hétfő, május 18, 2015

Csirkemell kardamommártással

Ritkán használok kardamomot, pedig nagyon finom fűszer, és most különlegesen finom mártást sikerült készíteni vele. Csak ajánlani tudom ezt az ételt, az ízében viszonylag egyszerűen elkészített csirkemellet nagyon jól egészíti ki a kávés-kardamomos öntet. A kardamomot a Fűszerész biztosította, a recept pedig megjelent a Kifőztük Magazin májusi számában is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 2 egész csirkemellfilé (kb. 1 kg)
  • só, bors
  • húsleves vagy alaplé

a mártáshoz:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 csomag (10 g) egész zöld kardamommag
  • 3 dkg arabica kávészem
  • 2 dl (kókusz)tejszín




  • A csirkemelleket kettévágtam, majd mindegyik darabot meghintettem sóval és borssal.
  • Annyi forró húslevesbe tettem, amennyi bőven ellepte, és kis lángon puhára főztem.
  • A levesből kivéve alufóliába csomagoltam, és melegen tartottam, a levest pedig félretettem.
  • A hagymát megtisztítottam, és egészen apró kockákra vágtam.
  • A kardamommagokat széles pengéjű késsel szétnyomkodtam.
  • Felhevítettem az olajat, beletettem a hagymát, a kardamomot és a kávészemeket.
  • Kb. 5 percig pirítottam, vigyázva, hogy a hagyma ne barnuljon meg.
  • Hozzáöntöttem 3 dl forró húslevest, és közepes lángon 10 percig főztem.
  • Végül hozzáadtam a tejszínt, és kis lángon, időnként megkeverve mártás sűrűségűre főztem.
  • A szószt átszűrtem, sóval és borssal ízesítettem (bár a kardamomtól és a kávétól intenzív íze lesz).
  • A húst 1/2 cm-es szeletekre vágtam, a képen látható módon elrendeztem a tányéron, és a mártással leöntve, párolt rizzsel körítve tálaltam.
  • A maradék mártást külön kínáltam hozzá.


4 megjegyzés:

  1. Finom lehet ez a különlegesség! Kardamom magot csak süteményekhez használtam eddig, de jól harmonizálhat husihoz is :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kávéval együtt nagyon finom volt, kicsit kesernyés ízű, de jól illet a natúr húshoz! :)

      Törlés