péntek, szeptember 04, 2015

Gesztenyés-narancsos-kakaós csiga


Hozzávalók 40 darabhoz:
a tésztához:

  • 1,25 dl langyos tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 15 dkg porcukor
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 3 tojás

a töltelékhez:

  • 18 dkg narancsdzsem
  • 20 dkg Maroni gesztenyés desszert
  • 6 dkg amaretti keksz
  • 6 dkg mandula
  • 6 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 3-5 dkg porcukor
  • néhány evőkanál tejszín

a tetejére:

  • porcukor




  • A cukorból 1 evőkanálnyit feloldottam a tejben, belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam felfutni.
  • Közben tálba szitáltam a lisztet és a maradék cukrot, elmorzsoltam benne a vajat.
  • Hozzáadtam a tojást, majd az élesztőt is, és egynemű, fényes, a tál falától elváló tésztát dagasztottam.
  • Letakarva, langyos helyen hagytam a duplájára kelni.
  • A töltelékhez alaposan elkevertem a dzsemet, az áttört gesztenyét, a késes aprítóval ledarált mandulát és kekszet, valamint az átszitált kakaóport és porcukrot.
  • Annyi tejszínt adtam hozzá, hogy kenhető, de ne lágy masszát kapjak.
  • A megkelt tésztát alaposan lisztezett deszkára borítottam, finoman átgyúrtam, és 2 részre osztva cipókat formáltam belőle.
  • Az egyiket 30 x 40 cm-es téglalappá nyújtottam, megkentem a töltelék felével, a hosszabbik oldala mentén felcsavartam, majd 2 cm széles szeletekre vágtam.
  • A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam úgy, hogy kellő távolságot hagytam köztük, majd előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütöttem.
  • A másik tésztacipóval ugyanígy jártam el.
  • A csigákat hagytam kihűlni, majd a tetejüket meghintettem porcukorral, és tálaltam.



A recept megjelent a Kifőztük Magazin júliusi számában is.

6 megjegyzés: