Felvidéki túrós pite



Hozzávalók:
a tésztához:
30 dkg liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
10 dkg zsír
15 dkg cukor
1 tojás
kevés tej
a töltelékhez:
5 tojás
10 dkg porcukor
1/2 evőkanál vaníliás cukor
50 dkg túró
5 dkg mazsola
2 evőkanál kekszmorzsa
a tetejére:
1 tojás
porcukor


A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd gyúródeszkára szitáljuk. Elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a tojást, a cukrot és annyi tejet, hogy könnyen összeállítható, gyúrható tészta legyen belőle. Kb. 25x35 cm-es tepsit sütőpapírral bélelünk, a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az egyik tésztacipót tepsi méretűre nyújtjuk, és a tepsibe tesszük. A töltelékhez a tojássárgáját habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk az áttört túrót, a mazsolát, a kekszmorzsát, végül a tojásfehérjéből felvert kemény habot is. A tölteléket a tepsibe helyezett tésztalapra öntjük, majd kinyújtjuk a másik tésztalapot is, és befedjük vele a tölteléket. Megkenjük enyhén felvert tojással, majd villával megszurkáljuk. Az előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 3/4 óráig sütjük. Miután kihűlt, meghintjük a tetejét porcukorral, és kockákra szeletelve kínáljuk.