Csirkemell kardamommártással 🍴

Ritkán használok kardamomot, pedig nagyon finom fűszer, és most különlegesen finom mártást sikerült készíteni vele. Csak ajánlani tudom ezt az ételt, az ízében viszonylag egyszerűen elkészített csirkemellet nagyon jól egészíti ki a kávés-kardamomos öntet. A kardamomot a Fűszerész biztosította, a recept pedig megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2015. májusi számában is. Sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók 4-6 személyre:
🍴   2 egész csirkemellfilé (kb. 1 kg)
🍴   
🍴   frissen őrölt fekete bors
🍴   húsleves vagy alaplé
a mártáshoz:
🍴   3 evőkanál olívaolaj
🍴   1 közepes vöröshagyma
🍴   1 csomag (1 dkg) egész zöld kardamommag
🍴   3 dkg arabica kávészem
🍴   2 dl kókusztejszín
a tálaláshoz:
🍴   párolt rizs


A csirkemellet kettévágjuk, majd mindegyik darabot meghintjük sóval és borssal. Annyi forró húslevesbe tesszük, amennyi bővel ellepi, és kis lángon puhára főzzük. A levesből kivéve alufóliába csomagoljuk, és melegen tartjuk, a levest pedig félretesszük.
A hagymát megtisztítjuk, és egészen apróra kockázzuk. A kardamomot széles pengéjű késsel szétnyomjuk. Felhevítjük az olajat, beletesszük a hagymát, a kardamomot és a kávét. Kb. 5 percig pirítjuk, vigyázva, hogy a hagyma ne barnuljon meg. Hozzáöntünk 3 dl forró húslevest, és közepes lángon 10 percig főzzük. Végül hozzáadjuk a kókusztejszínt, és kis lángon, időnként megkeverve mártás sűrűségűre főzzük. A szószt átszűrjük, sóval és borssal ízesítjük – közben kóstoljuk, mert a kardamomtól és a kávétól intenzív íze lesz.
A húst 1/2 cm-es szeletekre vágjuk, a képen látható módon elrendezzük a tányéron, és a mártással leöntve, párolt rizzsel körítve tálaljuk. A maradék mártást külön kínáljuk hozzá.


Megjegyzések