szombat, március 31, 2012

Húsvéti ajánló

Gabriella hívott meg erre a játékra, amit ezúton is nagyon köszönök. Nagyon jó ötletnek tartom, a játékban részt vevők bejegyzéseiben szebbnél szebb étel- és süteményképeket látunk, egy helyen, összeválogatva. Húsvét előtt jól jön, lehet ötletelni. Az én ajánlómban nem kifejezetten húsvéti recepteket találtok, de igyekeztem olyanokat betenni, amelyek akár a húsvéti asztalon is megállják a helyüket. (A leírásért katt a képre.) Sok sikert hozzá!














A játékszabályok a következők:
1. Írj egy "Húsvéti ajánló" bejegyzést!
2. Említsd meg, ki hívott meg a játékra!
3. Ajánlj 5-10 ételt, süteményt, stb.!
4. Hívd meg a játékra kb. 10 blogger társadat!

A következő blogger társakat szeretném meghívni, gyertek játszani:

Vali 

vasárnap, március 25, 2012

Gyors kakaós csiga

Gyors, kényelmes, igazából recept sincs, hiszen bolti élesztős leveles tésztából készül. Az ötlet innen, csak én nem egyben sütöttem, hanem 4 kis tekercset gyártottam, amiket kb. 10 centi átmérőjű kis piteformában sütöttem meg. Langymelegen a legfinomabb, egy csésze tejjel tökéletes reggeli. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 1 csomag (40 dkg) élesztős leveles tészta (Tante Fanny)
  • 4 evőkanál cukrozott kakaópor
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál nádcukor


  • A tésztát - miután kitekertem - négy csíkra vágtam (kb. 6 cm szélesek lettek).
  • A tojást enyhén felvertem, és megkentem vele az első tésztacsíkot.
  • A tésztacsík hosszanti oldalára, a szélére szórtam 1 evőkanál cukrozott kakaóport.
  • Óvatosan feltekertem, az egyik végén a tésztát az ujjammal összecsíptem, hogy ne szóródjon ki a kakaópor.
  • Kis tortaformába igazítottam a tésztacsíkot, középről indulva, csigaformában.
  • Miután mind a négy csiga elkészült, tetejüket is megkentem tojással, megszórtam nádcukorral, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütöttem őket.

csütörtök, március 22, 2012

Ázsiai leves

Ettől a levestől féltem kicsit. Én ugyan szívesen megeszem a különlegesebb ízű leveseket és ételeket is, a férjem és a gyerekek viszont nem mindig értékelik ugyanígy a megszokottól eltérő ízeket. Szerencsére nem csalódtam, finom levest sikerült főzni. A hagyományos magyar konyhától eltérő ízeket a gyömbér és a szójaszósz adják, egyébként egy tésztával és hússal dúsított répás-újhagymás zöldségleves az alap. A kifőtt tésztát külön tároltam, mindig csak a tálalásnál adtam a leveshez. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 darabka friss gyömbér
  • 30 dkg laskagomba
  • 3 közepes sárgarépa
  • 1 csomó újhagyma
  • 2 csirkemellfilé
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 3 l zöldségleves
  • 3-4 evőkanál szójaszósz
  • 25 dkg cérna- vagy gyufametélt
  • só, őrölt feketebors


  • A fokhagymát és a gyömbért meghámoztam, késes aprítóval egészen apróra vágtam.
  • A laskagombát megtisztítottam, leforráztam, és csíkokra vágtam.
  • A répákat meghámoztam, megmostam, és nagylyukú reszelőn lereszeltem.
  • Az újhagymát megtisztítottam, és keveset a zöldjéből is felhasználva felkarikáztam.
  • A húst megmostam, a gombához hasonló csíkokra vágtam.
  • Felforrósítottam az olajat, megpirítottam benne a fokhagymát a gyömbérrel.
  • Hozzáadtam a gombát, és 5 percig pároltam.
  • Felöntöttem a levessel, hozzáadtam a szójaszószt, felforraltam.
  • A levesbe szórtam a reszelt répát, a felkarikázott újhagymát és a csíkokra vágott húst, felforraltam, majd lassú tűzön készre főztem.
  • Közben külön, sós vízben, a szokott módon megfőztem a tésztát - nálam most gyufametélttel készült.
  • A levest végül sóval, borssal ízesítettem, tálalásnál kevertem bele a tésztát.

