2012. március 25., vasárnap

GYORS KAKAÓS CSIGA



Hozzávalók:
  • 1 csomag (40 dkg) élesztős leveles tészta (Tante Fanny)
  • 4 evőkanál cukrozott kakaópor
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál nádcukor


  • A tésztát – miután kitekertem – 4 csíkra vágtam (kb. 6 cm szélesek lettek).
  • A tojást enyhén felvertem, és megkentem vele az első tésztacsíkot.
  • A tésztacsík hosszanti oldalára, a szélére szórtam 1 evőkanál cukrozott kakaóport.
  • Óvatosan feltekertem, az egyik végén a tésztát az ujjammal összecsíptem, hogy ne szóródjon ki a kakaópor.
  • Kis tortaformába igazítottam a tésztacsíkot, középről indulva, csigaformában.
  • Miután mind a 4 csiga elkészült, tetejüket is megkentem tojással, megszórtam nádcukorral, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütöttem őket.



2012. március 22., csütörtök

ÁZSIAI LEVES



Hozzávalók:
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 darabka friss gyömbér
  • 30 dkg laskagomba
  • 3 közepes sárgarépa
  • 1 csomó újhagyma
  • 2 csirkemellfilé
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 3 l zöldségleves
  • 3-4 evőkanál szójaszósz
  • 25 dkg cérna- vagy gyufametélt
  • só, őrölt fekete bors


  • A fokhagymát és a gyömbért meghámoztam, késes aprítóval egészen apróra vágtam.
  • A laskagombát megtisztítottam, leforráztam, és csíkokra vágtam.
  • A répát meghámoztam, megmostam, és nagy lyukú reszelőn lereszeltem.
  • Az újhagymát megtisztítottam, és keveset a zöldjéből is felhasználva felkarikáztam.
  • A húst megmostam, a gombához hasonló csíkokra vágtam.
  • Felforrósítottam az olajat, megpirítottam benne a fokhagymát a gyömbérrel.
  • Hozzáadtam a gombát, 5 percig pároltam.
  • Felöntöttem a levessel, hozzáadtam a szójaszószt, felforraltam.
  • A levesbe szórtam a reszelt répát, a felkarikázott újhagymát és a csíkokra vágott húst, felforraltam, majd lassú tűzön készre főztem.
  • Közben külön, sós vízben, a szokott módon megfőztem a tésztát – nálam most gyufametélttel készült.
  • A levest végül sóval, borssal ízesítettem, tálalásnál kevertem bele a tésztát.

2012. március 20., kedd

HAMIS KRUMPLILÁNGOS



Hozzávalók:
  • 40 dkg főtt burgonya
  • 30 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1/2 l tej
  • olaj


  • A krumplit (hámozás előtt kb. 60 dkg volt) megtisztítottam, meghámoztam, kockákra vágtam ,és sós vízben, a szokott módon puhára főztem. (Lehet héjában is főzni, úgy még finomabb.)
  • Miután megfőtt, leszűrtem, majd burgonyanyomóval összetörtem, és nagy tálcán szétterítve hűlni hagytam.
  • Amíg a krumpli hűlt, kimértem és átszitáltam a lisztet, hozzáadtam a tojást.
  • Ezután kézi habverővel keverve kis adagokban hozzáadtam a kihűlt krumplit és a tejet is, végül sűrűn folyós palacsintatésztaszerű tésztát kaptam.
  • Ízesítettem kevéske sóval, bár ez attól is függ, mennyire sós vízben főztük a krumplit.
  • Serpenyőben kevés olajat forrósítottam, majd közepes merőkanálnyi tésztát szétterítve – és evőkanállal eligazítva – megsütöttem a lángosok mindkét oldalát.

2012. március 18., vasárnap

ECETES VIRSLISALÁTA



Hozzávalók:
  • 70-80 dkg virsli
  • 3-4 kisebb lila vagy vöröshagyma
  • 1 dl ecet (10%-os)
  • 1 csapott kávéskanál só
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1/2 dl olaj
  • kb. 2 dl víz
  • 1/2 kávéskanál őrölt fekete bors


  • A virslit karikákra vágtam.
  • A lila hagymát megtisztítottam, vékonyan felszeleteltem, majd gyűrűire szedtem.
  • Az ecetben a sót és a porcukrot kanállal kevergetve feloldottam, aztán először az olajat, majd a vizet adtam apránként hozzá.
  • Megborsoztam, végül a virsli- és hagymakarikákat beleforgattam.
  • Letakarva rövid ideig hűtőben érleltem.

2012. március 16., péntek

MADÁRTEJ



Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 6 csapott evőkanál cukor
  • 1 l tej
  • 1 csomag (10 g) vaníliás cukor
  • 1 kiskanál főzni való, vaníliaízű pudingpor


  • A tojások fehérjét kemény habbá vertem, a vége felé hozzáadtam 2 csapott evőkanál cukrot is.
  • A tejből 1 dl-t félretettem, a többit felforraltam, amikor felforrt, hozzáadtam a maradék cukrot és a vaníliás cukrot is.
  • A tojáshabból evőkanállal nem túl nagy galuskákat szaggattam a gyöngyözve forró tejbe.
  • Egyszerre csak annyit tettem bele, hogy maradjon hely a növekedésre is.
  • Kb. 1/2 percig főztem, majd óvatosan megfordítottam, és még 1/2 percig hagytam a tejben.
  • Ezután szűrőlapáttal – jól lecsepegtetve – tálba szedtem.
  • A tojások sárgáját a pudingporral és a maradék tejjel, kézi habverővel simára kevertem.
  • Ezt a tojásos keveréket a habverővel keverve a forró tejbe öntöttem, és addig melegítettem, amíg kissé besűrűsödött, de vigyáztam, hogy ne forrjon. (Ha a tojás a tejben a gondos keverés ellenére mégis összeugorna, botmixerrel újra simára dolgozható.)
  • A madártejet poharakba szedtem, elosztottam a tetejükön a habgaluskákat, majd hűlés után hűtőszekrénybe kerültek.
  • Jól lehűlve az igazi.

2012. március 13., kedd

BOROS CSIRKEMÁJ



Hozzávalók:
  • 1 kg csirkemáj
  • 40 dkg szeletelt gomba
  • 2 vöröshagyma
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 2 dl húsleves
  • babérlevél, só, bors
  • liszt, olaj


  • A csirkemájat megtisztítottam, kisujjnyi csíkokra vágtam.
  • Kisebb tálba lisztet szórtam, ízesítettem sóval és őrölt borssal.
  • Kevés olajat forrósítottam, majd kisebb adagokban – néhány perc alatt – átsütöttem-átpirítottam benne a fűszeres lisztben megforgatott májcsíkokat.
  • Az olajból tűzálló edénybe szedtem a májat.
  • A hagymát megtisztítottam, apró kockákra vágtam, és a visszamaradt zsiradékon üvegesre pirítottam.
  • Hozzáadtam a gombát, puhára pároltam, majd a májra halmoztam.
  • A húslevesben felforraltam 2 babérlevelet, hozzáadtam a bort, majd a babérleveleket eltávolítva az egészet a gombás májra öntöttem.
  • Lefedve, előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 1/2 óra alatt  készre pároltam.

2012. március 11., vasárnap

BURGONYAKRÉMLEVES FÜSTÖLT HÚSSAL



Hozzávalók:
  • 40 dkg füstölt hús
  • 1,5 kg burgonya
  • 2 evőkanál zsír
  • kb. 4 evőkanál liszt
  • 5 dl tej
  • só, bors, babérlevél
a tálaláshoz:
  • tejföl, petrezselyemzöld, pirított kenyérkocka


  • A füstölt húst, ha nagyon sós, kiáztatjuk.
  • A húst lábasba tettem, felöntöttem annyi vízzel, amennyi éppen ellepte.
  • Ízesítettem pár szem borssal, 2 babérlevéllel, és puhára főztem.
  • Amikor megfőtt, kiemeltem a főzőléből, a levet pedig átszűrtem.
  • A megtisztított és kockákra vágott burgonyát a leszűrt lébe tettem, és puhára főztem.
  • Amikor a burgonya megfőtt, levettem a tűzről, majd néhány perc után botmixerrel pürésítettem.
  • A zsírt felforrósítottam, beleszórtam a lisztet, de nem pirítottam, hanem azonnal felöntöttem a tejjel, majd összeforraltam.
  • Amíg felforrt, falatnyi darabokra vágtam a füstölt húst.
  • Végül a tejes péphez adtam a pürésített krumplit és a húst is, majd az egészet összeforraltam, és utánaízesítettem.
  • Tejföllel, petrezselyemzölddel és pirított kenyérkockákkal tálaltam.

2012. március 9., péntek

ANANÁSZOS-CURRYS CSIRKECSÍKOK



Hozzávalók:
  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 1 doboz (40 dkg) konzervananász
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál curry
  • 1-2 kávéskanál cukor
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom
  • 1 pritaminpaprika
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 dl száraz fehérbor


  • A csirkehúst vékonyan felcsíkoztam, majd megsóztam.
  • Az olajat felforrósítottam, és fehéredésig pirítottam benne a húscsíkokat.
  • Hozzáadtam a cukrot és a curryt, belecsorgattam a konzervananász levét, és ezzel pároltam puhára.
  • Amikor a hús már puha volt, beletettem a kockákra vágott ananászt és a szintén felkockázott pritaminpaprikát.
  • Pár percig lassú tűzön főztem, majd megszórtam az étkezési keményítővel, és felöntöttem a borral.
  • Alaposan átforraltam, végül ízesítettem a citrom reszelt héjával és levével.
  • Párolt rizzsel tálaltam.

2012. március 6., kedd

ROSTOS SÁRGARÉPALÉ



Hozzávalók:
  • 60 dkg sárgarépa
  • 20 dkg cukor
  • 1 üveg (7 dl) Piroska narancsszörp
  • 1/2 dl citromlé


  • A répát megtisztítottam és karikákra vágtam.
  • Nagy lábasba 1 l vizet öntöttem, beletettem a répakarikákat és a cukrot, és a répát ebben a cukros vízben puhára főztem.
  • Kicsit hűlni hagytam, majd turmixoltam.
  • A turmixolt répához adtam még 4 l vizet, a narancsszörpöt és a citromlevet.
  • Jól elkevertem, majd üvegekbe töltve hűtőbe tettem.

2012. március 4., vasárnap

MUFFIN CSOKIDARABOKKAL



Hozzávalók 12 muffinhoz:
  • 17,5 dkg liszt
  • 1 csapott kávéskanál sütőpor
  • 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 15 dkg cukor (méz vagy barna cukor is lehet)
  • 1 tojás
  • 2 dl tej vagy tejszín
  • 75 ml olaj
  • 6-8 dkg étcsokoládé


  • A lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval összeforgattam.
  • A tojást kézi mixerrel habosra kevertem a cukorral, majd hozzáadtam a tejet és az olajat.
  • Ezután beleszitáltam a sütőporos-szódabikarbónás lisztet, majd fakanállal összeforgattam (ha csomós lenne, a kézi mixerrel simára keverjük).
  • Végül belekerült a felaprított étcsokoládé is.
  • A muffinsütő mélyedéseibe elhelyeztem a szilikon kapszlikat, majd megtöltöttem őket a masszával úgy, hogy majdnem tele legyenek.
  • Előmelegített sütőben, 180 fokon 20-22 perc alatt sülnek készre.
  • A muffinokat rácsra raktam, hűlni hagytam úgy negyedóráig, majd kiszedegettem őket a szilikon kapszlikból.
  • Teljes hűlés után porcukorral meghintve kínáltam.