Mogyorós répatorta 🍴

Ha torta, akkor általában krémes, habos csoda. A répatorta ilyen szempontból kilóg a sorból, hiszen "csak" tészta, oldalán kevéske lekvár, tetején citromos cukormáz. Összhatásában mégis nagyon finom, érdemes kipróbálni. Ráadásul a tetejét marcipán répákkal díszítve igazi húsvéti torta lehet belőle, sok sikert hozzá! A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin 2014. áprilisi számában is, sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók 26 cm-es tortaformához:
a tésztához:
🍴   6 tojás
🍴   23 dkg cukor
🍴   1 citrom reszelt héja
🍴   1 csipet só
🍴   1 kávéskanál őrölt fahéj
🍴   20 dkg darált pörkölt mogyoró
🍴   30 dkg reszelt sárgarépa
🍴   10 dkg vaj
🍴   10 dkg liszt
🍴   1 csomag (12 g) sütőpor
a díszítéshez:
🍴   2–3 evőkanál sárgabaracklekvár
🍴   5 dkg szeletelt mandula
🍴   25 dkg porcukor
🍴   3–4 evőkanál frissen facsart citromlé
🍴   csokoládétojás


A tojássárgáját 10 dkg cukorral krémesre, habosra keverjük. Ízesítjük a sóval, a citromhéjjal és a fahéjjal. Hozzáadjuk a sárgarépát, a mogyorót, az olvasztott, de már nem meleg vajat és a sütőporral elkevert, átszitált lisztet. Fakanállal összedolgozzuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, a vége felé hozzádolgozzuk a maradék cukrot is. Óvatosan a tésztába forgatjuk. A masszát az alján sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, elsimítjuk, és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük. (Tűpróba!) A sütőből kivéve eltávolítjuk a tortakarimát, és a tortát rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
A sárgabaracklekvárt megmelegítjük, átpasszírozzuk, bevonjuk vele a torta oldalát. A szeletelt mandulát szárazon megpirítjuk, a torta oldalára nyomkodjuk.
A porcukrot annyi citromlével keverjük el, hogy sűrűn folyós mázat kapjunk. A torta tetejére öntjük, kanál fejével elegyengetjük, elsimítjuk, és mielőtt megdermed, körben csokoládétojásokkal rakjuk ki. 1 éjszakán át dermedni, pihenni hagyjuk.

Megjegyzések