péntek, november 29, 2013

Pirított rizs kínai módra

Egyik nagy kedvencünk ez a rizses étel, az ihletet a Főzzünk könnyedén! kártyasorozatból merítettem. Könnyen elkészíthető, a friss zöldségfélékkel és a pácolt csirkemellel nagyon finom az íze. A sherry és a szójaszósz különleges zamatot ad a gyorsan elkészíthető, mégis rendhagyó fogásnak. Ajánlom kipróbálásra, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 25 dkg (hosszúszemű) rizs
  • só, őrölt bors, frissen őrölt gyömbér
  • 35-40 dkg csirkemellfilé
  • 6 evőkanál szójamártás
  • 25 dkg csiperkegomba
  • 2 zöld színű paprika
  • 1 csomó újhagyma
  • 4 evőkanál étolaj
  • 4 evőkanál száraz sherry




  • A rizst folyó víz alatt alaposan megmostam, és a szokott módon, sós vízben készre főztem (párolhatjuk is).
  • A csirkemellet vékony csíkokra vágtam, majd ferdén szeletelve tovább aprítottam, végül a szójamártásba forgattam és hagytam pácolódni.
  • A zöldségféléket megtisztítottam, a gombát szeletekre, a zöld paprikákat apró kockákra, az újhagymaszárakat karikákra vágtam.
  • A csirkemellcsíkokat kiemeltem a pácléből, a levet felfogtam.
  • Wokban megforrósítottam az olaj felét, beleraktam a húst és kb. 5 percig pirítottam.
  • Miután a hús megpirult, kiszedtem a wokból, melegen tartottam.
  • A maradék olajon a wokban pár perc alatt, nagy lángon megpirítottam a zöldségféléket.
  • Ízesítettem frissen őrölt gyömbérrel, hozzáadtam a sherryt és a felfogott páclevet, így pirítottam tovább.
  • Végül az esetlegesen rajta maradó levet leöntöttem róla, hozzáadtam a húst és a rizset.
  • Együtt készre pirítottam, utánaízesítettem sóval és őrölt borssal.


kedd, november 26, 2013

Tejfölös gombaleves galuskával - Blogkóstoló 13. forduló

Tudom, hogy Janka, a Blogkóstoló 13. fordulójának háziasszonya azt kérte, hogy lehetőség szerint ünnepi fogást válasszunk, mi viszont nagyon szeretjük a leveseket, ezért első körben Dinkától egy finom, tartalmas levest választottam és készítettem el. Egyáltalán nem bántam meg, finoman fűszeres, a tejföltől savanykás, a galuskával tartalmas levesünk lett, az egész családnak nagyon ízlett. Igyekszem még valamilyen ünnepi finomságot is készíteni Dinkától, van is már pár kiszemelt receptem, remélem, sort tudok keríteni valamelyikre. Dinka, köszönöm a receptet, Janka, köszönöm a játékot! :) A leveshez sok sikert!


Hozzávalók:

  • kevés olaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • pirospaprika, őrölt bors, őrölt kömény, rozmaring, só
  • 1-2 szál sárgarépa
  • 1-2 szál petrezselyemgyökér
  • 50 dkg gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 dl tejföl
  • kevés liszt

a galuskához:

  • 1 tojás
  • liszt
  • tej




  • A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítottam.
  • A tűzről lehúzva meghintettem pirospaprikával, majd hozzáadtam a megtisztított, karikákra vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret.
  • Kevéske vizet hozzáadva visszatettem a tűzre, a só kivételével fűszereztem és pár percig pirítottam.
  • Ekkor került bele a megtisztított, szeletekre vágott gomba és a zúzott fokhagyma, ízesítettem sóval is és tovább pirítottam.
  • Pár perc elteltével felöntöttem szűk másfél liter vízzel és fedő alatt, kis lángon a zöldségfélék puhulásáig főztem.
  • Közben elkészítettem a galuska tésztáját: a tojást enyhén felvertem, sóztam, majd annyi lisztet és kevéske tejet adtam hozzá, hogy sűrűbb galuskatésztát kapjak.
  • A kész levesbe beleszaggattam a galuskát, pár percig még főztem.
  • A tejfölben elkevertem a lisztet, hőkiegyenlítéses módszerrel behabartam a levest, pár percnyi főzést és utánaízesítést követően tálaltam.


vasárnap, november 24, 2013

Meggyes piskótatallér torta

Ezt a finomságot - pontosabban a narancsos változatát - Juditkánál láttam nemrég, ezen a hétvégén gyorsan elkészíthető desszertként sort is kerítettem rá. Nagyon megtetszett, hogy hamar elkészül, nem kell sütni, és kíváncsi voltam a piskótatalléros-csokis ízre is. Az már csak hab a tortán, hogy az időközben meghirdetett játékra is jelentkezem vele, ismét nagyon szép ajándékokat lehet nyerni Juditka jóvoltából. :) A torta pedig pikk-pakk elkészíthető, igaz, pár órán - vagy egy éjszakán át - dermednie kell a krémnek. A végeredmény pedig egy igen finom, igazi kalóriabomba piskótás-gyümölcsös-csokis édesség, amit nagyon jól kiegészít a tejszínhab a tetején. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy 18 cm-es kapcsos tortaformához:
  • 6 csomag (6 x 135 g) meggyes piskótatallér
  • 1 dl tej
  • 15 dkg margarin
  • 1 evőkanál keserű kakaópor
  • 2 dl habtejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag habfixáló
  • színes szórócukor


  • A piskótatallérból 60 dekányit elnegyedeltem, a többiből raktam egy sort a tortaforma aljába.
  • A tejet melegíteni kezdtem, hozzáadtam a margarint és a kakaóport is, egyneművé főztem.
  • Miután levettem a tűzről, hozzáadtam és elkevertem benne a negyedelt tallérokat.
  • A massza felét a tortaformába öntöttem-egyengettem, ráraktam még egy sor egészben hagyott piskótatallért, majd erre öntöttem a massza másik felét, tetejét szépen elegyengetve, elsimítva.
  • Amikor kihűlt, letakarva egy éjszakára a hűtőbe tettem.
  • Másnap egy éles késsel körben meglazítottam a formát, majd lepattintottam róla.
  • A tejszínből a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habot vertem, ezzel díszítettem a torta tetejét, végül - a meggy okán - piros szórócukorral díszítettem.

kedd, november 19, 2013

Sült csirkecomb velesült fahéjas, rozmaringos almával

Nem szépek a fotók, és tányéron tálalt képet sem tudtam készíteni, de ettől függetlenül ez egy nagyon finom, könnyen és gyorsan elkészíthető étel. A sült csirkecombot nagyon feldobja a velesült, fahéjjal és rozmaringgal ízesített alma, és amíg ők a sütőben csücsülnek, addig el is tudjuk készíteni köretnek a habkönnyű burgonyapürét. Egy pohár finom borral tökéletes vacsora. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • kevés vaj
  • 20 db alsó csirkecomb
  • 2 citrom
  • szárnyas fűszerkeverék, fahéj, rozmaring
  • 5-6 nagyobb, savanykás alma


sütés előtt...

