80–90 dkg szilva
10 dkg cukor (a fele barnacukor is lehet)
fahéjrúd
6–8 szegfűszeg
a tálaláshoz:
szeletelt mandula
tejszínhab (elhagyható)
2 l vizet felforralunk, közben megmossuk, lecsepegtetjük, felezzük, magvazzuk, negyedeljük a szilvát. A felforrt vízben feloldjuk a cukrot, hozzáadjuk a szilvát, a fűszertojásba zárt fűszereket és a felkarikázott citromot. Megvárjuk, amíg újra felforr, majd fedő alatt, kis lángon kb. 1/2 óráig főzzük. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk. Fakanállal folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a tejszínt és a vaníliás cukrot, végül botmixerrel pürésítjük. Langyosra hűtve, tetejét mandulalapokkal megszórva tálaljuk, de kínálhatunk hozzá tejszínhabot is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése