szombat, augusztus 31, 2013

Fűszeres szilvakrémleves

Mai nagyon egyszerű, mégis nagyon finom levesünk ez a szilvakrémleves. Mivel torok-, arc- és homloküreg-gyulladással küzdök, nem vittem túlzásba a konyhai ténykedést, igyekeztem minél egyszerűbb és gyorsabb menüt összeállítani. Aminek egyik fogása volt ez a fűszeres leves. Ha szilva, akkor adott ugye a fahéj, aztán a szegfűszeg, került még bele citromkarika és kevéske citromborssal bolondítottam meg. Semmilyen sűrítő anyag nincs benne, ennek megfelelően csak a tejszín adja a krémes állagot, meg persze a gyümölcshús. A gyerekek csészében kérték, és jóízűen kortyolgatták a káposztás kocka előtt. Itt a szilvaszezon, a leveshez sok sikert!


Hozzávalók:

  • kb. 80-90 dkg szilva
  • 10 dkg cukor (nálam a fele barnacukor)
  • egész fahéjdarabok, 6-8 szem szegfűszeg, citrombors
  • 1/2 citrom
  • 5 dl tejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor




  • Nagy lábasban forrni tettem 2 l vizet.
  • Amíg a víz felforrt, megmostam a szilvát, lecsepegtettem, feleztem - magoztam - negyedeltem.
  • Az időközben felforrt vízben feloldottam a cukrot, majd hozzáadtam a szilvát, a fűszertojásba zárt fűszereket és a felkarikázott fél citromot.
  • Megvártam, amíg újra felforr a leves, majd fedő alatt, kis lángon kb. fél óráig főztem.
  • Ekkor levettem a tűzről, kicsit hűlni hagytam.
  • Fakanállal folyamatosan kevergetve hozzáadtam a tejszínt és a vaníliás cukrot, végül botmixerrel pürésítettem.
  • Langyosra hűtve, tetejét mandulalapokkal megszórva tálaltam, de kínálhatunk hozzá tejszínhabot is.


csütörtök, augusztus 29, 2013

Csokoládés túróbomba 2.0

Szerepel már a blogon, majd' két évvel ezelőtt került fel - jó kis éjszakai képekkel. :) Ezek a fotók most jobban sikerültek, az anyukám által készített "bombákból" kaptam néhányat lencsevégre. Megint csak azt tudom mondani, hogy ha ismeritek, akkor tudjátok, hogy mennyire finom és mennyire eteti magát, ha pedig még nem ismeritek, tessék elkészíteni, isteni sütés nélküli desszert. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 40-45 darabhoz:

  • 40-45 db omlós kerek keksz

a töltelékhez:

  • 50 dkg tehéntúró
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 7 dkg porcukor
  • 5 dkg búzadara

a bevonáshoz:

  • 10 dkg ét tortabevonó
  • 1 evőkanál étolaj



Az elkészítés menetét itt találjátok. A korábbihoz képest most annyi különbséggel készült, hogy nagyobb kekszekre kerültek nagyobb adag túróbombák, és csak meg lettek csorgatva a csokimázzal, nem lettek teljesen bevonva vele.

kedd, augusztus 27, 2013

Brownie

Most jöttem rá, hogy még brownie recept nincs a blogon, úgyhogy most pótolom ezt a hiányosságot. :) Nemrég egyik kolléganőnk hozott be ilyen sütit a munkahelyre, nagyon-nagyon finom volt (Margó, köszönöm ezúton is), úgyhogy sokszorosítottuk gyorsan a receptet. Ez a brownie brutál finom és brutál kalóriadús. Ennélfogva igazán nagy önuralmat és önfegyelmet tanúsítva csak két szeletet fogyasztottam, majd figyeltem, ahogy családom tagjai - a legkisebbtől a legnagyobbig - szótlanul falatozzák, majszolják egyik szeletet a másik után. Szóval nagyon finom, és nem mellesleg egyszerűen és gyorsan elkészíthető sütemény. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 25 x 35 centis tepsihez:
a tésztához:

  • 2 dl víz
  • 22 dkg margarin
  • 4 evőkanál keserű kakaópor
  • 25 dkg finomliszt
  • 40 dkg cukor
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kis pohár (150 g) natúr joghurt
  • 2 tojás

a tetejére:

  • 12 dkg margarin
  • 2 kis pohár (2 x 150 g) natúr joghurt
  • 15 dkg porcukor
  • 4 evőkanál keserű kakaópor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3-4 maréknyi dió




  • A vízhez hozzáadtam a margarint és a kakaóport, majd felforraltam, összefőztem.
  • Közben átszitáltam a lisztet, hozzákevertem a kétféle cukrot és a szódabikarbónát.
  • A tojásokat egy kis tálban villával egyneművé kevertem, a végén hozzáadtam a joghurtot is.
  • A vajas-kakaós masszát a tűzről levettem, eldolgoztam benne először a lisztes, majd a joghurtos keveréket.
  • A tepsit sütőpapírral béleltem, beleöntöttem a masszát és előmelegített, kb. 200 fokos sütőben 25 perc alatt megsütöttem.
  • Amíg a tészta sült, elkészítettem a tetejére valókat, amihez először a diót durvára aprítottam.
  • A margarint, a joghurtot, a kétféle cukrot és a kakaóport lábasba tettem, addig melegítettem, amíg szép egynemű nem lett (feloldódott a margarin és a cukor is), majd a tűzről levéve elkevertem benne a diódarabokat.
  • A kisült tészta tetejére kentem a diós mázat, hagytam kihűlni, majd hűtőbe tettem.
  • Miután a máz vághatóra dermedt, a süteményt kockákra szeletelve tálaltam.


vasárnap, augusztus 25, 2013

Paradicsomos tészta sajtmártással

Őszintén szólva nem vagyunk nagy tésztafogyasztók, valahogy annyira nagyon nem kedveljük a tésztás ételeket. Ez a paradicsomos tészta viszont a fűszeres sajtmártással mindannyiunknak bejött, finom, viszonylag könnyed. Annak ellenére, hogy nincs benne hús, a férjem is jóízűen fogyasztotta. Pillanatok alatt elkészíthető, amíg a tészta megfő, a mártás is elkészül. Az eredeti recept a "Főzzünk könnyedén!" kártyasorozatban jelent meg, némi módosítással készült nálunk. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 25 dkg szarvacskatészta
  • 1 nagy húsos paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • kevés vaj
  • 2-2,5 dl tejszín
  • kb. 20 dkg sajt (füstölt, trappista, ementáli)
  • só, őrölt bors, kakukkfű, őrölt szerecsendió




  • A tésztát a szokásos módon, forró, sóval ízesített vízben kifőztem, leszűrtem.
  • A paradicsomot megmostam, és héjastól apró kockákra vágtam.
  • A vörös- és fokhagymát megpucoltam, a sajtokat - nálam füstölt és trappista - nagylyukú reszelőn lereszeltem.
  • A mártáshoz kevés vajat hevítettem, az apró kockákra vágott vöröshagymát üvegesre pirítottam rajta.
  • Hozzáadtam a zúzott fokhagymát, tovább pirítottam pár percig, majd felöntöttem a tejszínnel.
  • Kis lángon kb. 5 percig főztem, majd belekerült a reszelt sajt is.
  • Ízesítettem kevéske sóval, őrölt borssal, kakukkfűvel és szerecsendióval, és szép egyneművé főztem.
  • Előmelegített tálban a tésztát finoman összekevertem a paradicsomkockákkal és a sajtmártással, azon melegében kínáltam.
  • Tálalásnál paradicsomcikkekkel díszítettem, tetejét megszórtam finomra vágott petrezselyemzölddel és kevés reszelt sajttal.


szombat, augusztus 24, 2013

Rothermere-krém

Megjöttünk! :) Kikapcsolódva, kipihenve, időközben egy kicsit már ki is dolgozva magunkat, a jövő héttől pedig jönnek újra a szorgos hétköznapok. :) Most csak egy nagyon egyszerű édességre volt időm, este összeállítottam, reggel már fogyasztható is volt. Mónika Váncza-projektjéből hoztam ezt a krémet, ami tulajdonképpen a hagyományos módon készített puding, rumos babapiskótával rétegezve. Gyerekkoromban nagymamám gyakran készített nekünk ilyen édességet, rumaromával ízesített tejbe áztatta a piskótát, nagyon szerettük - és lám, most kiderült, hogy ez is Váncza-találmány. :) Most is hasonló sikere volt, bár a valódi rumba áztatott piskóta azért új dimenziókba emelte ezt az egyszerű desszertet (persze ha gyerekek is fogyasztják, marad az aromás tej). Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 1 csomag csokoládé ízű pudingpor
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 l tej
  • 11-12 db babapiskóta
  • rum




  • A vaníliaízű pudingporból 2 evőkanál cukorral és fél liter tejjel a szokott módon sűrű pudingot főztem. (A szokott mód nálam: a lábasba szórom a pudingport és a cukrot, csomómentesre keverem kevés tejjel, majd a többi tejet is hozzáadom és kevergetve, közepes lángon sűrűre főzöm.)
  • Egy bő egy literes üvegtálat hideg vízzel kiöblítettem, az aljába szedtem a puding kb. harmadát.
  • Rumba áztatott babapiskótával kiraktam, erre jött a krém második harmada, újra rumba áztatott piskóta és a maradék krém, aminek a tetejét szintén piskótával raktam ki.
  • A csokipudingporból a maradék cukorral és tejjel szintén sűrű pudingot főztem, amit óvatosan a tálban lévő krémre-piskótára öntöttem.
  • Szobahőmérsékleten hagytam kihűlni, majd egy éjszakán át hűtőben pihent.
  • Másnap tányérra borítottam, tejszínhabbal és málnával díszítettem.


szombat, augusztus 17, 2013

Kávétorta, ajándék és egy kis pihenő...

Nálam most jött el a nyári szünet ideje, szabadság, üdülés, kikapcsolódás, pihenés... :) Addig is, amíg nem leszek, hoztam nektek egy nagyon finom tortát. Családi összejövetelre készült, utólag már mondhatom, mindenki legnagyobb megelégedésére. A receptet Citromhabtól hoztam - ezúton is köszönet érte -, és bár kávétorta a neve, nyugodtan nevezhetnénk kávés csokitortának is, hiszen majd' fél kiló csokoládé figyel a krémjében. :) Citromhabnál tejcsokiból készült, nálunk étcsokoládé került bele, plusz emiatt egy kis cukor is. Nagyon finom torta, csak ajánlani tudom minden csokoládé- és kávékedvelőnek. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy 26 centi átmérőjű tortaformához:
a krémhez:

  • 4 dl tejszín
  • 40 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál instant kávépor
  • cukor, vaníliás cukor ízlés szerint

a tésztához:

  • 3 x 2 tojás
  • 3 x 6 dkg kristálycukor
  • 3 x 1 evőkanál víz
  • 3 x 7 dkg liszt
  • 3 x 4 g sütőpor

a díszítéshez:

  • 2 dl tejszín
  • mogyorókrokant, csokoládé kávészemek




  • A krémhez összeforraltam a tejszínt, az étcsokit, a kávét, ízesítettem kevéske cukorral és vaníliás cukorral, majd hagytam szobahőmérsékletűre hűlni, végül hűtőben 4-5 órán keresztül hűlt tovább.
  • A tészta sütéséhez a sütőt előmelegítettem 180 fokra, majd a tészta hozzávalóiból külön-külön három lapot sütöttem.
  • A tojásokat nagyon habosra, krémesre kevertem a kristálycukorral, a végén hozzáadtam a vizet is.
  • A sütőporral elkevert, átszitált lisztet fakanállal óvatosan a habos masszába forgattam, majd sütőpapírral bélelt tortaformába öntöttem a masszát.
  • Az előmelegedett sütőben kb. 12-14 perc alatt készre sütöttem.
  • A sütőből kivéve kicsit pihenni hagytam, majd késsel meglazítottam az oldalát, lepattintottam róla a karimát és a tésztát a sütőpapírral együtt leemeltem az alsó sütőlapról, így hagytam kihűlni.
  • Ezzel a módszerrel elkészítettem a másik két lapot is, majd megvártam, míg az utolsó lap is teljesen kihűl (a sütőpapírt akkor húztam le róluk, amikor összeraktam a tortát).
  • A lehűlt krémet gépi habverővel krémesre kevertem.
  • Az alsó lap köré visszatettem a tortakarimát, és a lapra kentem a krém harmadát.
  • Erre jött a második lap, a krém következő harmada, majd befedtem a harmadik lappal.
  • A tortakarimát eltávolítottam, és a maradék krémet a torta tetejére és oldalára kentem, bevontam vele a tortát.
  • Hűtőbe téve hagytam a krémet kicsit visszadermedni (nálam egy éjszakán át pihent).
  • A díszítéshez a torta oldalát mogyorókrokanttal szórtam meg.
  • A tejszínből kemény habot vertem, és a torta tetejének a szélét plusz körben az alját díszítettem vele, csillagcsöves habzsák segítségével.
  • Végül mogyorókrokanttal megszórtam a torta közepét is, és csokoládé kávészemekkel raktam ki körben a tetejét.



Mónika Váncza-projektjében, a július havi sorsoláson kedvezett nekem a szerencse, és egy nagyon hasznos ajándékcsomagot nyertem, amit ezúton is köszönök Mónikának! :) A fenti tortát még nem ezzel a habzsákkal díszítettem, de klassz dolgokat nyertem, azt hiszem, jól fogom tudni használni őket a konyhában! :)


Mindenkinek kívánok további szép hosszú hétvégét, jó sütést-főzést, pihenést! :)))

csütörtök, augusztus 15, 2013

Eperlikőr 1.

Vendégposzt, a szerzői jogok tiszteletben tartásával engedélyt kértem a közzétételre, amit meg is kaptam. :) A likőrt ugyanis a testvérem készítette, tőle kaptunk kóstolót, és annyira finom, hogy mindenképpen szerettem volna nektek megmutatni, meg persze a jövőre gondolva magamnak is megörökíteni az elkészítés menetét. Az eredeti receptet írom le, mellette zárójelben a tesóm által használt mennyiséget - bár megjegyzendő, hogy talán még kevesebb cukor is elég hozzá, kicsit édes, de nagyon finom likőr lett a végeredmény. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 60 dkg friss eper
  • 50 dkg cukor (nálunk 25 dkg, de kevesebb is elég)
  • 5 dl nem erős illatú pálinka (nálunk házi almapálinka, ami önmagában túl erős lett volna, ezért desztillált vízzel hígítottuk)




  • Az epret megtisztította, alaposan lemosta, lecsepegtette.
  • Közben a pálinkához hozzáadta a cukrot, és addig kevergette, amíg a cukor teljesen fel nem oldódott a folyadékban. (Az eredeti recept szerint melegíteni kell a pálinkát, amíg a cukor el nem olvad, csak ezzel a technikával nagyon óvatosan kell bánni, nehogy a pálinka belobbanjon.)
  • Az epret egy 1,7 literes befőttesüvegbe tette és ráöntötte a cukrozott pálinkát.
  • Az üveget lezárta és az epret két hónapig érlelte úgy, hogy naponta-kétnaponta megkeverte, de az üveg rázásával is fel lehet keverni.
  • Végül a kész likőrt finom szűrőn átszűrte és likőrösüvegekbe adagolta.



vasárnap, augusztus 11, 2013

Málnás-vaníliás-kekszes pite

Azt nem igazán tudom, hogy mitől pite, ezen a néven szerepel a Nők Lapja Konyha 2010. decemberi számában. Nálam még a kánikulai napokban készült, de csak egy picit kell kibírnunk a sütő közelségét, hiszen a piskóta kb. negyedóra alatt megsül. A két krémet pár perc alatt megfőzzük, összerakjuk a sütit és egy éjszakán át várjuk, hogy megdermedjen - persze nem muszáj várni, közben aludni is lehet. :) Reggel pedig szépen feldíszítjük, és végignézzük, ahogy a család egy fél tepsivel már el is tüntetett. Leírni majdnem hosszabb volt, mint elkészíteni, finom, könnyed desszert, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 35 kockához:
a tésztához:

  • 3 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg liszt

a málnás krémhez:

  • 30 dkg málna
  • 8 dkg cukor
  • 1/2 csomag (2 dkg) vaníliaízű pudingpor
  • 2 evőkanál víz

a vaníliás krémhez:

  • 1,5 csomag (6 dkg) vaníliaízű pudingpor
  • 12 dkg cukor
  • 7 dl tej

a tetejére:

  • 35 négyzet alakú háztartási keksz
  • málnaszemek, -levélkék




  • A piskótához a tojásokat kettéválasztottam, a sárgáját krémesre kevertem a cukorral.
  • Hozzáadtam a lisztet és a fehérjékből vert kemény habot, óvatosan összeforgattam.
  • Sütőpapírral bélelt, 18 x 27 centis, magas falú tepsibe öntöttem és előmelegített, 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt készre sütöttem.
  • A sütőből kivéve papírral együtt kifordítottam egy tálcára, lehúztam róla a sütőpapírt és a piskótát ügyesen visszahelyeztem a tepsibe.
  • (Itt jegyezném meg, hogy az eredeti leírás szerint készült a piskóta, de nekem nem igazán jött be ez a tészta, eléggé morzsálódott. Ezért szerintem mindenki nyugodtan süsse a saját jól bevált, vizes vagy akár zsiradékkal készített piskótáját, legközelebb én is olajos tésztát fogok hozzá sütni.)
  • Amíg sült a piskóta, elkészítettem a málnapürét, úgy, hogy lehetőleg akkorra legyen kész, amikorra kisül a piskóta.
  • A málnaszemeket megtisztítottam, óvatosan megmostam, lábasba tettem a cukorral együtt és egy fakanállal eldörzsöltem, pépesítettem - maradtak benne nagyobb darabok, de ez nem baj.
  • A cukros málnát melegíteni kezdtem, közben a pudingport elkevertem a vízzel, majd a jól felmelegedett málnához adtam és pár perc alatt sűrűre főztem.
  • A kész, forró málnapürét a tepsibe időközben visszahelyezett, meleg piskótalapra halmoztam, elegyengettem.
  • A vaníliakrémhez a pudingport elkevertem a cukorral és kevéske tejjel, majd hozzáadtam a többi tejet is, és pudingot főztem belőle.
  • A kész, forró pudingot merőkanállal adagolva, óvatosan a málnapüré tetejére halmoztam (nem baj, ha a tészta mellett oldalra is lefolyik kicsit, nálunk pont ezek a pudingosabb széle-szeletek voltak kapósak).
  • Végül a tetejét kiraktam háztartási kekszekkel úgy, hogy a kekszek között pár milliméter távolságot hagytam, hiszen a meleg pudingtól átpuhulnak.
  • Amikor kihűlt, a tepsit folpackkal takartam le és egy éjszakára hűtőbe tettem.
  • Másnap a kekszek mentén szeleteltem, tetejét málnával díszítettem (megszórhatjuk porcukorral is vagy nyomhatunk tejszínhabrózsát is a kockák tetejére, ez most a nagy meleg okán elmaradt).


szombat, augusztus 10, 2013

Baileys fagyi - Blogkóstoló 10. forduló

A Blogkóstoló nevű játék a 10. fordulójához érkezett. Háziasszonyunk, Kisildi egy számomra eddig ismeretlen blogot sorsolt nekem. Csokoládé Kreatívan blogján finomabbnál finomabb bonbonokat és fagyikat találunk, alig tudtam választani. A nagy hőségre való tekintettel bonbonkészítésben most nem is gondolkodtam, mindenképpen valamelyik fagyit szerettem volna elkészíteni (persze ebben a döntésben az is erősen közrejátszott, hogy még "bonbonszűz" vagyok). Először a mákfagyi volt a kedvencem, időközben aztán jött a citromos-limoncellós, aztán felkerült a blogra a Baileys fagyi, ami nálam mindent vitt. Elkészült, nagyon-nagyon finom. Olyan, mintha madártejet ennétek-innátok, enyhén whiskys-kávés ízesítéssel. A fotózás nem igazán sikerült, a postás és a meleg miatt kissé megolvadt a fagyim, de a kattintásokat követően így is pillanatok alatt elfogyott. Csokoládé Kreatívan, köszönöm a receptet, nagyon finom lett a fagyi, Kisildi, köszönöm a játékot. A fagyihoz sok sikert mindenkinek! :)