  • A csirkecombokat megtisztítottam, eltávolítottam az oda nem illő részeket.
  • A citromokat kettévágtam, a tálcára rakosgatott combokra locsoltam a levüket, kicsit meg is forgattam a húsdarabokat, hogy mindenhol érje a citromlé.
  • A citromos combokat beszórtam a fűszerkeverékkel.
  • Egy nagy tepsit vajjal kikentem, a közepére sorakoztattam a combokat.
  • Az almákat megmostam, negyedeltem és magházukat eltávolítottam.
  • Az almadarabokat a tepsibe, a hús mellé rakosgattam, megszórtam őket fahéjjal és rozmaringlevelekkel.
  • Előmelegített, kb. 190 fokos sütőben megsütöttem, közben időnként megfordítottam a combokat és az almagerezdeket is.
  • Amikor szép pirosra, készre sültek, azon melegében, burgonyapüré kíséretében tálaltam.


szombat, november 16, 2013

Halszeletek sajtköntösben + nyeremény

Ritkán eszünk halat, akkor is leginkább szálka nélkülit. A Vidék Íze magazin 2011. decemberi számában talált ihlet alapján a natúr pangasius filét most sajtbundában sütöttem meg, és mondhatom, nagyon finom lett. Párolt rizs és párolt vegyes zöldség volt a körete, tökéletes volt így együtt. A karácsony nálunk sem múlhat el hal nélkül, a harcsát leginkább rántani szoktam, de idén valószínűleg így, sajtköntösben kerül majd asztalra. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 1 kg natúr halfilé (fagyasztott)
  • só, őrölt bors, petrezselyemzöld
  • citrom
  • 20 dkg tejszínes krémsajt (nálam Camping)
  • 12 dkg trappista sajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés olaj, liszt


  • A fagyos halszeleteket szobahőmérsékleten hagytam felengedni, majd tenyérnyi darabokra vágtam (így lett 8 szelet).
  • Besóztam, citromlével meglocsoltam.
  • A tejszínes krémsajtot tálba tettem, hozzáreszeltem a trappistát, ízesítettem sóval, őrölt borssal, aprított petrezselyemzölddel és zúzott fokhagymával, egyneművé kevertem.
  • A halszeleteket lisztbe forgattam, kevés olajon elősütöttem.
  • Kiolajazott tepsibe rakosgattam, tetejükön elosztottam a sajtbundát úgy, hogy szépen befedje.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem, párolt rizzsel és párolt vegyes zöldséggel tálaltam.


Megérkezett a nyereményem Sünitől, nagyon aranyos és hasznos ajándékokat kaptam, köszönöm! Csenge persze rögtön lecsapott a sünis hűtőmágnesre, nekem pedig a margaréta mintás kosárkaformák lettek a kedvenceim! :)))


szerda, november 13, 2013

Füstölt sajtos pogácsa

Olyan sok édességet sütöttem mostanában, vágytunk már nagyon valamilyen sós nasira. Kapóra jött Vanca karácsonyi játéka, nála néztem szét sós süti ügyben. A tekert sajtos muffinját már korábban megsütöttem, családi kedvencünk lett, nagyon szeretjük. Most pedig a füstölt sajtos pogácsát szemeltem ki, aminek a leírását ezúton is köszönöm. Egyszerűen elkészíthető, nagyon finom, puha pogácsánk lett, forró tea kíséretében rekord gyorsasággal fogyott. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 1,5 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1/2 dl olaj
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • leheletnyi őrölt bors
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 1 tojás

a tetejére:

  • 1 tojás




  • A tejet langyosra melegítettem (ici-pici cukrot adtam hozzá), kb. felét a tálas mixer táljába öntöttem, a maradékba belemorzsoltam az élesztőt és hagytam felfutni.
  • A tálban lévő tejhez hozzáadtam az olajat.
  • A lisztet átszitáltam, elkevertem benne a sót, a borsot és a lereszelt sajtot.
  • A sajtos lisztet a tálba öntöttem, ráöntöttem az időközben felfutott élesztőt és a kissé felvert tojást is.
  • A dagasztóspirállal szép, egynemű tésztává dagasztottam, majd letakarva meleg helyen hagytam duplájára kelni.
  • Lisztezett deszkára borítottam a tálból a megkelt tésztát, finoman átgyúrtam, kicsit hagytam pihenni.
  • Végül kb. 2 centi vastagra nyújtottam, tetejét berácsoztam, 5 centis szaggatóval pogácsákat szaggattam.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe rakva hagytam még kicsit kelni, majd a tetejüket lekentem tojással, és előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sütöttem.


hétfő, november 11, 2013

Diós-csokis holdak

November 11-e nálunk nem annyira a ludakról, mint inkább arról szól, hogy megint egy évvel öregebb lettem (és bölcsebb is talán?). :))) Bár gyorsan hozzáteszem, hogy ahogy telnek az évek, egyre inkább Márton és lúdjai kerülnek előtérbe nálam is. :))) Idén tortasütés helyett egy kb. húsz éve őrizgetett süteményreceptet próbáltam ki, diós-csokis holdakat sütöttem. Nagyon érdekes recept, már ami a tésztáját illeti. Nincs benne liszt, cukor viszont annál inkább. A végeredmény pedig egy habkönnyű, szinte üreges, ropogós, édes diós tészta, megkoronázva csokikrémmel és ízlés szerint csokimázzal (utólag a fehércsokit már nem tenném rá, anélkül is nagyon finom és talán még mutatósabb is). Csenge a vasárnapi ebéd után két holdat tüntetett el a tányérról, miközben többször megjegyezte: "Anya, isteni finomat főztél!" :))) És ha már diós, akkor ajánlom a SAD Szofika által vezényelt 19. fordulójára. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:

  • 30 dkg porcukor
  • 30 dkg darált dió
  • 1 tojás
  • 1 citrom
  • 1 csomag vaníliás cukor

a krémhez:

  • 20 dkg porcukor
  • 4 tojás
  • 24 dkg margarin
  • 3 dkg keserű kakaópor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg csokoládé

a tetejére:

  • 10 dkg fehércsokoládé
  • 1 evőkanál étolaj




  • A tésztához gyúródeszkára szitáltam a porcukrot, hozzákevertem a vaníliás cukrot, ráreszeltem az alaposan megmosott citrom héját, hozzáadtam a finomra darált diót és az enyhén felvert tojást, és egynemű tésztává gyúrtam.
  • Mivel a tészta a sok cukortól ragad, erősen lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtottam, majd egy nagy pogácsaszaggató (vagy pohár) segítségével holdakat szaggattam belőle.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam és előmelegített, 180 fokos sütőben halvány színűre sütöttem.
  • Amíg a holdak hűltek, elkészítettem a krémet.
  • A tojásokat és a porcukor felét lábasba tettem, és kézi mixerrel habosra, krémesre kevertem.
  • Forró vízfürdőre helyezve - tovább keverve - sűrűre főztem, majd hagytam kihűlni.
  • A porcukor másik felét, a kakaóport és a vaníliás cukrot krémesre kevertem a margarinnal, majd hozzáadtam a kihűlt cukros tojást és a megolvasztott, de nem forró csokoládét is.
  • A krémet rövid időre hűtőbe tettem, majd kivéve újra átkevertem, és csillagcsöves habzsákból a holdak tetejére nyomtam.
  • Végül vízgőz fölött az olajjal megolvasztottam a felaprított fehér csokoládét, és megcirógattam vele a csokikrémes holdak tetejét.


szombat, november 09, 2013

Tökmagos-sütőtökös muffin

Szeretjük a tökmagot. Szeretjük a sütőtököt. Szeretjük a marcipánt. És szeretjük mindezt együtt ebben a muffinban, fűszerezve fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval. A receptre itt bukkantam, icike-picike változtatással készítettem el és nagyon finom lett. Miközben sült, csuda illat lett a konyhában - amolyan karácsonyi - és megkóstolva sem csalódtunk, alig tudtam megmenteni egy pár muffint a fotózáshoz. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 2 tojás
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 12 dkg margarin
  • 20 dkg sült sütőtök
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csapott mokkáskanál fahéj
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 5 dkg tökmag
  • 8 dkg marcipán

a tetejére:

