Hozzávalók 6-8 személyre:
5 dkg laktózmentes vaj
2 nagyobb vöröshagyma
5–6 gerezd fokhagyma
1,2 kg cukkini
60 dkg sárgarépa
1,8 l víz
só
frissen őrölt fekete bors
1 kávéskanál morzsolt kapor
1 kávéskanál morzsolt bazsalikom
1 kávéskanál morzsolt tárkony
1 kis pohár (15 dkg) laktózmentes tejföl
1 doboz (33 dkg) laktózmentes tejszín
a tálaláshoz:
néhány friss kaporszál
pirított kenyérkocka
A kétféle hagymát megpucoljuk, a cukkinit és a sárgarépát megmossuk, meghámozzuk. A cukkini belső, magos részét eltávolítjuk, a zöldséghúst a sárgarépával együtt kockákra vágjuk. A vajat felhevítjük, megpirítjuk rajta az aprított vörös- és fokhagymát. Rádobjuk a cukkinit és a sárgarépát, pár percig pároljuk, majd felöntjük a vízzel. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a zöldfűszerekkel, és lefedve, kis lángon a zöldségek puhulásáig főzzük. A tűzről levéve botmixerrel pürésítjük, majd visszatesszük a tűzre. Ízlés szerint utánafűszerezzük, és hőkiegyenlítéses módszerrel hozzáadjuk a tejfölt és a tejszínt. Pár percig még rotyogtatjuk, végül pirított kenyérkockával és frissen aprított kaporral meghintve tálaljuk.
A receptet a Mizo támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2018. szeptemberi számában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése