szombat, január 31, 2015

Svéd vörösboros puncs

Ideért hozzánk is a hideg és a hó. Ilyen időben nagyon jól tud esni egy-két pohár forralt bor vagy puncs, akár a szabadban, akár a kandalló melege mellett fogyasztva. A gyümölcsös-vörösboros puncs után újabb vörösborral készült forró italt hozok, mégpedig a svéd vörösboros puncsot. A hagyományosnak mondható fűszerezés mellett nagyon kellemes ízt ad neki a fekete ribizli nektár, meg persze a finom konyak. Érdekessége, hogy mazsolaszemekre és mandulára tálaljuk, az ital elfogyasztása után ezeket a finomságokat is kikanalazhatjuk a pohár aljából. A recept a Kifőztük Magazin februári számában jelent meg, sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 2 literhez:

  • 1,5 dl fekete ribizli nektár (25%-os)
  • 1 kezeletlen héjú citrom
  • 2 narancs
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • 2 fahéjrúd
  • néhány kardamommag
  • 2 (2 x 7,5 dl) üveg száraz vörösbor
  • 1 dl konyak
  • 4-5 evőkanál barna cukor

a tálaláshoz:

  • mag nélküli mazsola
  • tisztított mandula
  • citromszeletek




  • A nektárt 2,5 dl vízzel lábasba öntöttem.
  • Hozzáadtam a felszeletelt citromot, a narancsok lereszelt héját, a szegfűszeget, a fahéjat, a kardamommagot, és 5 percig kis lángon főztem.
  • Beleöntöttem a bort és a konyakot, felforrósítottam, de nem főztem.
  • Cukorral ízesítettem, leszűrtem.
  • A mazsolát forró vízzel leöblítettem, lecsepegtettem.
  • Néhány szem mazsolát és mandulát a poharakba tettem, és ráöntöttem a forró puncsot.
  • Negyedekre vágott citromszeletekkel tovább díszítettem, és azon forrón kínáltam.


szombat, január 24, 2015

Krémes tejberizs

Nagyon hosszú és még sűrűbb ez a hétvégénk, nem is részletezem. Csak egy gyors desszertre volt idő és energia, meg egy-két rossz fotóra. De megörökítem a blogon, mert a tejberizs rizottó rizzsel és tejszínnel főzve talán még finomabb a jól megszokottnál. Kínálhatjuk csak magában, vagy rétegezve mondjuk csokoládéval - mint most is -, vagy valamilyen finom, pikáns lekvárral. A receptért hálás köszönet Maxnak, akinél meglátni és megszeretni ezt a finomságot egy pillanat műve volt. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 4 db 3 dl-es pohárhoz:

  • 1 l tej
  • 3 dl habtejszín (30%-os)
  • 4 púpozott evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 25 dkg rizottó rizs

a rétegezéshez:

  • kb. 10 dkg étcsokoládé

a díszítéshez:

  • 1 dl habtejszín (30%-os)
  • 1 kávéskanál cukor
  • kevés kakaópor




  • Nagy lábasba öntöttem a tejet és a tejszínt, kis lángon melegíteni kezdtem.
  • Amikor már majdnem felforrt, hozzáadtam a kétféle cukrot és a rizst, majd hagytam felforrni.
  • Takarék lángon, letakarva 30-35 perc alatt készre főztem, közben időnként meg-megkevertem.
  • Miután készre főtt, elzártam alatta a lángot, és letakarva hagytam, hogy a rizsszemek felszívják a tejszínes tejet és puhuljanak.
  • Közben a csokoládét késes aprítóval felaprítottam.
  • A még forró rizs felét a poharakba kanalaztam, elosztottam rajtuk a csokoládét, majd újabb rizsréteg következett.
  • Szobahőmérsékleten hagytam szinte teljesen kihűlni.
  • A díszítéshez a tejszínből kemény habot vertem, a vége felé hozzáadtam a cukrot is.
  • A tejberizs tetejére simítottam a habot, majd sablon segítségével a kakaóporral díszítettem.
  • Jól lehűtve kínáltam.


szerda, január 21, 2015

Marcipános-almás kocka

Finom, pihe-puha tésztájú sütemény, marcipánnal, mákkal, almával. Könnyen és viszonylag gyorsan elkészíthető, csak bírjuk kivárni, amíg kihűl és szeletelni tudjuk. A tetejét csak porcukorral hintettem meg, de el tudom képzelni egy kis almazselével lekenve vagy tejszínhabrózsákkal kínálva is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 25 x 32 cm-es tepsihez:

  • 15 dkg vaj
  • 4 dkg kristálycukor
  • 25 dkg marcipán
  • 4 tojás
  • 5 dkg darált mák
  • 35 dkg rétesliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 dl tej
  • 4 evőkanál rum
  • 4-5 savanykás alma

a tetejére:

  • kevés porcukor




  • A vajat először magában, majd a cukorral - kézi mixer segítségével - kikevertem.
  • Nagy lyukú reszelőn hozzáreszeltem a marcipánt, jól elkevertem vele.
  • Ezután egyesével, még mindig kézi mixert használva, beledolgoztam a tojásokat.
  • A sütőport átszitáltam, elkevertem a liszttel és a mákkal, majd a tésztához adtam.
  • Egyidejűleg hozzáöntöttem a tejet és a rumot is, és fakanállal, óvatos mozdulatokkal egyneművé kevertem.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem a masszát, kanál fejével szép egyenletes vastagságúra simítottam.
  • Az almákat megmostam, meghámoztam, negyedeltem, majd a magház eltávolítása után minden negyedet további 4-4 cikkre vágtam.
  • Az almacikkeket szép sorban a tésztába rakosgattam, gömbölyű felükkel felfelé (jól bele lehet nyomni a tésztába, akár a tészta aljáig, a tepsiig is).
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt készre sütöttem, majd rácsra téve hagytam kihűlni.
  • Kockákra szeletelve, porcukorral meghintve kínáltam.


vasárnap, január 18, 2015

Savanyú káposzta leves módosan

Újabb finom, tartalmas leves a hideg napokra. Már a nevében is szerepel, hogy módos módra készül, hiszen a vitamindús káposzta mellett van benne sertéshús, egy kis főtt-füstölt tarja és még virsli is. Kellemesen savanykásnak és nem túl zsírosnak kell lennie. Mellé a friss, fehér kenyér már csak ízlés dolga, vele vagy nélküle mindenképpen finom. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 50 dkg sertéscomb
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • pirospaprika, só, őrölt bors
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 15-20 dkg főtt, füstölt tarja
  • 1 pár virsli
  • 2-3 dl tejföl




  • A húst kb. másfél centis kockákra vágtam, a virslit felkarikáztam, a tarját pedig kisujjnyi csíkokra metéltem.
  • A káposztát kicsit kinyomkodtam a levéből, és néhány vágással felaprítottam.
  • A kétféle hagymát megtisztítottam.
  • Az olajon megpirítottam az apró kockákra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát és a sertéscomb kockákat.
  • A tűzről lehúzva meghintettem pirospaprikával, elkevertem, és rögtön felöntöttem kevés vízzel.
  • Visszatettem a lángra, ízesítettem sóval és borssal, és lefedve, kis lángon félpuhára pároltam (ha szükséges, közben pótolom a vizet, de csak kevés legyen alatta).
  • Amikor a hús már félpuha volt, hozzáadtam a káposztát, felöntöttem annyi vízzel, amennyi levest szeretnék, felforraltam, majd újra lefedve, kis lángon főztem tovább.
  • Amikor már majdnem készen volt, beletettem a tarját és a virslit is, néhány percig még rotyogtattam.
  • Végül hőkiegyenlítéses módszerrel beledolgoztam a tejfölt is, és még pár percig kis lángon főztem.


péntek, január 16, 2015

Füstölt sajtos tallér

A sós sütemények között előkelő helyen szerepelnek nálunk a tallérok. Előre elkészíthetők, jól elállnak, persze erre nem szokott sor kerülni, mindig gyorsan elfogynak. A sajtot - most kivételesen - nagy lyukú reszelőn reszeltem le, aminek az lett az eredménye, hogy a kész tallérokon itt-ott látszanak is a nagyobb, pirultabb sajtdarabok. Ha valakit esetleg ez zavar, akkor inkább a szokott módon, a kis lyukú reszelőn reszelje a sajtot. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1/2 evőkanál só
  • 1/2 kávéskanál őrölt kömény
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 12,5 dkg margarin
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 15 dkg reszelt füstölt sajt