  • egész tökmag
  • porcukor




  • A tojásokat kézi mixerrel krémesre, habosra kevertem a kétféle cukorral.
  • Kis darabokra vágva hozzáadtam a margarint, elkevertem vele, majd - még mindig a kézi mixert használva - beledolgoztam a sült sütőtököt is.
  • A tökmagot késes aprítóval egészen apróra daráltam.
  • A lisztet elkevertem a sütőporral, átszitáltam, hozzákevertem a ledarált tökmagot és a fűszereket.
  • A fűszeres lisztkeveréket fakanállal a tojásos-sütőtökös masszába dolgoztam, a nagylyukú reszelőn belereszeltem a marcipánt és óvatosan ezt is beledolgoztam.
  • A muffintepsi mélyedéseit kibéleltem papírkapszlikkal, egyenletesen elosztottam bennük a tésztát.
  • Tetejére egész tökmagot szórtam, majd előmelegített, 160 fokos sütőben kb. 35 perc alatt készre sütöttem.
  • Kihűlve leheletnyi porcukorral szórtam meg.


csütörtök, november 07, 2013

Vargabéles muffin

Aledánál meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt, ezúton is köszönet ezért a szuper receptért. :) Aki szereti a vargabélest, ebben a muffinban sem fog csalódni, nagyon könnyed, isteni finom. Erdei gyümölcsös mártással kínáltam, de anélkül is tökéletes, nálunk langymelegen ízlett legjobban. Mivel Csillu is itthon volt és hosszú hétvégén készültek a muffinok, 8 réteslapos csomagot vettem, ennek megfelelően arányosan emeltem a hozzávalók mennyiségét. Csak dicsérni és ajánlani tudom, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 32 muffinhoz:

  • 1 csomag rétestészta (8 lapos)
  • 20 dkg cérnametélt
  • 5 tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom
  • 50 dkg tehéntúró
  • 3 dl tejföl
  • margarin
  • porcukor




  • A töltelékhez a szokott módon, enyhén sós, forrásban lévő vízben pár perc alatt megfőztem a cérnametéltet, leszűrtem, hagytam jól lecsepegni.
  • A tojásokat kettéválasztottam, a sárgáját krémesre kevertem a kétféle cukorral.
  • Belereszeltem az alaposan megtisztított citrom héját és belekevertem a túrót is (még a kézi mixert használva).
  • Fakanálra váltva hozzádolgoztam a tejfölt, a tésztát, végül lazán beleforgattam a tojásfehérjékből keményre vert habot is.
  • A réteslapokat mindig felezve 8 részre vágtam, így kisebb téglalapokat kaptam, a muffintepsi mélyedéseit kikentem olvasztott margarinnal.
  • Egy muffinhoz 2 kis téglalapot használtam: egy lapot megkentem olvasztott margarinnal, ráhelyeztem a mélyedésre, majd kissé elfordítva ráhelyeztem a másik margarinnal megkent lapot is (amolyan X alakban), majd belenyomkodva kibéleltem velük a mélyedést.
  • Érdemes gyorsan dolgozni, hogy ne száradjanak a lapok, majd négy mélyedés kibélelése után megtöltöttem őket a túrós tésztával, végül a kilógó réteslapokat középen összefogtam, "batyuvá" formáltam.
  • Miután az összes mélyedésben elkészültek a muffinok, előmelegített, kb. 170 fokos sütőben bő fél óra alatt készre sütöttem őket, majd ugyanígy elkészítettem és megsütöttem a többi muffint is.
  • Miután kicsit hűltek, kiemeltem őket a tepsiből, porcukorral meghintve kínáltam.


