50 dkg lencse
só
babérlevél
frissen őrölt fekete bors
kb. 50 dkg főtt, füstölt tarja
2 lila hagyma
2,5–3 dl víz
6 evőkanál fehérborecet
4 csapott evőkanál cukor
20 dkg húsos füstölt szalonna
3 szelet kenyér
kb. 50 dkg főtt, füstölt tarja
2 lila hagyma
2,5–3 dl víz
6 evőkanál fehérborecet
4 csapott evőkanál cukor
20 dkg húsos füstölt szalonna
3 szelet kenyér
A lencsét váltott vízben többször átmossuk, majd 1 éjszakára vízbe áztatjuk. Másnap sóval és néhány babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és hagyjuk lecsepegni. A hagymát megtisztítjuk, apróra kockázzuk – de még mutatósabb a salátában, ha karikákra szeljük. A főtt, füstölt tarját kb. 1 cm-es kockákra daraboljuk. Összekeverjük a lencsét, a hagymát és a húst. A vízben feloldjuk a cukrot és a borecetet, ízesítjük kevéske sóval. Az ecetes-cukros levet a lencsére öntjük, néhány órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Közben felkockázzuk a szalonnát, kisütjük a zsírját. A pörcöt kiszedjük, és a visszamaradt zsírban megpirítjuk a kisebb kockákra vágott kenyeret. A pirított szalonnát és kenyeret összekeverve, külön tálkában kínáljuk a salátához; a salátára tálalás előtt még frissen kevés borsot őrlünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése