Sportszelet 🍴

A klasszikus. Szinte minden általam ismert blogon találkoztam már vele, és a receptek is megegyeznek, a hozzávalóknál a vaj és a kakaópor mennyiségében vannak ugyan pici eltérések, de ezt leszámítva mindannyian ugyanúgy készítjük ezt a nagyon finom, sütés nélküli desszertet. Nálunk is többször készült már, most viszont meg is örökítettem, és a gyerekek kérésére felkerül a blogba - az utókor számára. A megadott méretű tepsiben a megadott mennyiségű hozzávalókkal készítve a képeken látható magasságot érjük el (mi így szeretjük, kicsit talán vastagabbnak mondható tésztával). Sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók kb. 27x38 cm-es tepsihez:
a "tésztához":
🍴   4 dl tej
🍴   50 dkg vaj
🍴   40 dkg cukor
🍴   4 evőkanál rum
🍴   1 kg darált háztartási keksz
🍴   8 evőkanál cukrozatlan kakaópor
a tetejére:
🍴   18 dkg étcsokoládé
🍴   szűk 2 evőkanál olaj
🍴   szórócukor (elhagyható)


A kekszet összeforgatjuk a kakaóval. Melegíteni kezdjük a tejet, hozzáadjuk a vajat és a cukrot, és állandóan kevergetve majdnem forrásig hevítjük – ezalatt felolvad a vaj és a cukor. A tűzről levéve elkeverjük a rummal és a kakaós keksszel. A meleg masszát a tepsibe halmozzuk, elegyengetjük, végül sima habkártyával szép egyenletesre, vízszintesre simítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A mázhoz vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, hozzáadva az olajat is. A kihűlt kekszes alapot bevonjuk a csokoládémázzal – mielőtt teljesen megdermedne, szórócukorral díszíthetjük. Kockákra vágva kínáljuk.

Megjegyzések