hétfő, november 14, 2011

Párolt káposzta

Az úgy volt, hogy pénteken, Márton napján negyvenegy éves lettem. :) És az úgy volt, hogy szabadságon voltam, vagyis csak lettem volna, mivel a kolléganőm előző nap este egy véletlen telefonbeszélgetés során a lelkemre kötötte, hogy de feltétlenül be kell mennem reggel egy dolgot elintézni. Bementem, és legnagyobb meglepetésemre kolléganőim egy hatalmas legyező tortával és ajándékkal vártak, és felköszöntöttek! Innen is nagyon köszönöm még egyszer, annyira aranyosak! (Ma persze megvendégeltem őket házi készítésű sütikkel is, majd hozom a recepteket.) Bepusziltuk a tortát, aztán elindultam haza. Legalábbis azt gondoltam, hogy haza indulok. Ugyanis apa - aki éppen szabadságon volt, minő véletlen :) - a kocsival nem hazafelé vette az irányt, hanem elvitt kirándulni. Egy közeli városkába mentünk, sétáltunk, elmentünk az általam kedvelt és rég áhított helyekre, együtt voltunk, és nagyon-nagyon jó volt, annyira jól éreztem magam! Igazi meglepetésben volt  részem, amiért nagyon hálás vagyok Neki! Hazafelé még egy kora délutáni éttermi ebéd kettesben, és aztán szép lassan minden visszaállt a régi kerékvágásba. Így aztán ugrott a tortasütésem és a libacomb sütés is, amit Márton-nap lévén vacsorára gondoltam szervírozni. Végül a libacomb vasárnap megsült, resztelt burgonyával és párolt káposztával. És mire észbe kaptam, már el is fogyott, a fényképezőgépet elővenni sem volt időm. A párolt káposztából maradt egy kevéske, így aztán - torta, sütemény és egyéb finomságok helyett - szülinapi bejegyzésként hozom a receptet. :)) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 1 kg lila káposzta (fehér is lehet)
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 evőkanák kristálycukor
  • só, őrölt köménymag, őrölt feketebors
  • 1 evőkanál 10 %-os ételecet

  • A káposzta torzsáját kivágtam, majd a fejet vékonyra vágtam (gyalulni is lehet).
  • A hagymát megtisztítottam, és vékonyan felszeleteltem.
  • Az olajat egy nagy lábasba öntöttem, és a cukrot 2-3 perc alatt világosra karamellizáltam rajta.
  • Először a hagymát, majd a káposztát kevertem bele.
  • Néhány percnyi pirítás után megsóztam, az őrölt köménnyel és kevéske őrölt borssal fűszereztem.
  • Lefedve, kis lángon, időnként megkeverve puhára pároltam.
  • Végül az ecettel ízesítettem.
  • Sült pecsenyékhez, különösen libához (mint nálunk) és malachoz illő köret.

3 megjegyzés:

  1. Hankka, Isten éltessen sokáig! Akkor te már túl vagy a 4 x-en, én meg itt "görcsölök", milyen lesz 40-en túl. Mert hamarosan megtapasztalom. Olyan soknak hangzik, de ezek szerint az élet megy tovább, sőt!
    A lilakáposztát nagyon szeretem, hozzáképzeltem a libacombot meg a krumplit...nyami:-)

    VálaszTörlés
  2. Isten éltessen, boldog szülinapot kívánok így utólag!:)

    VálaszTörlés
  3. Gerdi, hidd el, negyvenen túl is van élet, sőt! Persze már nincs annyi energiám, mint húsz évvel ezelőtt, de még nem parázok a korom miatt. A jókívánságot köszönöm! :)

    Kata, aranyos vagy, köszönöm szépen! :)

    VálaszTörlés