kedd, március 20, 2012

Krumplilángos

Nem tudom, hogy vagytok vele, nálam-nálunk a krumpli nagy kedvenc. Szeretjük mindenféle formában, köretként, egytálételként, levesben, tésztában, mindenhogy. Gyerekként nagyon sok krumplis ételt ettem, nagymamám istenien tudta ezeket az egyszerű ételeket elkészíteni. Imádtam a krumplilángosát is, aminek gyúrt krumplis tészta volt az alapja, rúddá sodorta, felszeletelte, aztán a kis lapokat nyújtófával kinyújtotta és megsütötte. Az én krumplilángosom soha nem fogja megközelíteni az övét, bár ízvilágában nagyon hasonló. Persze ez egy sokkal könnyebben és egyszerűbben elkészíthető lángos, majdhogynem krumplis palacsinta. Ez a tészta ugyanis sűrűn folyós palacsintatésztára hasonlít, és sütni is hasonlóan kell, mint a palacsintát. A maradék sós vízben főtt krumpli felhasználására is jó megoldás, ilyenkor meg szoktam melegíteni a krumplit, így könnyebb áttörni. Nem bonyolult elkészíteni, bár kicsit időigényes, de megéri, mert nagyon finom. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 40 dkg főtt krumpli
  • 30 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1/2 l tej
  • olaj


  • A krumplit (hámozás előtt kb. 60 dkg volt) megtisztítottam, meghámoztam, kockákra vágtam és sós vízben a szokott módon puhára főztem. (Lehet héjában is főzni, úgy még finomabb.)
  • Miután megfőtt, leszűrtem, majd burgonyanyomóval összetörtem és egy nagy tálcán szétterítve hűlni hagytam.
  • Amíg a krumpli hűlt, kimértem és átszitáltam a lisztet, hozzáadtam a tojást.
  • Ezután kézi habverővel keverve kis adagokban hozzáadtam a kihűlt krumplit és a tejet is, végül sűrűn folyós palacsintatésztaszerű tésztát kaptam.
  • Ízesítettem kevéske sóval, bár ez attól is függ, mennyire sós vízben főztük a krumplit.
  • Serpenyőben kevés olajat forrósítottam, majd közepes merőkanálnyi tésztát szétterítve - és egy evőkanállal eligazítva - megsütöttem a lángosok mindkét oldalát.

vasárnap, március 18, 2012

Ecetes virslisaláta

Ezt a salátát inkább csak felnőtteknek ajánlanám, bár nálunk a nagyok is megették. Pikáns, kicsit savanykás, kicsit csípős, friss kenyérrel vagy pirítóssal a legfinomabb. Nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, minél tovább áll, annál jobban összeérnek az ízek. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 70-80 dkg virsli
  • 3-4 kisebb lila- vagy vöröshagyma
  • 1 dl 10 %-os ételecet
  • 1 csapott kiskanál só
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1/2 dl olaj
  • kb. 2 dl víz
  • 1/2 mokkáskanál őrölt feketebors


  • A virslit karikákra vágtam.
  • A lilahagymát megtisztítottam, vékonyan felszeleteltem, majd gyűrűire szedtem.
  • Az ecetben a sót és a porcukrot kanállal kevergetve feloldottam, aztán először az olajat, majd a vizet adtam apránként hozzá.
  • Megborsoztam, végül a virsli- és hagymakarikákat beleforgattam.
  • Letakarva rövid ideig hűtőben érleltem.

péntek, március 16, 2012

Madártej

Miután a tej nálunk ipari mennyiségben fogy, általában egy kartonnal veszünk, így nincs rá gond (legalábbis egy rövid ideig). Hát most apának sikerült egy karton olyan tejet venni, ami nyersen egyáltalán nem ízlik a gyerekeknek. Így aztán igyekszem elhasználni főzéshez, kakaóhoz, stb., mert egyébként nem nagyon isszák. 2 literből madártej készült, ami jól lehűtve pillanatok alatt el is fogyott. Nagyon finom, vaníliaízű pudingporral szoktam egy picit sűríteni, imádjuk. Elvileg nagy üvegtálban is lehet tálalni, tetején az összes habgaluskával, nálunk jobban bevált a poharakban tálalás, a gyerekek csak kikapnak egyet-egyet a hűtőből, és már ehetik is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 6 csapott evőkanál kristálycukor
  • 1 l tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kiskanál főzni való, vaníliaízű pudingpor


  • A tojások fehérjét kemény habbá vertem, a vége felé hozzáadtam 2 csapott evőkanál kristálycukrot is.
  • A tejből egy decinyit félretettem, a többit felforraltam, amikor felforrt, hozzáadtam a maradék kristálycukrot és a vaníliás cukrot is.
  • A tojáshabból evőkanállal nem túl nagy galuskákat szaggattam a gyöngyözve forró tejbe.
  • Egyszerre csak annyit tettem bele, hogy maradjon hely a növekedésre is.
  • Kb. fél percig főztem, majd óvatosan megfordítottam, és még fél percig hagytam a tejben.
  • Ezután szűrőlapáttal - jól lecsepegtetve - tálba szedtem.
  • A tojások sárgáját a pudingporral és a maradék tejjel, kézi habverővel simára kevertem.
  • Ezt a tojásos keveréket a habverővel keverve a forró tejbe öntöttem, és addig melegítettem, amíg kissé besűrűsödött, de vigyáztam, hogy ne forrjon. (Ha a tojás a tejben a gondos keverés ellenére mégis összeugorna, botmixerrel újra simára dolgozható.)
  • A madártejet poharakba szedtem, elosztottam a tetejükön a habgaluskákat, majd hűlés után hűtőszekrénybe kerültek.
  • Jól lehűlve az igazi.

kedd, március 13, 2012

Boros csirkemáj

A csirkemáj az egyik kedvenc ételünk. Persze az íze miatt, de számomra az sem mellékes, hogy könnyen és gyorsan készíthető étel. És azon ételek közé tartozik, amit szerintem nem lehet szépen fényképezni. De ez sem tartott vissza attól, hogy ne hozzam ezt a gombás-boros csirkemájat, mivel egy finom, szaftos húsról van szó. Nálunk most tepsiben sült krumpli volt a körete, és mondhatom, megnyaltuk utána mind a tíz ujjunkat! Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 1 kg csirkemáj
  • 40 dkg szeletelt gomba
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 2 dl húsleves
  • babérlevél, só, bors
  • liszt, olaj


  • A csirkemájat megtisztítottam, és kisujjnyi csíkokra vágtam.
  • Egy kisebb tálba lisztet szórtam, ízesítettem sóval és őrölt borssal.
  • Kevés olajat forrósítottam, majd kisebb adagokban - néhány perc alatt - átsütöttem-átpirítottam benne a fűszeres lisztben megforgatott májcsíkokat.
  • Az olajból tűzálló edénybe szedtem a májat.
  • A hagymákat megtisztítottam, apró kockákra vágtam, és a visszamaradt zsiradékon üvegesre pirítottam.
  • Hozzáadtam a gombát, puhára pároltam, majd a májra halmoztam.
  • A húslevesben felforraltam 2 babérlevelet, hozzáadtam a bort, majd a babérleveleket eltávolítva az egészet a gombás májra öntöttem.
  • Lefedve, előmelegített, 200 fokos sütőben kb. fél óra alatt  készre pároltam.

