csúsztattam, ahol ügyesen kibéleltem vele egy-egy mélyedést.
  • Amikor kisült az összes lepényke, a mélyedéseket megtöltöttem a tejszínes raguval.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőbe toltam, és csak addig sütöttem, amíg kezdett szép színt kapni, pirulni a teteje.
  • A sütőből kivéve kicsit hűlni hagytam, majd tányérokra rakosgattam a kis batyukat, és fokhagymás tejföl kíséretében tálaltam.

hétfő, március 18, 2013

Körözött - tehéntúróból

Volt itthon negyed kiló túróm, amiből eredetileg valamilyen desszertet akartam készíteni, aztán eszembe jutott, milyen régen csináltam körözöttet. Talán nem szentségtörés, hogy nem juhtúróból készítettem, de szerintem - megfelelően fűszerezve, ízesítve - csak tehéntúróból készítve is nagyon finom tud lenni. Reggelire, friss fehér kenyérrel vagy akár pirítóssal, egy csésze tea kíséretében tökéletes. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 25 dkg tehéntúró
  • 10 dkg vaj
  • 1,25 dl tejföl
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • őrölt kömény, só, őrölt bors, paprikakrém, metélőhagyma


  • A túrót villával finoman áttörtem.
  • Hozzáadtam a puha vajat, a tejfölt (ízlés szerint 1 teáskanálnyi mustár is kerülhet bele).
  • A hagymát megtisztítottam, késes aprítóval egészen apró kockákra vágtam (idényben újhagymával szoktam készíteni, ami zöldjével együtt kerül a krémbe).
  • A túróhoz adtam a vöröshagymakockákat is, ízesítettem paprikakrémmel, őrölt borssal és őrölt köménnyel, kevéske sóval (vigyázva, mert a paprikakrém is sós).
  • Végül metélőhagymát adtam hozzá, és az egészet jól elkevertem.

vasárnap, március 17, 2013

Ünnepre! - Húsvéti ajánló!

Játsszunk! :) Éva, a Takarékos konyha írója indította útjára a húsvéti ajánló játékot, megmutathatjuk, hogy nálunk mi kerül az ünnepi asztalra vagy mit ajánlanánk a hozzánk látogatóknak. A stafétát HajniZoliéktól, a Főzni jó! Süni még jobb! blog szerzőitől kaptam, köszönöm a lehetőséget. Akiket pedig szeretnék megkérni, hogy mutassák meg húsvéti ajánlatukat, nem más, mint

Chef Viki - a Házias konyhából és

Jómagam pedig a következőket ajánlom szíves figyelmetekbe (receptért katt a képre) - kicsit bőséges az ajánlat, próbáltam szelektálni, de sajnáltam volna bármelyiket is kihagyni, tehát lássuk:













Nagyon kellemes húsvéti készülődést kívánok minden kedves látogatómnak! :)

szombat, március 16, 2013

Fűszeres haltekercs

Egészséges, finom, egyszerűen és gyorsan elkészíthető étel. Hogy a harcsából ne mindig csak a hagyományos rántott szelet vagy harcsapaprikás készüljön, a szeleteket megkentem, majd feltekertem és megsütöttem. Nagyon finom, fűszeres-citromos ízű, omlós husi a végeredmény, nálunk most párolt rizzsel körítve. Csak ajánlani tudom, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 1 kg harcsafilé
  • só, őrölt bors, petrezselyemzöld
  • 1 citrom
  • 4-5 evőkanál olívaolaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3 szelet baconszalonna


  • A harcsafiléket keresztben és hosszában is kettévágtam (az 1 kg halhús nálam most három filé volt, így lett összesen 12 hosszúkás halszeletem).
  • Sóztam, borsoztam.
  • A fokhagymagerezdeket megpucoltam, fokhagymaprésen átnyomtam.
  • A zúzott fokhagymához reszeltem a citrom héját, majd belecsorgattam a levét is, adtam hozzá aprított petrezselyemzöldet, olívaolajat, apróra kockázott baconszalonnát, ízesítettem kevéske sóval és őrölt borssal, majd alaposan összekevertem.
  • A fűszerezett halcsíkokat bekentem a fokhagymás-citromos-baconos masszával, feltekertem és hústűvel megtűztem.
  • Egy hőálló tálat kikentem olajjal, belerakosgattam a haltekercseket, és előmelegített, 180 fokos sütőben fél óra alatt készre sütöttem.
  • Citromkarikákkal és petrezselyemzölddel díszítve, párolt rizzsel tálaltam.

szerda, március 13, 2013

Mini sajttorta

Ma jeles nap van a családunkban, az én drága apukám ma ünnepelte a 65. születésnapját. Apukám, Isten éltessen sokáig erőben, egészségben, kívánunk neked minden szépet és jót! :) Torta is készült tegnap éjszaka, aztán ma munka után a testvéremékkel egyetemben ügyesen megleptük a szüleimet, és egy nagyon kellemes délutánt-estét töltöttünk együtt. A tortáról (kis tejszínes torta) sajnos nem készült fotó, így ezekkel a mini sajttortákkal köszöntöm apukámat virtuálisan is. :) A receptre anno Csibénél bukkantam, azóta már sokszor készültek nálunk ezek a finomságok, nagyon szeretjük. Szuper gyorsan elkészíthető és tényleg nagyon finom, kell ennél több? Persze, tudom, egy-két kis torta, ugye? Tessék elkészíteni, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 10 darabhoz:

  • 12,5 dkg vaj
  • 25 dkg darált háztartási keksz (vagy vajas keksz)
  • 25 dkg krémsajt
  • 2,5 dl tejföl
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor


  • A vajat megolvasztottam.
  • Hozzákevertem a kekszmorzsát, majd 10 részre osztva kibéleltem vele 10 muffin-mélyedést (van egy 6-os, virág alakú muffin tepsim, ebben készítettem kétszerre). Nem igazán mélyek ezek a kis alapok, szinte alig mélyebb a közepe, mint a széle.
  • A tepsit kb. 10 percre a fagyasztóba tettem.
  • Ezalatt kikevertem a krémsajtot, a tejfölt, a vaníliás cukrot és az átszitált porcukrot.
  • A tepsit a fagyasztóból kivéve óvatosan kifordítottam belőle az alapokat - csak egyesével és finoman, mert könnyen szétomlik a morzsás tészta. Nálam háztartási kekszből készült és kicsit morzsálódott, ha vajas keksszel készítjük, szerintem jobban összeáll a tészta, nem morzsálódik annyira.
  • A krémet csillagcsövű nyomózsákból az alapra nyomtam, majd színes szórócukorral díszítettem.

vasárnap, március 10, 2013

Citromos-fokhagymás tisztítókúra

Ismét blogkóstoltam ChefVikinél. :) Amikor megláttam a citromos-fokhagymás kivonatot, tudtam, hogy el fog készülni nálunk is. Ilyenkor, tavasszal próbálunk megszabadulni a télen felszedett kilóktól, és talán jól is esik a szervezetünknek egy tisztítókúra. Számomra az sem mellékes a Vikinél olvasottak közül, hogy a kúra alkalmazásával energikusabbak, teherbíróbbak lehetünk, életem párjánál pedig a vérnyomásra tett jótékony hatásban bízok. Elsősorban azonban a szüleim és férjem szülei jutottak rögtön eszembe, őket mindenképpen szeretném meglepni egy-egy üveg főzettel. Ha csak kicsit tisztul a szervezet, jobban érezzük magunkat a bőrünkben, könnyebben tudunk mozogni, nyugodtabban tudunk pihenni, csökkennek az esetleg fájdalmak, már megérte. (Nemrég elkezdtem tornázni és próbálok jobban odafigyelni az étkezésünkre is, remélem, a tisztítókúrával együtt sikerül tenni valamit az egészségünkért.) A tisztítókúráról bővebben itt és itt találtok információkat. Sok sikert hozzá, Viki, köszönöm a bejegyzést!


Hozzávalók:
  • 5 kezeletlen héjú citrom
  • 30 gerezd fokhagyma
  • 1 l víz


  • A citromokat alaposan megmostam, a fokhagymagerezdeket megtisztítottam.
  • Késes aprítóba daraboltam a citromokat, hozzáadtam a fokhagymagerezdeket, és péppé zúztam.
  • Lábasba tettem, felöntöttem a vízzel, és kis lángon főzni kezdtem.
  • Amikor felforrt, elzártam a lángot és lefedve hagytam teljesen kihűlni.
  • Műanyag tölcsért és géz anyagot használva a főzetet üvegbe szűrtem (kisebb adagokban, az anyagot időnként kézzel is jól kinyomkodva), majd a leszűrt főzet hűtőbe került.
  • A kúrához 3 héten keresztül naponta, a főétkezés előtt vagy után egy kupicányit (3-5 cl-t) kell fogyasztani. A 3 hét elteltével 8 nap szünetet tartva a kúra megismételhető.

szombat, március 09, 2013

Sárgaborsó-krémleves szalonnával, kolbásszal

Finom sárgaborsó-krémleves, zöldségesen, lestyánnal ízesítve, pirított szalonnakockákkal és kolbászkarikákkal gazdagítva. Sűríteni sem kell, a pürésített zöldségekkel pont jó, krémes állagot lehet elérni. Friss kenyérrel tálalva igazán laktató, egy kis jóféle palacsintával vagy kelt tésztával tökéletes ebéd. :) És még egy aprócska ötlet: a képeken látható kis "locsoló" tulajdonképpen egy kis üveg pohár/mécsestartó/váza (ki mire szeretné használni), filc anyagból készült burokban. Nagyon egyszerűen elkészíthető: a filc anyagból duplán ki van szabva a locsoló, olyan szélesre hagyva az anyagot, hogy két oldalt összevarrva az üveg is beleférjen. A zöld levélkék és színes virágok pedig szintén filc anyagból, ráragasztva az egyik oldalra. Nagyon megtetszett, ugye, milyen aranyos? :) A leveshez sok sikert! :)


