GESZTENYÉS SÜN



Hozzávalók kb. 15-17 sünhöz:
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 10 dkg darált háztartási keksz
  • 1,5 dl tejszín (30 %-os)
  • 3 evőkanál tejszínes krémlikőr
a díszítéshez:
  • vágott mandula
  • kb. 15 dkg étcsokoládé
  • 1,5 evőkanál olaj
  • apró cukorgyöngyök


  • A gesztenyemasszát burgonyanyomóval áttörtem, hozzáadtam a darált háztartási kekszet, a tejszínt és a krémlikőrt, és egynemű masszává kevertem.
  • Kis süniket formáztam a masszából.
  • Vágott mandulából tüskéket szurkáltam a testekbe.
  • A mázhoz nagyobb lábasba kevés vizet tettem, ebbe került egy kisebb lábas úgy, hogy az alja még véletlenül se érjen bele a vízbe.
  • A csokoládét kis kockákra törve a kisebbik lábasba tettem, hozzáadtam az olajat, és állandóan kevergetve addig melegítettem alatta a vizet, amíg a máz egyneművé nem olvadt.
  • Ezután egy kis sünit egy széles pengéjű kés végére, hegyére „ültettem”, a kést a máz fölé tartottam, és kis merőkanállal – akár többször szedve is – rámertem a csokoládét a sünitestre (hogy a csokimáz ne dermedjen meg, a vizet takaréklángon hagyom alatta) – ezzel a módszerrel a felesleges, lefolyó máz visszafolyik a kis lábasba, a többi csokoládéba.
  • Amikor a máz már mindenhol fedte a testet, a széles pengéjű késről kis kés segítségével sütőpapírra csúsztattam a sünit, itt hagytam dermedni a mázat.
  • Teljes szilárdulás előtt cukorgyöngyből szemeket készítettem a süniknek.