Hozzávalók:
  • 4 tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl Baileys krémlikőr
  • 1 evőkanál kávé
  • 12,5 dkg mascarpone


  • Először is főztem egy erős kávét és hagytam kihűlni.
  • A tojássárgákat a kétféle cukorral habosra, krémesre kevertem.
  • Hozzáadtam a tejet és a tejszínt, felforraltam, és kis lángon, óvatosan főzve besűrítettem.
  • Miután kihűlt, hozzákevertem a kávét és a mascarponét, botmixerrel pürésítettem.
  • Jól záródó műanyag dobozban először a hűtőbe, majd a fagyasztóba került.
  • Fagyigép hiányában a fagyasztóból félóránként-óránként (ahogy éppen sikerült) kivettem, és a botmixerrel jól átkevertem.
  • Végül másnap a fagyasztóból kivéve, fagyikanállal adagolva tálaltam.

csütörtök, augusztus 08, 2013

Rántott patisszon

Tököt tökkel fogyasztunk, hiszen a főzőtök, cukkini, patisszon szezonja van. Talán nem vagyok egyedül azzal, hogy vadászom az új recepteket, éppen azért, hogy minél változatosabban tudjam a család elé tenni ezeket a finom zöldségféléket. Cukkini terén nagyon jó a felhozatal, még a főzőtököt is viszonylag jól lehet variálni, patisszonból viszont alig-alig találni egy párfajta elkészítési módnál többet, vagy csak én kerestem rosszul. Persze lehet, hogy ami működik pl. cukkinivel vagy tökkel, az működne patisszonnal is. :) Nálunk most a talán legközismertebb módon, rántva készült, de kíváncsi lennék, hogy ti szoktatok-e patisszont készíteni, és ha igen, hogyan? :) A rántott verzióhoz sok sikert!


Hozzávalók:

  • patisszon
  • vöröshagyma
  • liszt, tojás, zsemlemorzsa
  • olaj




  • A patisszont megmostam, megtöröltem, majd négy egyforma "cikkre" vágtam.
  • A cikkek belsejéből eltávolítottam a magházas részt, kívülről pedig meghámoztam.
  • Az így előkészített tökből kb. kisujjnyi vastag szeleteket vágtam, amiket tálba rétegeztem.
  • A patisszonrétegeket soronként sóztam, a rétegek közé pedig megtisztított, felszeletelt vöröshagyma került.
  • Hagytam a pácban állni egy-másfél órán át, ezalatt levet is engedett.
  • Végül a pácból kivéve a szokott módon - finoman fűszerezett - lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába paníroztam, és bő, forró olajban kisütöttem.
  • Párolt rizzsel, tartármártással tálaltam.


kedd, augusztus 06, 2013

Málnás-csokis vaníliatorta - Ádám 18 éves!

Majd' 40 fok ide vagy oda, ha a gyerekünk 18 éves, akkor mindenképp tortát kell sütni. :) Amikor nagyon-nagyon kellene, biztosan akkor nem sikerül semmi, ezen a tortán én is elrontottam mindent, amit csak lehet. Nem elég, hogy a hőségben meglágyult a krém és megadta magát a tejszínhab is, még én is agylágyulást kaptam, és a máskor rutinból végzett műveleteket sem tudtam rendesen megcsinálni. A tésztát megégettem kicsit, a tortát - én lökött - megpróbáltam simán, tortakarima nélkül összerakni: persze, hogy kifolyt a krém, főleg úgy, hogy a fele krém helyett majdnem a kétharmadát pakoltam az alsó lapra. Mire rájöttem, már késő volt, folyt mindenfelé. Persze ha visszapattintom a lap köré a karimát, akkor ez simán elkerülhető lett volna. Ráadásul délben, a hús sütésekor elhasználtam az utolsó csepp olajat is, mit volt mit tenni, az éjszakai tortasütéskor olívaolaj került a tortába, abból is csak 3 evőkanálnyi volt. Nem sorolom tovább a bakikat, végülis az íze finom volt, a díszítést követően pedig valahogy néz is ki. :) Sok sikert hozzá!