  • A lisztet elkevertem a sütőporral, gyúródeszkára szitáltam, hozzáadtam a sót és a köményt.
  • Apró darabokban belevagdaltam a margarint és a vajat, jól elmorzsoltam a fűszeres liszttel.
  • Végül belekerültek a tojások, a tejföl és a reszelt sajt is, és egynemű tésztává gyúrtam az egészet, majd cipóvá formáltam.
  • A tésztából nagyobb mogyorónyi golyókat készítettem, amikor mind készen volt, elkezdtem a sütést.
  • Ehhez a tallérsütőt jó forróra melegítettem, pár tésztagolyót helyeztem bele, összenyomtam, és mindkét oldalon szép aranyszínűre sütöttem.


szombat, január 10, 2015

Sonkás hagymaleves

Gyorsan elkészíthető, finom, fűszeres leves a téli, hideg napokra. Talán a sonkán és a tejszínen kívül nincs is olyan hozzávalója, ami ne lenne alapból is megtalálható szinte minden konyhában. Ha szeretitek a hagymalevest, szerintem érdemes ezt a változatát is kipróbálni. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 4 személyre:

  • kb. 6 közepes vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg füstölt sertéscomb
  • 1-1,5 evőkanál liszt
  • 1,5 l húsleves
  • 3 dl száraz fehérbor
  • frissen őrölt bors
  • őrölt szerecsendió
  • 1 dl főzőtejszín (20%-os)

a tálaláshoz:

  • pirított kenyérkocka




  • A hagymát megtisztítottam, felkarikáztam; a sonkát vékony csíkokra vágtam.
  • Felhevítettem a vajat, rádobtam a hagymakarikákat, halvány sárgára pirítottam.
  • Hozzáadtam a sonkát, megszórtam a liszttel, és néhány percig tovább pirítottam.
  • Felöntöttem a forró levessel és a borral, ízesítettem sóval, borssal és szerecsendióval.
  • Lefedve, kis lángon bő fél órán át főztem.
  • Végül hőkiegyenlítéses módszerrel belekevertem a tejszínt is, újra felfőztem, és már csak 1-2 percig hagytam főni.
  • Leveses tálkákba szedtem és pirított kenyérkockát kínáltam hozzá.


szerda, január 07, 2015

Gyümölcsös-vörösboros puncs

Ugye, nálatok is igen hideg volt ma? Pont az ilyen didergős téli napokra való ez a finom gyümölcsös itóka a Kifőztük Magazin januári számából. A fűszerezés miatt talán kicsit a forralt borhoz tudnám hasonlítani, mégis más, hiszen a vörösbor mellett rumot is tartalmaz, illetve a mandula és a gyümölcsök plusz ízt adnak az italnak. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 1,5 literhez:

  • 10 dkg aszalt füge
  • 2 alma
  • 1 nagy narancs
  • 10 dkg mandula
  • 1 fahéjrúd
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • 15 dkg cukor
  • 2 üveg (2 x 7,5 dl) száraz vörösbor
  • 1,25 dl rum




  • Felszeleteltem a fügét, a mandulát késes aprítóval durvára daraboltam.
  • Az almát és a narancsot nagyon alaposan megmostam, megtöröltem, negyedekre vágtam. (Az almáknak csak a csumáját távolítottam el, az egészséges magházat nem.)
  • Ezután a mandulával, a fűszerekkel és a cukorral lábasba tettem a gyümölcsöket, meglocsoltam a vörösborral, néhányszor megkeverve felforrósítottam, hogy a cukor elolvadjon és a gyümölcsök kicsit puhuljanak.
  • Gézzel kibélelt szűrőbe öntöttem, hagytam jól lecsepegni, majd a visszamaradt részeket jól ki is nyomkodtam.
  • Az átszűrt bort a rum hozzáadása után újra felforrósítottam, de már nem forraltam.
  • Hőálló poharakban, keksz, aprósütemény mellé kínáltam.


