csütörtök, október 17, 2013

Narancsos-csokis (majdnem) tiramisutorta

Még a múlt hétvégén készült ez a torta, csak úgy, hiszen nem volt hozzá semmilyen különösebb alkalom. Igazából kedvem sem volt sütni, desszert nélkül viszont nem hétvége a hétvége, így aztán ezt a sütés nélküli édességet készítettem el. A narancs-csoki párosításról tudjuk, hogy finom, ebben a tortában sincs ez másképp. Tiramisu-szerű torta enyhén narancsos-csokis beütéssel, a krémben mascarpone helyett sűrűre főzött pudinggal és túróval. Finom, könnyed desszert, csak ajánlani tudom. Egyetlenegy pici hátránya van, mégpedig az, hogy nyersen kerül bele a tojás. Ezért aztán igyekezni kell a fogyasztással, illetve csak friss tojással ajánlatos elkészíteni. (Az ihletet a Főzzünk könnyedén! kártyasorozat tiramisutortája adta.) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy 26 centis tortaformához:

  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 2,5 dl tej
  • 3-4 dl kávé
  • 3-4 evőkanál narancslikőr
  • babapiskóta
  • 3 friss tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 narancs leve
  • 3 lap zselatin
  • 5 dkg étcsokoládé

a díszítéshez:

  • 3 dl habtejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag habfixáló
  • csokilapocskák




  • A tortaformát folpackkal kibéleltem, a pudingporból a tejjel a szokott módon sűrű pudingot főztem, az étcsokit késes aprítóval felaprítottam.
  • A tojásokat kettéválasztottam, a sárgákat a porcukorral krémesre-habosra kevertem.
  • Belekevertem a narancs kifacsart levét, 1-2 evőkanálnyi narancslikőrt, majd az áttört túrót és a kihűlt pudingot.
  • A zselatinlapokat hideg vízbe áztattam, amíg áztak, felforraltam kb. 3-4 evőkanálnyi vizet.
  • A forró vízben feloldottam a felpuhult lapokat, majd a feloldott zselatinhoz adtam néhány evőkanálnyi túrós krémet, elkevertem, végül a zselatinos krémet hozzádolgoztam a többihez.
  • A tojásfehérjékből kemény habot vertem, óvatosan beleforgattam a krémbe.
  • A forró kávét ízesítettem kevéske narancslikőrrel, majd megvártam, hogy kicsit lehűljön.
  • A kibélelt tortaforma alját szorosan kiraktam a likőrös kávéba mártogatott babapiskótával, erre jött a túrós krém fele, amit megszórtam az aprított étcsokoládé felével.
  • Ismét kávéba mártogatott babapiskóta következett, majd a krém és a csokoládé másik fele.
  • A tetejét egy sor kávéba mártogatott babapiskótával zártam, ráfordítottam a lelógó folpackot, és egy éjszakára hűtőbe tettem.
  • Másnap a tetejéről lebontottam a folpackot, egy lapos tányérra fordítottam a tortát a formából.
  • Eltávolítottam a folpackot az egész tortáról, az aljára - ami most felül volt - egy másik lapos tányért/tálcát helyeztem, és a tortát visszafordítottam.
  • A tejszínből kemény habot vertem - a végefelé hozzáadtam a vaníliás cukrot és a habfixálót is.
  • A tejszínnel bevontam a torta tetejét és oldalát, a maradékot pedig habzsákba töltöttem és ezzel díszítettem a tortát. Ezt a fajta díszítési technikát ezen az oldalon találtam, videón is meg lehet nézni, hogyan készül.
  • Végül a tetejét csokilapocskákkal szórtam meg.


27 megjegyzés:

  1. Hú de jól néz ki! Narancslikőr, kávé, csoki- van itt íz kérem! Az a szép alsó szelet jöhet hozzám:-)

    VálaszTörlés
  2. Az egy dolog, hogy isteni finom lehet!!! Azt viszont fel nem foghatom, hogyan vagy képes ilyen milliméter pontossággal megdíszíteni, főleg úgy, hogy még kedved sem nagyon volt hozzá. Gyönyörű !!!!!!!

    VálaszTörlés
  3. Na szóval: nevelsz 3 gyermeket, dolgozol is és még ilyen csodákat is "összeraksz" (kedvetlenül)-mond el a titkodat!!! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsám, nincs titok, egyszerűen csak szeretem és élvezem a sütés-főzést! :)

      Törlés
  4. Csodaszép! Gondolom nem volt gond azzal, hogy gyorsan elfogyjon :) Szívesen betársultam volna az eltüntetéséhez ;)

    VálaszTörlés
  5. Eszméletlen! Gyönyörű kép, na és persze torta. A narancs-csoki párost nagyon szertetem, úgyhogy ez a torta telitalálat nálam :)

    VálaszTörlés
  6. Olyan szép! A nyers tojás igazán nem számít, nálunk az estét sem érte volna meg.... :)

    VálaszTörlés
  7. Húha! Ez csodaklassz lett! Hogy kell ezt a fajta díszítést készíteni? Mármint a csillagcsőröset? És annyira kínáltatja magát! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Belinkelem az oldalt, ahol ezt a díszítési technikát láttam! :)

      Törlés
    2. Köszi! Roppant hasznos tanács! :-))

      Törlés
    3. Szívesen, mindig jó tanulni valami újat! :)))

      Törlés
  8. Szeretem az ilyen finomságot mert nem kell sütni és biztos vagyok benne hogy nagyon finom is :)

    VálaszTörlés
  9. Anyám, de gyönyörű!!! Nagyon finom lehet ez az ízvilág, mindenképpen ki kell próbálnom!!!:) Ja és engem is érdekelne ez a habzsák technika:)

    VálaszTörlés
  10. Mesésen néz ki, nem egy semmi torta :) Kell hozzá egy "hangyányi" tudás.

    VálaszTörlés
  11. Csodaszép:) Na ilyenre én sose lennék képes:)

    VálaszTörlés
  12. Hankka, olyan gyönyörű tortákat készítesz, de jó volna egyszer megkóstolni... :P

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm mindenkinek a kedves hozzászólást, a díszítést illetően pedig kiegészítettem a bejegyzést! :)

    VálaszTörlés
  14. Csodaszép és nagyon kívánatos toretát készítettél!

    VálaszTörlés
  15. nagyon-nagyon szép lett...csak ámulok, és nyelek itt nagyokat. :)

    VálaszTörlés
  16. Nagyon tetszik a recept,kivéve a nyers tojás alkalmazását. Nem lehetne a tojást tejszínnel helyettesíteni? Ha porzselatint használok,abból mennyire van szükség?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha nem akarsz nyers tojást használni, nyugodtan készítsd tejszínnel. Ebben az esetben én a pudinghoz tenném a cukrot, a tejszínt pedig csak magában verném fel. A zselatinhoz: 9 gramm zselatin felel meg 6 lapnak, tehát ebben a receptben a 3 lap zselatin helyett 4-5 g por zselatint használj. :) Sok sikert! :)

      Törlés
    2. Köszönöm szépen a kedves válaszodat. :)

      Törlés
  17. A tojást kitűnően lehet helyettesíteni a mézzel, ahány darab tojás annyi púpos evőkanálnyi mézet kell használni, én a nyári forróságban csak így készítem a tiramisut már évek óta és tökéletes :-)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anikó, ki is fogom próbálni, köszi a praktikát! :)

      Törlés