hétfő, november 04, 2013

Dubarry-leves

A Dubarry név hallatán történelmi tanulmányainkból Jeanne du Barry grófné, XV. Lajos francia király szeretője juthat eszünkbe, a gasztronómiai vonalon pedig valamilyen karfiollal (vagy kelvirággal) készült étel. Ennek megfelelően a Dubarry-leves karfiol-krémleves, jelen esetben burgonyával dúsítva, szezámos grissinivel tálalva. A férjem egyik kedvenc zöldségféléje a karfiol, ebből a levesből rögtön duplázott is, pedig különösebben nem szokta értékelni a krémleveseket. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 2 kisebb-közepes fej karfiol
  • 4 közepes burgonya
  • 2 húsleveskocka
  • só, őrölt bors, ételízesítő por, petrezselyemzöld
  • 1 nagy pohár (450 g) tejföl
  • 2 evőkanál liszt


  • A karfiolt megtisztítottam, rózsáira szedtem.
  • A burgonyát szintén megtisztítva, meghámozva felszeleteltem (váltott vízben többször megmostam).
  • Nagy lábasba tettem a karfiolrózsákat és a burgonyaszeleteket, annyi vizet öntöttem rá, amennyi éppen ellepte, majd főzni kezdtem.
  • Ízesítettem a leveskockákkal, sóval, őrölt borssal és kevéske ételízesítő porral.
  • Miután felforrt, fedő alatt, kis lángon puhára főztem - a tálaláshoz 4-5 kisebb karfiolrózsát kivettem a levesből.
  • Kicsit hűlni hagytam, botmixerrel pürésítettem.
  • A tejfölben elkevertem a lisztet, hőkiegyenlítéses módszerrel behabartam a levest.
  • Kis lángon pár percig még főztem, majd aprított petrezselyemzölddel meghintve, az egész karfiolrózsákkal és szezámmagos grissinivel tálaltam.

szombat, november 02, 2013

Tótsütemény - Blogkóstoló 12. forduló

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, mifelénk olyan gyorsan telnek a napok... :) Teller Zsuzsi háziasszonyként még nemrég hirdette meg a Blogkóstoló 12. fordulóját és sorsolta ki a párokat, maholnap pedig már le is jár a posztolási határidő. :) Mártinál, a hogymegtudjuknézni blog szerzőjénél nézelődtem, és találtam erre a finom süteményre, aminek egyébként hagyományos és gluténmentes változatát is megtaláljátok Mártinál, nálam csak "simán", liszttel készült. Kinéztem még magamnak egyébként az árvízi pogácsákat, a crostata-t és a Pischinger-szeletet is, előbb-utóbb ezek is sorra kerülnek majd a konyhámban. Legjobban ez a diós sütemény tetszett meg, és bár szeletelésnél picit összetörtem a cukormázas tetejét, ettől függetlenül hétvégi desszertként nagy sikert arattam vele családom körében. Igazi kalóriabomba, de a sok cukortól nem kell megijedni, a tésztának a dió és a citrom kettőse nagyon finom ízt ad, a cukormáz pedig tökéletesen koronázza meg a süteményt. Márti, köszönöm a receptet, Zsuzsi, köszönöm a játékot! :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 25 x 35 centis tepsihez:

  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 1 citrom
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg darált dió
  • 6 tojás
  • 30 dkg porcukor


  • A vajat habosra, krémesre kevertem a porcukorral, majd hozzáadtam a citrom lereszelt héját és kifacsart levét is.
  • A sütőport elkevertem a liszttel, átszitáltam, hozzákevertem a darált diót is.
  • A vajas-citromos keverékbe beledolgoztam az összekevert szárazanyagot, majd a tojásfehérjékből felvert kemény habbal lazítottam a masszát.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem/egyengettem, előmelegített, 220 fokos sütőben 5 percig, majd 160 fokos sütőben 30-35 percig sütöttem.
  • Amíg sült a tészta, a tojások sárgáját nagyon habosra, krémesre kevertem az átszitált porcukorral.
  • A sütőből kivett forró tésztára öntöttem a sárgájás masszát, majd egy éjszakán át hagytam szikkadni.
  • Másnap forró vízbe mártott késsel szeleteltem.