KOMA LEVES



Hozzávalók:
  • 25 dkg száraz- vagy gyöngy
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • pirospaprika, só, őrölt bors, babérlevél
  • kb. 30 dkg savanyú káposzta
  • 3 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 5 dl világos sör
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 3 dl tejföl
  • 1,5 evőkanál liszt
  • kevés cukor


  • A babot a főzés előtti este megmostam, és annyi hideg vizet öntöttem rá, amennyi bőven ellepte – 1 éjszakán át áztattam.
  • Másnap leszűrtem, tiszta, sóval ízesített vízben majdnem teljesen puhára főztem.
  • A szalonnát apró kockákra vágtam, nagy lábasban pirítani kezdtem.
  • Hozzáadtam a megtisztított és apró kockákra vágott vöröshagymát, megpirítottam.
  • A tűzről levéve meghintettem pirospaprikával, hozzáadtam a kicsit megvagdosott káposztát és a megtisztított, vékony karikákra vágott zöldségféléket.
  • A sörrel és vízzel felengedtem, és kis lángon főzni kezdtem, ízesítettem babérlevéllel, kevés sóval és őrölt borssal.
  • Amikor a zöldségek félig megfőttek, akkor adtam hozzá az előkészített, leszűrt babot.
  • A kolbászt felkarikáztam, serpenyőben kissé megpirítottam, majd a szinte már teljesen kész leveshez adtam.
  • A tejfölt elkevertem a liszttel, hőkiegyenlítéses módszerrel behabartam vele a levest.
  • Végül kevéske cukorral ízesítettem, puha, friss kenyérrel tálaltam.