2014. december 23., kedd

Fehér csokoládés-túrós szelet - BOLDOG KARÁCSONYT!!!

Mutatós és finom süteményt hoztam, ezzel szeretnék minden kedves látogatómnak békés, boldog, áldott ünnepet kívánni. :) Ízvilágában talán a reszelt túróshoz tudnám hasonlítani, annyi különbséggel, hogy ennek a sütinek nem gyúrt a tésztája, hanem egy sűrűbb kevert tészta közé kerül a citromos túrókrém. Tetejére csak simán rá is kenhetjük a fehér csokoládés krémet, de talán mutatósabb, ha csillagcsöves habzsák segítségével halmozzuk a tésztára. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a töltelékhez:

  • 2 tojás
  • 9 dkg kristálycukor
  • 50 dkg túró
  • 1 citrom

a tésztához:

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg kristálycukor
  • 4 tojás
  • csipetnyi só
  • 40 dkg rétesliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 2,5 dl tej

a krémhez:

  • 20 dkg fehér csokoládé
  • 10 dkg puha vaj
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája

a tetejére:

  • cukrozatlan kakaópor




  • A töltelékhez habosra kevertem a tojásokat a cukorral, hozzáadtam a burgonyanyomón áttört túrót és a citrom lereszelt héját, valamint a citrom felének kifacsart levét.
  • A tésztához a vajat krémesre kevertem a cukorral, majd egyesével beledolgoztam a tojásokat is.
  • Összeforgattam a réteslisztet, a sót, az átszitált kakaó- és sütőport.
  • A lisztes keveréket a tojásos masszához adtam, és a tej egyidejű hozzáadásával jól elkevertem.
  • Sütőpapírral bélelt, kb. 24 x 36 centis tepsibe adagoltam a tészta felét, kanál fejével szépen elegyengettem.
  • Ráöntöttem a túrós tölteléket, ezt is elsimítottam.
  • A maradék kakaós tésztát habzsákba töltöttem, amiből csíkokban a túrós töltelékre nyomtam a masszát.
  • Előmelegített, 190-200 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütöttem (tűpróba!), és hagytam teljesen kihűlni.
  • A csokoládét vízgőz fölött megolvasztottam, kevergetve hagytam kicsit visszahűlni.
  • A puha vajat krémesítettem a vaníliás cukorral és a tojássárgájával, majd hozzádolgoztam a csokit is. (Ha túl lágy lenne, néhány percre hűtőbe tehetjük.)
  • Végül csillagcsöves habzsákba töltve a sütemény tetejét díszítettem vele, majd halványan megszórtam egy kis kakaóporral.



"A karácsony a szeretet, az ádvent a várakozás megszentelése. Az a gyerek, aki az első hóesésre vár - jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel. Az, aki hazakészül, már készülődésében otthon van. Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé - szabad, és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől-szomjától. Aki pedig jól várakozik, az időből épp azt váltja meg, ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb: a hetek, órák, percek kattogó, szenvtelen vonulását. Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár."
Pilinszky János

Minden kedves bloggertársamnak és látogatómnak kívánok áldott, békés karácsony ünnepet! :)