Krémes tejberizs 🍴


Hozzávalók 4 db 3 dl-es pohárhoz:
🍴   1 l tej
🍴   3 dl tejszín (30%-os)
🍴   4 púpozott evőkanál cukor
🍴   1 teáskanál vaníliás cukor
🍴   25 dkg arborio rizs
a rétegezéshez:
🍴   kb. 10 dkg étcsokoládé
a díszítéshez:🍴   1 dl tejszín (30%-os)
🍴   1 kávéskanál cukor
🍴   cukrozatlan kakaópor


Nagy lábasba öntjük a tejet és a tejszínt, kis lángon melegíteni kezdjük. Amikor már majdnem felforrt, hozzáadjuk a kétféle cukrot és a rizst, majd hagyjuk felforrni. Kis lángon, letakarva 30-35 perc alatt készre főzzük, közben időnként megkeverjük. Miután készre főtt, elzárjuk alatta a lángot, és letakarva hagyjuk, hogy a rizsszemek felszívják a tejszínes tejet és puhuljanak.
Közben a csokoládét késes aprítóval felaprítjuk.
A még forró rizs felét a poharakba kanalazzuk, elosztjuk rajtuk a csokoládét, majd újabb rizsréteg következik. Szobahőmérsékleten hagyjuk szinte teljesen kihűlni.
A díszítéshez a tejszínből kemény habot verünk, a vége felé hozzáadjuk a cukrot is. A tejberizs tetejére simítjuk a habot, majd sablon segítségével kakaóval díszítjük.
Jól lehűtve kínáljuk.


Forrás: Max

Megjegyzések