péntek, október 28, 2016

Gombás húsrolád


Hozzávalók 4 roládhoz:

  • 50 dkg darált marha- vagy sertéshús
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 evőkanál frissen aprított rozmaringlevél
  • 3 dkg vaj
  • 2 evőkanál olaj

a töltelékhez:

  • 15 dkg gomba
  • 1/2 zellergumó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 75 ml konyak
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 dl főzőtejszín

továbbá:

  • 1 csomag (27 dkg) készre nyújtott leveles tészta
  • kevés tej




  • A húst összedolgoztam a paradicsompürével, az aprított hagymával, ízesítettem sóval és rozmaringgal.
  • A masszát 4 részre osztottam, mindegyiket kb. 13 cm hosszú rúddá formáztam.
  • A felhevített vajon és olajon körbepirítottam, majd a hőfokot mérsékelve kb. negyedórán át sütöttem.
  • Közben késes aprítóval daraboltam a megtisztított gombát, zellert és fokhagymát.
  • A felhevített vajra dobtam, enyhén sóztam, zsírjára sütöttem.
  • A keményítőt és a tejszínt csomómentesre kevertem, hőkiegyenlítéses módszerrel a gombához adtam, beleöntöttem a konyakot.
  • Pár percig még rotyogtattam, majd félretettem hűlni.
  • A tésztát kitekertem, a két rövidebbik oldalon derelyemetszővel 3-3 vékony csíkot levágtam a díszítéshez.
  • Az egyben maradt lapot keresztben és hosszában is kettévágtam.
  • A tésztalapokra gombás tölteléket kentem úgy, hogy körben kb. 1 cm szabadon maradt, ezt lekentem tejjel.
  • A húst közére helyeztem, két oldalról ráhajtottam a tésztát, a végeket jól összenyomkodtam, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire fordítottam a tekercseket (így a tésztaszélek alulra kerültek).
  • Lekentem tejjel, díszítettem a félretett tésztacsíkokkal, majd előmelegített, 210 fokos sütőben 35-40 perc alatt aranyszínűre sütöttem.
  • Langyosra hűlve, friss zöldsalátával tálaltam.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin októberi számában.

kedd, október 25, 2016

Édesburgonyás kelkáposzta-krémleves


Hozzávalók 4 személyre:

  • 6 dkg vaj
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 kisebb kelkáposzta (70-80 dkg)
  • 1 nagyobb édesburgonya
  • só, frissen őrölt bors, őrölt szerecsendió
  • 1 l húsleves
  • 2 dl kókusztejszín

a tálaláshoz:

  • pirított zsemlekocka




  • A zöldségeket megtisztítottam, a hagymát kisebb, az édesburgonyát nagyobb kockákra vágtam, a káposztát csíkokra metéltem.
  • A felhevített vajon megdinszteltem a hagymát, hozzáadtam a káposztát és a burgonyát.
  • Ízesítettem sóval, borssal, szerecsendióval, és felöntöttem a húslevessel.
  • Felforraltam, majd letakarva, kis lángon a zöldségek puhulásáig főztem.
  • A tűzről levéve pár percig állni hagytam, majd botmixerrel pürésítettem.
  • Újra felforraltam, a tejszínt hőkiegyenlítéses módszerrel hozzáadtam, utánízesítettem.
  • Pár percig még rotyogtattam, majd tányérokba mertem, és pirított zsemlekockával tálaltam.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin szeptemberi számában is. A fotózáshoz a hátteret a Fotókellék, a leveshez a kókusztejszínt a Kókusz Világ biztosította.

péntek, október 21, 2016

Aszalványgolyó


Hozzávalók 45-50 darabhoz:


a forgatáshoz:





  • A barackot, a szilvát és a datolyát késes aprítóval nagyobb darabokra aprítottam.
  • A többi alapanyagot is hozzáadva tovább pépesítettem mindaddig, amíg formálható masszát nem kaptam.
  • Nedves kézzel kisebb diónyi golyókat formáztam, majd kókuszreszelékbe, fehér csokoládéba és mandulába forgattam.
  • Jól lehűtve kínáltam.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin októberi számában. A golyókhoz a hozzávalókat a Magosboltban tudjátok beszerezni, háttér most is a Fotókelléktől. :)

kedd, október 18, 2016

Fűszeres tea


Hozzávalók 2 személyre:

  • 5 dl víz
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • 1-2 cm fahéjrúd
  • 4-5 szem szegfűbors
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 evőkanál gyümölcstea-keverék
  • színes kandiscukorpálcák




  • A vizet a fűszerekkel felforraltam, forrástól számítva 10 percig főztem kis lángon, majd a tűzről levéve hozzáadtam a citromlevet.
  • A teakeveréket teaszűrőbe tettem, lassan átöntöttem rajta a forró levet, közvetlenül a csészékbe.
  • Forrón, színes kandiscukorpálcákkal tálaltam.



Fotóháttér a Fotókelléktől, színes kandiscukorpálcák a Candyfourtól. A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin októberi számában is.

vasárnap, október 16, 2016

Áfonyás-csokoládés kókuszkeksz


Hozzávalók kb. 50 darabhoz:

  • 1 tojás
  • 10 dkg nyírfacukor
  • 12,5 dkg kókuszzsír
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 13 dkg zabpehelyliszt
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 1/2 csomag sütőpor (6 g)
  • 1 csipet só
  • 6 dkg süthető étcsokoládécsepp
  • 3 evőkanál aszalt vörös áfonya



  • A tojást kihabosítottam a nyírfacukorral, hozzákevertem a kókuszzsírt és a vaníliakivonatot.
  • Beleforgattam a lisztet, a kókuszreszeléket, a sütőport, a sót, végül belevegyítettem a csokoládét és az áfonyát is.
  • A masszából kb. 12 g-os golyókat formáztam, mindet sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben 12-13 perc alatt készre sütöttem.
  • A sütőből kivéve pár percig a tepsiben hagytam, majd süteménylapáttal óvatosan leszedegettem a süteményeket – ilyenkor még lágynak tűnik a keksz, de hűlés közben szilárdulni fog.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin szeptemberi számában, a nyírfacukor a Nyírfacukor édesen egészségestől.

vasárnap, október 09, 2016

Arab datolyás golyó


Hozzávalók kb. 35 db-hoz:
a tésztához:

  • 1 dl tej
  • 1/2 csomag szárított élesztő (3,5 g)
  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 6,5 dkg porcukor

a töltelékhez:


a tetejére:

  • porcukor




  • A tejet meglangyosítottam, elkevertem benne az élesztőt.
  • A vajat elmorzsoltam az átszitált liszttel és porcukorral, majd az élesztős tejet is hozzáadva egynemű tésztává állítottam össze.
  • Addig pihentettem, amíg elkészítettem a tölteléket.
  • A datolyát az olajjal, a fűszerekkel és a citromhéjjal együtt késes aprítóban pépesítettem.
  • A tésztából diónyi golyókat formáltam, a közepükbe 1-1 kávéskanálnyi tölteléket tettem.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam, konyhai csipesszel megszurkáltam, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütöttem.
  • Miután kihűlt, porcukorral meghintve tálaltam.



Az aszalt datolyát a Magosbolt biztosította. A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin szeptemberi számában is.

vasárnap, október 02, 2016

Perzsa fagylalt


Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 dl zsíros tej (3,5% zsírtartalmú)
  • 4 dl tejszín (33% zsírtartalmú)
  • 1 csipet só
  • 12 dkg aranybarna nádcukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 nagy csipet sáfrány
  • 2 evőkanál rózsavíz
  • 3-4 evőkanál durvára darabolt pisztácia
  • rózsabimbó (elhagyható)




  • A tejet a tejszínnel, a sóval és a cukorral kis lángon felforraltam.
  • Közben a tojássárgáját elkevertem, hőkiegyenlítéses módszerrel a tejhez adtam.
  • Ízesítettem a sáfránnyal, a rózsavízzel, és kis lángon, állandóan kevergetve kissé besűrítettem (vigyázni kell, hogy ne forrjon, mert a tojás kicsapódhat).
  • Szobahőmérsékleten hagytam kihűlni, majd 1 éjszakára hűtőbe tettem.
  • Másnap fagylaltgéppel kikevertettem a masszát, a vége felé a pisztácia nagy részét hozzáadtam, majd a fagylaltot a teljes dermedésig mélyhűtőbe raktam.
  • Poharakba, kelyhekbe adagoltam, a tetejüket meghintettem a maradék pisztáciával (rózsabimbóval is díszíthetjük).



A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin szeptemberi számában. Kiegészítők a Butlerstől, háttér a Fotókelléktől. :)