Sonkás-sajtos kalács



Hozzávalók:
a tésztához:
50 dkg liszt
4 dkg friss élesztő
2,5 dl langyos tej
20 dkg trappista sajt
10 dkg füstölt sonka
1 evőkanál aprított petrezselyemzöld
1 evőkanál aprított snidling
2 tojás
1 teáskanál só
a tetejére:
1 tojássárgája
1 evőkanál tej


A lisztet tálas mixer edényébe szitáljuk. A közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a tejet. Kevés liszttel elkeverjük, letakarjuk, és hagyjuk felfutni.
A sonkát falatnyi darabokra vágjuk, késes aprítóval ledaráljuk, a sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A zöldfűszerekkel, az elhabart tojással és a sóval együtt a liszthez adjuk, és a dagasztóspirállal szép, egynemű tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
Lisztezett gyúródeszkán finoman átgyúrjuk, 3 egyforma részre osztjuk. Mindegyikből kb. 45 cm hosszú rudat sodrunk, hármas fonással összefonjuk. A kalácsot sütőpapírral bélelt kenyérsütőformába helyezzük, letakarva 30 percig pihentetjük. Tetejét lekenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, és előmelegített, 180 fokos sütőben 70-80 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Szeletekre vágva tálaljuk, a húsvéti sonkához, tojáshoz kenyér helyett is kínálhatjuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2019. áprilisi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése