NARANCSOS-CSOKOLÁDÉS FALATKA



Hozzávalók kb. 24 x 24 cm-es tepsihez:
a tepsibe:
  • kevés vaj
  • 5 dkg szeletelt mandula
a tésztához:
  • 2 tojás
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csomag (10 g) vaníliás cukor
  • 2 narancs
  • 15 dkg vaj
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • 25 dkg rétesliszt
a tetejére:
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál víz
  • 12 dkg porcukor
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 tojásfehérje
  • 2,5 dkg szeletelt mandula


  • A tepsit alaposan kikentem vajjal, és az aljára szórtam a mandulalapokat.
  • A tésztához való vajat felolvasztottam, hagytam lehűlni.
  • A tojást habosra, krémesre kevertem a porcukorral és a vaníliás cukorral.
  • Az alaposan megmosott narancs héját lereszeltem, levét kifacsartam (nekem bő 1,5 dl lett), mindkettőt a tojásos keverékhez adtam a kihűlt, olvasztott vajjal együtt.
  • Végül a sütőporral elkevert rétesliszt került a tésztába, fakanállal eldolgozva.
  • A tésztát a vajas-mandulalapos tepsibe öntöttem, és előmelegített, 175 fokos sütőben 25 perc alatt megsütöttem.
  • A sütőből kivéve hűlni hagytam.
  • A mázhoz lábasban felolvasztottam a vajat a vízzel, hozzákevertem a porcukrot és a kakaóport, és kis lángon szép, egynemű masszává főztem.
  • A tojásfehérjét kemény habbá vertem, és a forró csokoládémázba forgattam, elkevertem.
  • A forró mázat a már csak langyos sütemény tetejére öntöttem, finoman elegyengettem, majd megszórtam a mandulalapokkal és hagytam kihűlni.
  • Apró kockákra szeletelve kínáltam.