Hozzávalók:

  • 50 dkg sárgaborsó
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemzöld
  • só, bors, lestyán
  • 25-30 dkg főtt, füstölt császárszalonna
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 2 dl tejföl


  • A sárgaborsót a főzés előtti este többször váltott vízben átmostam, majd beáztattam.
  • Másnap leszűrtem, átöblítettem, majd tiszta vízben (kb. 3 l) feltettem főni.
  • Hozzáadtam a megtisztított, negyedekre vágott hagymát, és a tisztított, felkarikázott zöldségeket.
  • Sóval, borssal ízesítve addig főztem kis lángon, míg minden puhára, omlósra főtt.
  • Ekkor levettem a tűzről, kicsit hűlni hagytam, majd botmixerrel pürésítettem.
  • Amíg főtt a leves, apró kockákra vágtam a szalonnát, és kis lángon kisütöttem a zsírját.
  • A pörcöt kiszedtem, és ebben a zsírban átpirítottam a kolbászkarikákat is.
  • A pürésített levest visszatettem a tűzre, hozzáadtam a szalonnakockákat és kolbászkarikákat, és ízesítettem apróra vágott (vagy szárított) lestyánnal.
  • Újra felfőztem, majd kis lángon hagytam főni pár percig.
  • Ezalatt a tejfölt kikevertem magában, majd hőkiegyenlítéses módszerrel a leveshez adtam, és még pár percig főztem.

szerda, március 06, 2013

Csokis-tejszínes gesztenyegolyó 2.0

Az első olyan bejegyzés, ahol nem új receptet hozok, hanem egy, a blogon már szereplő ételt készítek el újra. Valószínűleg több ilyen bejegyzés is lesz, hiszen ami jó és szeretjük, miért ne készülhetne el újra és újra, sőt! :) A recept teljes egészében megegyezik az eredetivel, csak a fotók újak. :) Most Csilla kérésére készültek a gesztenyegolyók, olyan receptet keresett, amihez nem sok cukor kell. Cukor egy deka nem kell ebbe a finom desszertbe, de azért nem mondanám kalóriaszegénynek, hiszen van benne finom gesztenye, csoki és persze tejszín. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 40-45 darabhoz:

  • 1,5 dl tejszín
  • 10 dkg étcsokoládé (55 %-os)
  • kupica rum
  • 20 dkg darált háztartási keksz
  • 25 dkg gesztenyemassza

a forgatáshoz:

  • kókuszreszelék


Az elkészítés menetét itt találjátok. Annyival kiegészíteném, hogy a csokis tejszínhez most egy kupica rumot is tettem, és a golyók kb. 15 grammosak voltak. Látjátok, hogy még a báránykánknak is fülig ér a szája a gesztenyegolyók közelében? :)

hétfő, március 04, 2013

Sportszelet

A klasszikus. Szinte minden általam ismert blogon találkoztam már vele, és a receptek is megegyeznek, a hozzávalóknál a vaj és a kakaópor mennyiségében vannak ugyan pici eltérések, de ezt leszámítva mindannyian ugyanúgy készítjük ezt a nagyon finom, sütés nélküli desszertet. Nálunk is többször készült már, most viszont meg is örökítettem, és a gyerekek kérésére felkerül a blogba - az utókor számára. A megadott méretű tepsiben a megadott mennyiségű hozzávalókkal készítve a képeken látható magasságot érjük el (mi így szeretjük, kicsit talán vastagabbnak mondható tésztával). Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 27 x 38 centis tepsihez:
a "tésztához":

  • 4 dl tej
  • 50 dkg vaj
  • 40 dkg kristálycukor
  • 4 evőkanál rum
  • 1 kg darált háztartási keksz
  • 8 evőkanál keserű kakaópor

a tetejére:

  • 18 dkg ét tortabevonó
  • szűk 2 evőkanál olaj
  • szórócukor (opcionális)


  • A darált háztartási kekszet elkevertem a kakaóporral.
  • Egy nagy lábasban melegíteni kezdtem a tejet, hozzáadtam a vajat és a cukrot is, és állandóan kevergetve majdnem forrásig hevítettem, ezalatt felolvadt a vaj és a cukor is.
  • A tüzet elzárva alatta hozzáadtam a rumot, beleöntöttem a kakaós kekszet is, és alaposan elkevertem.
  • A meleg masszát a tepsibe "öntöttem", majd elegyengettem, végül egy sima habkártya segítségével szép egyenletesre, vízszintesre simítottam a tetejét.
  • Hagytam kihűlni.
  • A mázhoz vízgőz fölött megolvasztottam a tortabevonót, hozzáadva az olajat is.
  • A kihűlt kekszes alapot bevontam a csokimázzal, majd mielőtt teljesen megdermedt volna, szórócukorral díszítettem, így hagytam készre dermedni.
  • Kockákra vágva kínáltam.