⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók kb. 30 db-hoz:
a tésztához:
2 0 0 m l t e j
7 5 m l t e j s z í n
1 t e á s k a n á l v a n í l i á s c u k o r
2 5 g f r i s s é l e s z t ő
2 0 0 g v a j
5 0 g h á n t o l t t ö k m a g
1 5 g s ó
6 0 0 g l i s z t
a tetejére:
1 t o j á s
3 0 g h á n t o l t t ö k m a g
n a g y s z e m ű t e n g e r i s ó
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝
A tejet a tejszínnel langyosra melegítjük, feloldjuk benne a vaníliás cukrot. Belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
Közben megolvasztjuk a vajat, hideg vízfürdőre tesszük hűlni. A tésztába és a tetejére való tökmagot késes aprítóval ledaráljuk. Tálas mixer edényébe szitáljuk a sóval összeforgatott lisztet, hozzáöntjük a lehűlt vajat, 50 g darált tökmagot és a felfutott élesztőt. A dagasztókarral szép, egynemű, a tál falától elváló tésztává dagasztjuk, majd letakarva a duplájára kelesztjük.
Kb. 1/2 cm vékonyra nyújtjuk, szimplán hajtogatjuk – gondolatban függőlegesen 3 egyforma részre osztjuk, a bal szélsőt a középsőre, majd erre a jobb szélsőt hajtjuk. A kapott tésztaoszlopot 90 fokkal elforgatjuk, újra kinyújtjuk, és duplán hajtogatjuk – gondolatban függőlegesen 4 egyforma részre osztjuk, a két szélső negyedet behajtjuk középig, majd a bal oldalt ráhajtjuk a jobb oldalra. A tésztát ismét elforgatjuk 90 fokkal, majd újra duplán hajtogatjuk, és 20 percet pihenni hagyjuk.
Végül kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, 5 cm-es szaggatóval kiszúrjuk, és mindet sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A tetejüket lekenjük az enyhén felvert tojással, és mindet megszórjuk a félretett tökmaggal és nagy szemű tengeri sóval. Előmelegített, 200 fokos sütőben 20–22 perc alatt készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése