Tökmagos pogácsa



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók kb. 30 db-hoz:
a tésztához:
2 0 0   m l   t e j
7 5   m l   t e j s z í n
1   t e á s k a n á l   v a n í l i á s   c u k o r
2 5   g   f r i s s   é l e s z t ő
2 0 0   g   v a j
5 0   g   h á n t o l t   t ö k m a g
1 5   g   s ó
6 0 0   g   l i s z t
a tetejére:
1   t o j á s
3 0   g   h á n t o l t   t ö k m a g
n a g y   s z e m ű   t e n g e r i   s ó
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A tejet a tejszínnel langyosra melegítjük, feloldjuk benne a vaníliás cukrot. Belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
Közben megolvasztjuk a vajat, hideg vízfürdőre tesszük hűlni. A tésztába és a tetejére való tökmagot késes aprítóval ledaráljuk. Tálas mixer edényébe szitáljuk a sóval összeforgatott lisztet, hozzáöntjük a lehűlt vajat, 50 g darált tökmagot és a felfutott élesztőt. A dagasztókarral szép, egynemű, a tál falától elváló tésztává dagasztjuk, majd letakarva a duplájára kelesztjük.
Kb. 1/2 cm vékonyra nyújtjuk, szimplán hajtogatjuk – gondolatban függőlegesen 3 egyforma részre osztjuk, a bal szélsőt a középsőre, majd erre a jobb szélsőt hajtjuk. A kapott tésztaoszlopot 90 fokkal elforgatjuk, újra kinyújtjuk, és duplán hajtogatjuk – gondolatban függőlegesen 4 egyforma részre osztjuk, a két szélső negyedet behajtjuk középig, majd a bal oldalt ráhajtjuk a jobb oldalra. A tésztát ismét elforgatjuk 90 fokkal, majd újra duplán hajtogatjuk, és 20 percet pihenni hagyjuk.
Végül kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, 5 cm-es szaggatóval kiszúrjuk, és mindet sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A tetejüket lekenjük az enyhén felvert tojással, és mindet megszórjuk a félretett tökmaggal és nagy szemű tengeri sóval. Előmelegített, 200 fokos sütőben 20–22 perc alatt készre sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése