Tökmagos pogácsa



လလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလ


200 ml tejet és 75 ml tejszínt langyosra melegítünk, feloldunk benne 1 teáskanál vaníliás cukrot. Belemorzsolunk 25 g friss élesztőt, és hagyjuk felfutni.
Közben megolvasztunk 200 g vajat, hideg vízfürdőre tesszük hűlni. 80 g tökmagot késes aprítóval ledarálunk (ebből 30 g-ot félreteszünk a pogácsák tetejére). Tálas mixer edényébe szitálunk 15 g sóval összeforgatott 600 g lisztet, hozzáöntjük a lehűlt vajat, 50 g tökmagot és a felfutott élesztőt. A dagasztókarral szép, egynemű, a tál falától elváló tésztává dagasztjuk, majd letakarva a duplájára kelesztjük.
Kb. 1/2 cm vékonyra nyújtjuk, szimplán hajtogatjuk – gondolatban függőlegesen 3 egyforma részre osztjuk, a bal szélsőt a középsőre, majd erre a jobb szélsőt hajtjuk. A kapott tésztaoszlopot 90 fokkal elforgatjuk, újra kinyújtjuk, és duplán hajtogatjuk – gondolatban függőlegesen 4 egyforma részre osztjuk, a két szélső negyedet behajtjuk középig, majd a bal oldalt ráhajtjuk a jobb oldalra. A tésztát ismét elforgatjuk 90 fokkal, majd újra duplán hajtogatjuk, és 20 percet pihenni hagyjuk.
Végül kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, 5 cm-es szaggatóval kiszúrjuk, és mindet sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. 1 tojást villával felverünk, lekenjük vele a pogácsák tetejét, és mindet megszórjuk a félretett tökmaggal és nagy szemű tengeri sóval. Előmelegített, 200 fokos sütőben 20–22 perc alatt készre sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése