Sportszelet

A klasszikus. Szinte minden általam ismert blogon találkoztam már vele, és a receptek is megegyeznek, a hozzávalóknál a vaj és a kakaópor mennyiségében vannak ugyan pici eltérések, de ezt leszámítva mindannyian ugyanúgy készítjük ezt a nagyon finom, sütés nélküli desszertet. Nálunk is többször készült már, most viszont meg is örökítettem, és a gyerekek kérésére felkerül a blogba - az utókor számára. A megadott méretű tepsiben a megadott mennyiségű hozzávalókkal készítve a képeken látható magasságot érjük el (mi így szeretjük, kicsit talán vastagabbnak mondható tésztával). Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 27 x 38 centis tepsihez:
a "tésztához":

  • 4 dl tej
  • 50 dkg vaj
  • 40 dkg kristálycukor
  • 4 evőkanál rum
  • 1 kg darált háztartási keksz
  • 8 evőkanál keserű kakaópor

a tetejére:

  • 18 dkg ét tortabevonó
  • szűk 2 evőkanál olaj
  • szórócukor (opcionális)


  • A darált háztartási kekszet elkevertem a kakaóporral.
  • Egy nagy lábasban melegíteni kezdtem a tejet, hozzáadtam a vajat és a cukrot is, és állandóan kevergetve majdnem forrásig hevítettem, ezalatt felolvadt a vaj és a cukor is.
  • A tüzet elzárva alatta hozzáadtam a rumot, beleöntöttem a kakaós kekszet is, és alaposan elkevertem.
  • A meleg masszát a tepsibe "öntöttem", majd elegyengettem, végül egy sima habkártya segítségével szép egyenletesre, vízszintesre simítottam a tetejét.
  • Hagytam kihűlni.
  • A mázhoz vízgőz fölött megolvasztottam a tortabevonót, hozzáadva az olajat is.
  • A kihűlt kekszes alapot bevontam a csokimázzal, majd mielőtt teljesen megdermedt volna, szórócukorral díszítettem, így hagytam készre dermedni.
  • Kockákra vágva kínáltam.

Megjegyzések