Nagyfiú ma 18 éves, hagyományt teremtettünk, hiszen - mint közel két évvel ezelőtt a Csillu 18 szülinapját is - a mai napot együtt töltöttük. Szilvásváradra kirándultunk, volt kerékpározás, vonatozás, kalandpálya, aktívan pihentünk. :) Aztán hazaérve ajándékozás, torta, pezsgő, mindenféle földi jó. :) Ádám, nagyon boldog szülinapot kívánunk itt a felnőttkor küszöbén, kívánjuk, hogy légy mindig boldog és teljesüljenek az álmaid! Nagyon szeretünk! :)


Hozzávalók egy 26 centis tortaformához:
a tésztához:

  • 4 tojás
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 6 evőkanál víz
  • 4 evőkanál olaj
  • 10 evőkanál liszt
  • 1/2 csomag sütőpor

a csokikrémhez:

  • 12 dkg étcsokoládé (55 %-os)
  • 1 dl zsíros tejszín
  • 2 evőkanál porcukor

a vaníliás krémhez:

  • 2 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 15 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 7 dl tej
  • 10 dkg margarin
  • 1 dkg zselatin
  • 1/2 dl víz
  • 2 dl tejszín
  • málna

a díszítéshez:

  • 4 dl tejszín
  • ét- és fehércsokoládé reszelék, csokival bevont mazsolaszemek


  • A sütőt előmelegítettem 180 fokra.
  • A tojásokat nagyon krémesre, habosra kevertem a cukorral, majd még szintén a gépi habverőt használva hozzákevertem a vizet és az olajat.
  • Végül fakanálra váltva hozzáadtam a sütőporral elkevert, átszitált lisztet is, óvatosan beleforgattam.
  • A tortaforma alját sütőpapírral béleltem, beleöntöttem a masszát, és az előmelegedett sütőben fél óra alatt készre sütöttem (hamar pirulni kezdett a teteje, így kb. félidőben letakartam alufóliával).
  • A megsült tortát kicsit hűlni hagytam, majd éles késsel körben meglazítottam, leemeltem róla a karimát, eltávolítottam az alsó lapot és a sütőpapírt is, így hagytam kihűlni.
  • Amikor teljesen kihűlt, lapjában kettévágtam.
  • A vaníliás krémhez nagy lábasban elkevertem a pudingporokat a cukorral, a tojások sárgájával és kevés tejjel, majd a többi tejet is hozzáadva, a szokott módon sűrűre főztem.
  • A tűzről levéve kis darabokban hozzáadtam a margarint, és kevergetve teljesen feloldottam benne, beleforgattam az időközben kemény habbá vert tojásfehérjét is a forró krémbe, ezután hagytam kihűlni.
  • A zselatint elkevertem a vízzel, hagytam kicsit duzzadni, majd melegítve feloldottam.
  • Kevergetve kicsit visszahűtöttem, így adtam az időközben majdnem teljesen kihűlt krémhez.
  • A tejszínből kemény habot vertem, ezzel lazítottam tovább a krémet.
  • A csokikrémhez a csokit gőz fölött felolvasztottam, hozzáadtam a tejszínt és az átszitált porcukrot is, és addig hagytam a forró vízgőz fölött, amíg szép, egynemű öntet nem lett belőle, ekkor levettem a gőzről és hagytam kicsit hűlni.
  • A torta összerakása következett: én nem tettem, de ajánlatos visszatenni az alsó lapot a formába, körépattintva a karimát, az alsó lapra kenjük a csokikrém felét.
  • Erre jön a vaníliakrém fele, amit megszórunk málnaszemekkel, következik a második lap, erre a csokikrém másik fele, rá pedig a maradék vaníliakrém.
  • Nálam egy éjszakát a hűtőben pihent, másnap a tejszínből felvert kemény habbal, fehér- és étcsokireszelékkel, valamint a nemrég kapott, csokiba mártott mazsolaszemekkel díszítettem.


