RÁCSOS DIÓS SZILVÁSLEPÉNY



Hozzávalók kb. 30 x 35 cm-es tepsihez:
a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • 1 csipet só
  • 5 dkg porcukor
  • 1 citrom
  • 20 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tejföl

a töltelékhez:

  • 4 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg darált dió
  • 1/2 citrom
  • 1/2 csomag (5 g) vaníliás cukor
  • maréknyi zsemlemorzsa
  • 80 dkg szilva




  • A tésztához a lisztet a sütőporral elkevertem, gyúródeszkára szitáltam.
  • Hozzáadtam a sót, a porcukrot és a citrom reszelt héját, majd elmorzsoltam a vajjal.
  • Végül a tojást – keveset félretéve belőle a tészta lekenéséhez – és a tejfölt is hozzáadva egyneművé gyúrtam, folpakba csomagolva a hűtőbe tettem.
  • Amíg a tészta pihent, elkészítettem a tölteléket.
  • A tojásokat kettéválasztottam, a sárgáját a porcukorral gépi habverővel krémesre kevertem.
  • Hozzáadtam a darált diót és a citromlevet.
  • A tojásfehérjét kemény habbá vertem, a vége felé hozzáadtam a porcukrot is.
  • Ezt a habot óvatosan a diós masszába forgattam.
  • A tészta kétharmadát kinyújtottam, a sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem.
  • Zsemlemorzsával megszórtam, majd egyenletesen ráraktam a jól lecsepegtetett, magozott, felezett szilvát.
  • A diós habot egyenletesen rásimítottam.
  • A maradék tésztából ceruza vastagságú rudakat sodortam, amivel berácsoztam a sütemény tetejét.
  • A tészta gyúrásánál félretett tojással a tésztát lekentem, és előmelegített, 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütöttem.
  • Kihűlve kockákra vágva, porcukorral meghintve tálaltam.