vasárnap, március 11, 2012

Burgonya krémleves füstölt hússal

Mai ebédünk, finom, tartalmas és egyszerűen elkészíthető. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 40 dkg füstölt hús (nálam házi sonka)
  • 1,5 kg burgonya
  • 2 kanál zsír
  • kb. 4 kanál liszt
  • 5 dl tej
  • só, bors, babérlevél
a tálaláshoz:
  • tejföl, petrezselyemzöld, pirított kenyérkocka


  • A füstölt húst, ha nagyon sós, kiáztatjuk.
  • A húst lábasba tettem, felöntöttem annyi vízzel, amennyi éppen ellepte.
  • Ízesítettem pár szem borssal, 2 babérlevéllel, és puhára főztem.
  • Amikor megfőtt, kiemeltem a főzőléből, a levet pedig átszűrtem.
  • A megtisztított és kockákra vágott burgonyát a leszűrt lébe tettem, és puhára főztem.
  • Amikor a burgonya megfőtt, levettem a tűzről, majd néhány perc után botmixerrel pürésítettem.
  • A zsírt megforrósítottam, beleszórtam a lisztet, de nem pirítottam, hanem azonnal felöntöttem a tejjel, majd összeforraltam.
  • Amíg felforrt, falatnyi darabokra vágtam a füstölt húst.
  • Végül a tejes péphez adtam a pürésített krumplit és a húst is, majd az egészet összeforraltam, és utánaízesítettem.
  • Tejföllel, petrezselyemzölddel és pirított kenyérkockákkal tálaltam.

szombat, március 10, 2012

Díjat kaptam

A Kulináris Ízbombák szerzőjétől, Kingától kaptam ezt a nagyon kedves díjat, amit ezúton is köszönök. Annak ellenére, hogy a díjak egy idő után tényleg körbejárnak, én még örülök neki, Kinga, köszönöm! Remélem, akiknek továbbadom, nem érzik tehernek, és persze mindenki a belátása szerint bánik vele.


A díjat a következő blogok szerzőinek szeretném továbbadni, fogadjátok szeretettel:


A szabályok:
1) Linkeld be annak a blogját, akitől kaptad!
2) Tedd ki a blogodra!
3) Jelölj meg 5, kétszáz követőnél kevesebbel rendelkező bloggert, akiknek szívesen továbbadod ezt a díjat!
4) Írj egy-egy kommentet a díjazottaknak, hogy tudjanak arról, díjat kaptak!

péntek, március 09, 2012

Ananászos-currys csirkecsíkok

A képek nem annyira szépek, de igazán finom, az ananásztól kicsit édeskés, a citromtól kicsit savanykás, a currytől pedig gyönyörű sárga színű lesz a husi. A curry Indiából származó fűszerkeverék, amely valójában állítólag nem is tartalmaz currylevelet. A curryport angol találmányként tartják számon, melynek számtalan variációja van. A legtöbb recept azonban biztosan tartalmazza a következő összetevőket: kurkuma, gyömbér, kömény, chilipaprika, fekete bors, szerecsendió, fahéj, kardamom, szegfűbors, szegfűszeg, mustármag és görögszéna. Nem tudom, hogy az általam használt keverék pontosan mit tartalmazott, mindenesetre nagyon finom étel kerekedett ezzel a fűszerezéssel. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 1 doboz (40 dkg) konzerv ananász
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 kiskanál curry
  • 1-2 kiskanál cukor
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom
  • 1 pritaminpaprika
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 dl száraz fehérbor