Végül pedig a mai napunk képekben:


... a nagyok először kipróbálták a tandem kerékpárt ...


... végül mégis külön indultak felfelé ...


... Csengét is nagyon érdekelték a kerékpárok, de a vonatozást is nagyon élvezte ...


... a gyönyörű Szalajka-völgy és a Fátyol-vízesés ...





... így persze könnyebb volt lefelé az út ...


... a csokifagyi pedig új erőt adott ...


... kalandpark: a legnehezebb pályát csinálta végig Ádám nagyon ügyesen ...






... és a trambulint sem hagyhattuk ki ...

vasárnap, augusztus 04, 2013

Málnás tejberizstorta

Vendégposzt, a blogszülinapi játék összefoglalójában már mutattam a Csillu sütötte tortát, most pedig jöjjön a recept is. A tortával egyébként teljesen meglepett, egyik délután, mire hazaértem, a kész torta várt a hűtőben. Nagylány piskótát sütött, tejberizst főzött, habot vert és zselatint oldott, nekem pedig már csak a díszítésben kellett kicsit segíteni. :) Fotózás után pedig még egy "hivatalos" e-mailt is kaptam, ahogy kell, szülinapi köszöntővel, fotóval és recepttel. :D A torta receptjét egyébként Csilla a Kifőztük magazin 2010. júniusi számában, illetve Mohánál találta, változtatás nélkül készítette el. Csillu, jól megleptél, köszönöm és büszke vagyok rád! ;-) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű tortaformához:
a tejberizshez:

  • 8 dl tej
  • 12 dkg cukor
  • fél vaníliarúd
  • 1 citrom
  • 20 dkg rizs
  • 2 dkg zselatin
  • 4 dl tejszín
  • 4 evőkanál porcukor

a piskótához:

  • 2 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál víz
  • fél teáskanál sütőpor
  • 8 dkg liszt

a díszítéshez:

  • 1,5-2 dl tejszín
  • habfixáló, vaníliás cukor
  • málna




  • Először a tejberizst készítette el, mivel hűlnie kell: a tejet melegíteni kezdte a cukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival és a citrom lereszelt héjával.
  • Közben felforralt 2 liternyi, sóval ízesített vizet, amikor forrt, hozzáadta a megmosott rizst és 3-5 percig főzte.
  • Leszűrte, a rizst a tejhez adta és készre, puhára főzte benne.
  • Amíg a tejberizs hűlt, megsütötte a piskótát: a tojásokat a cukorral krémesre, habosra keverte.
  • Továbbra is gépi habverőt használva kis adagokban hozzáadta az olajat és a vizet.
  • Végül fakanállal óvatosan beleforgatta a masszába a sütőporral elkevert, átszitált lisztet.
  • A tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába öntötte, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütötte.
  • A zselatinra 5 evőkanál vizet öntött, hagyta megduzzadni.
  • A tejszínből kemény habot vert - a végefelé a porcukrot is hozzáadva -, és óvatosan, hogy ne törje, hozzádolgozta a kihűlt tejberizshez.
  • A zselatint kis lábasban, kis lángon felolvasztotta (nem szabad forrnia!), pár evőkanálnyi rizses krémet hozzáadott, majd a zselatinos masszát gyors mozdulatokkal beledolgozta a tejberizses töltelékbe.
  • A rizses masszát a piskótára simította, és a tortát dermedni a hűtőbe tette.
  • Végül éles késsel körben meglazítottuk és eltávolítottuk a tortakarimát, és díszítettük a tortát tejszínből habfixálóval és vaníliás cukorral keményre vert habbal és málnaszemekkel, levélkékkel.