vasárnap, január 04, 2015

Gesztenyés tekercs

A gesztenyés tekercs is a nagy családi kedvencek közé tartozik, hosszú évek óta készítjük rendszeresen. Nagyon finom az íze, egyik nagy előnye, hogy nem kell sütni, a másik pedig, hogy alufóliába csomagolva hűtőszekrényben akár egy hónapig is eláll, tehát jó előre el lehet készíteni. Épp ezért, mivel ilyen jól eláll, egyszerre 6-8 tekercset szoktam csinálni, így egy ideig nincs gond az édességre. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 4 tekercshez:
  • 50 dkg darált háztartási keksz
  • 36 dkg vaj (margarin is lehet)
  • 15-20 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 2 evőkanál kókuszreszelék
  • 2 teáskanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 dl rum
a töltelékhez:
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 12 dkg vaj (margarin is lehet)
  • 10 dkg cukor
  • 1 evőkanál rum
  • 1 teáskanál kókuszreszelék
a mázhoz:
  • 20 dkg ét tortabevonó
  • 2 evőkanál olaj


  • A "tészta" hozzávalóit egy tálban, kézzel összedolgoztam. (Akkor jó, amikor már a cukor elolvadt benne.)
  • A töltelékhez a gesztenyemasszát burgonyanyomón áttörtem, majd a többi hozzávalóval együtt szintén a cukor olvadásáig gyúrtam.
  • Egy tiszta konyharuhát megvizeztem, kiterítettem, és a kekszmassza 1/4-ét nedves kézzel, illetve vízbe mártott késsel kenegetve kb. 18 x 24 cm-es téglalappá formáztam rajta.
  • A gesztenyetöltelék 1/4-ét rásimítottam, majd a konyharuha segítségével felgöngyöltem.
  • Ugyanígy jártam el a maradék masszával és töltelékkel, összesen 4 rudat készítve, és a tekercseket legalább 1 órára hűtőbe tettem.
  • A mázhoz a tortabevonót az olajjal együtt vízgőz fölött megolvasztottam, és bevontam vele a tekercseket, amik újra hűtőbe kerültek.
  • Közvetlenül tálalás előtt szeleteltem.

csütörtök, január 01, 2015

Pikáns lencseleves

Boldog Új Évet! :))) Az új év első napján hagyományosan lencsét szoktunk főzni, hiszen aki január 1-jén lencsét eszik, annak - a régi magyar hagyományok szerint - az év során soha nem ürül ki a pénztárcája. :) Azért azt is jó tudni a lencséről, hogy magas rosttartalma miatt rendszeres fogyasztása segíti a vérnyomás normalizálását és a koleszterin ürülését a szervezetből, ezzel csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Lassú felszívódása miatt mérsékli a vércukorszint hirtelen megemelkedését és ingadozását, ezáltal enyhíti a cukorbetegek panaszait is. Az emésztés serkentésével megszünteti a székrekedés okozta nehézségeket. A sok okosság után jöjjön egy finom lencseleves recept a Kifőztük Magazin januári számából, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 8-10 személyre:
  • 50 dkg lencse
  • kb. 50 dkg füstölt sertéscomb
  • kevés olaj
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 4 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • só, őrölt fekete bors, babérlevél, citromlé
  • 2-3 közepes burgonya
  • 2 evőkanál liszt
  • 3-4 dl tejföl


  • A lencsét a főzést megelőző este megmostam, éjszakára beáztattam.
  • Másnap a húst 1 cm-es kockákra, a megtisztított vörös- és fokhagymát apróra vágtam.
  • Nagy lábasban, kevés olajon pirítani kezdtem a húst, majd hozzáadtam a hagymákat is.
  • Néhány perc után belekerült a megpucolt és karikára vágott sárgarépa és petrezselyem, majd röviddel ezután a leszűrt lencse is.
  • Felöntöttem vízzel, ízesítettem 4-5 babérlevéllel, borssal és sóval.
  • Felforraltam, majd lefedve, kis lángon a hús puhulásáig főztem.
  • Közben megtisztítottam, megmostam és a húshoz hasonló nagyságúra daraboltam a burgonyát, a főzési idő vége felé a leveshez adtam.
  • A tejfölt elkevertem a liszttel, hőkiegyenlítéses módszerrel a kész leveshez adtam, és még néhány percig főztem.
  • Végül utánaízesítettem: sóztam, borsoztam, és kevés citromlével pikánssá tettem.