  • A csirkehúst vékonyan felcsíkoztam, majd megsóztam.
  • Az olajat felforrósítottam, és fehéredésig pirítottam benne a húscsíkokat.
  • Hozzáadtam a cukrot és a curryt, belecsorgattam a konzerv ananász levét, és ezzel pároltam puhára.
  • Amikor a hús már puha volt, beletettem a kockákra vágott ananászt és a szintén felkockázott pritaminpaprikát.
  • Pár percig lassú tűzön főztem, majd megszórtam az étkezési keményítővel, és felöntöttem a borral.
  • Alaposan átforraltam, végül ízesítettem a citrom reszelt héjával és levével.
  • Párolt rizzsel tálaltam.

kedd, március 06, 2012

Rostos sárgarépalé

Ennek a finom üdítőnek az elkészítését anyukámtól tanultam, gyerekkorunkban gyakran főzött nekünk rostos répalevet. Nagyon szerettük, és azóta sem merült feledésbe, időnként - főleg télen - nálunk is elkészül. Nem olyan sűrű, mint pl. a Kubu, inkább a hígabb gyümölcslevekhez hasonlít. Hűtőben kell tárolni, mivel nem tartalmaz tartósítószert, nem áll el túl sokáig (kb. egy hétig), de ez nem szokott gondot okozni, mindig elfogy, a gyerekek különösen szeretik. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 60 dkg sárgarépa
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 üveg (7 dl) Piroska narancsszörp
  • 1/2 dl citromlé


  • A répát megtisztítottam és karikákra vágtam.
  • Egy nagy lábasba 1 l vizet öntöttem, beletettem a répakarikákat és a cukrot, és a répát ebben a cukros vízben puhára főztem.
  • Kicsit hűlni hagytam, majd turmixoltam.
  • A turmixolt répához adtam még 4 l vizet, a narancsszörpöt és a citromlevet.
  • Jól elkevertem, majd üvegekbe töltve hűtőbe tettem.

vasárnap, március 04, 2012

Muffin csokidarabokkal

Mint a muffinok általában, ez is nagyon egyszerűen elkészíthető. Nálunk most Csillu kedvére készült, péntek óta mondogatja, hogy muffint ehetne, mégpedig olyat, amiben csokidarabok vannak. Hát elkészült. A tészta kicsit hígnak tűnt, olyan sűrű palacsintatészta szerű, kis merőkanállal adagoltam a kapszlikba. Szilikon formákban sült, amikből aztán szépen ki lehet fordítani a kis muffinokat. Készen már teljesen rendben voltak, finom, puha, omlós állaggal. Tulajdonképpen a tészta egy jól variálható alaprecept, amit aztán kedvünkre dúsíthatunk pl. csokidarabokkal, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, friss vagy fagyasztott ribiszkével, áfonyával, stb. (A receptet Hargitai György Alapszakácskönyvében találtam.) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 12 darabhoz:
  • 17,5 dkg finomliszt
  • 1 csapott mokkáskanál sütőpor
  • 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
  • csipetnyi só
  • 15 dkg kristálycukor (méz vagy barna cukor is lehet)
  • 1 tojás
  • 2 dl tej vagy főzőtejszín
  • 0,75 dl olaj
  • 6-8 dkg étcsokoládé


  • A lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval összeforgattam.
  • A tojást kézi mixerrel habosra kevertem a cukorral, majd hozzáadtam a tejet és az olajat.
  • Ezután beleszitáltam a sütőporos-szódabikarbónás lisztet, majd fakanállal összeforgattam (ha csomós lenne, a kézi mixerrel simára keverjük).
  • Végül belekerült a felaprított étcsokoládé is.
  • A muffinsütő mélyedéseibe elhelyeztem a szilikon kapszlikat, majd megtöltöttem őket a masszával úgy, hogy majdnem tele legyenek.
  • Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20-22 perc alatt sülnek készre.
  • A muffinokat rácsra raktam, hűlni hagytam úgy negyedóráig, majd kiszedegettem őket a szilikon kapszlikból.
  • Teljes hűlés után porcukorral meghintve kínáltam.