NARANCSOS-CSOKOLÁDÉS TIRAMISUTORTA



Hozzávalók 26 cm-es tortaformához:

  • 1 csomag (4 dkg) vaníliaízű pudingpor
  • 2,5 dl tej
  • 3-4 dl kávé
  • 3-4 evőkanál narancslikőr
  • babapiskóta
  • 3 friss tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 narancs leve
  • 3 zselatinlap
  • 5 dkg étcsokoládé

a díszítéshez:

  • 3 dl tejszín
  • 1 csomag (10 g) vaníliás cukor
  • 1 csomag (10 g) habfixáló
  • csokoládéreszelék




  • A tortaformát folpakkal kibéleltem, a pudingporból a tejjel a szokott módon sűrű pudingot főztem, a csokoládét késes aprítóval felaprítottam.
  • A tojássárgáját a porcukorral krémesre-habosra kevertem.
  • Belekevertem a narancs kifacsart levét, 1-2 evőkanálnyi narancslikőrt, majd az áttört túrót és a kihűlt pudingot.
  • A zselatinlapokat hideg vízbe áztattam, amíg áztak, felforraltam kb. 3-4 evőkanálnyi vizet.
  • A forró vízben feloldottam a felpuhult lapokat, majd a feloldott zselatinhoz adtam néhány evőkanálnyi túrós krémet, elkevertem, végül a zselatinos krémet hozzádolgoztam a többihez.
  • A tojásfehérjéből kemény habot vertem, óvatosan beleforgattam a krémbe.
  • A forró kávét ízesítettem kevéske narancslikőrrel, majd megvártam, hogy kicsit lehűljön.
  • A kibélelt tortaforma alját szorosan kiraktam a likőrös kávéba mártogatott babapiskótával, erre jött a túrós krém fele, amit megszórtam az aprított étcsokoládé felével.
  • Ismét kávéba mártogatott babapiskóta következett, majd a krém és a csokoládé másik fele.
  • A tetejét egy sor kávéba mártogatott babapiskótával zártam, ráfordítottam a lelógó folpackot, és 1 éjszakára hűtőbe tettem.
  • Másnap a tetejéről lebontottam a folpakot, lapos tányérra fordítottam a tortát a formából.
  • Eltávolítottam a folpakot az egész tortáról, az aljára – ami most felül volt – egy másik lapos tányért/tálcát helyeztem, és a tortát visszafordítottam.
  • A tejszínből kemény habot vertem – a vége felé hozzáadtam a vaníliás cukrot és a habfixálót is.
  • A tejszínnel bevontam a torta tetejét és oldalát, a maradékot pedig habzsákba töltöttem, és ezzel díszítettem a tortát.
  • Végül a tetejét csokoládéreszelékkel szórtam meg.