szerda, szeptember 02, 2015

Citromos halfilé gyufatésztával


Hozzávalók 3-4 személyre

  • 40 dkg pangasius- vagy más halfilé
  • frissen őrölt bors
  • kevés olaj
  • 2 citrom
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 dl erőleves
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 3 dl tejszín
  • néhány bazsalikomlevél
  • 25 dkg gyufatészta




  • A halat tenyérnyi szeletekre vágtam, sóztam, borsoztam.
  • A citromokat kettévágtam, mindegyikből levágtam 1-1 vékony karikát, a maradéknak kifacsartam a levét.
  • Serpenyőben olajat hevítettem, a citromkarikákkal együtt átsütöttem rajta a halszeletek mindkét oldalát, majd mindent kiszedtem belőle.
  • A visszamaradt zsiradékon megpirítottam a megtisztított és apró kockákra vágott vöröshagymát.
  • Felengedtem a borral, az erőlevessel és a citromlével, pár percig kis lángon főztem.
  • A keményítőt elkevertem a tejszínnel, és besűrítettem vele a mártást.
  • Sóztam, borsoztam, majd beletettem a haldarabokat, és rövid ideig rotyogtattam.
  • Közben a tésztát a szokott módon bő, forrásban lévő, sós vízben kifőztem, leszűrtem.
  • A metéltet tányérokra halmoztam, elhelyeztem rajta a halszeleteket – ízlés szerinti mennyiségű mártással leöntve –, majd a sült citromkarikákkal és a megtisztított, apróra vágott bazsalikomlevelekkel díszítve tálaltam.



A recept megjelent a Kifőztük Magazin augusztusi számában is.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Hankka, nagyon jól néz ki! Furcsa, a megszokott halászlé után, de nyitottnak kell lenni az újra...
    Biztosan finom volt, mert gusztának nagyon guszta. A képek is szépek!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, drága Róza! :) Nagyon fincsi volt, a családban is egyöntetű sikert aratott. :)

      Törlés