péntek, november 04, 2011

Linzer

Még a hosszú hétvégén készültek ezek a kis linzervirágok. Csillukám kérte, hogy linzert süssünk, mégpedig úgy, hogy én összeállítom a tésztát - erre még nem vállalkozik, amit a mennyiségek láttán nem is csodálok -, ő pedig végzi a többi munkát, azaz szaggatja, süti, porcukrozza, tölti... és megeszi. Nagyon szereti, bár ezzel nincs egyedül, olyan finom kis süti, hogy esélytelen egy darabot enni belőle (én háromnál alább egyszer sem adtam :). Még egy kérése volt nagylányomnak, hogy azt a fajta linzert süssük, amit mama szokott. Mama (anyukám) pedig egy ősrégi recept alapján süti ezt a linzert, valamikor régen az utcánkban lakó cukrász bácsitól kapta a receptet. Nálunk azóta is így készülnek a kis virágok, és nagyon finomak. Mindig sárgabaracklekvárral ragasztjuk őket össze, igazából másnapra puhulnak át és lesznek igazán élvezhetőek. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 1 kg finomliszt
  • 70 dkg Rama margarin
  • 35 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • só, szódabikarbóna
  • 1 citrom leve és héja
  • sárgabaracklekvár, porcukor

 

  • A lisztet átszitáltam, pici sót és szódabikarbónát (kb. 1 kávéskanálnyit) adtam hozzá, majd kis darabkákban belevágtam a hideg margarint, és gyors mozdulatokkal összemorzsoltam.
  • Hozzászitáltam a porcukrot, beletettem a tojást, a citrom lereszelt héját és kinyomkodott levét, és gyorsan egynemű tésztává gyúrtam-állítottam össze.
  • Három részre osztottam, míg az elsővel dolgoztam, addig a másik kettő a hűtőben pihent.
  • A tésztacipót 3-4 mm vastagra nyújtottam, majd 4 cm átmérőjű, cakkos szélű formával köröket szaggattam ki belőle. (Ilyen méretű virágokat készítve ebből a mennyiségből kb. 170 darab lesz.)
  • Minden második közepét egy kisebb szaggatóval kiszúrtam.
  • A köröket-karikákat sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15 perc alatt világosra sütöttem. (Nem szabad nagyon megsütni, mert akkor túl kemény, száraz lesz. Akkor jó, ha a szélének és az aljának éppen csak egy kis sültebb színe van.)
  • Amikor kihűltek, a karikákat megszórtam porcukorral, majd sárgabaracklekvárral összeragasztottam egy-egy teli és lyukas kört.
  • Másnapra nagyon finom, megpuhul. (Bár egyes szám első személyben írtam, a munka nagy részét Csillu lányom végezte. :)

6 megjegyzés:

  1. Ezt a receptet elteszem magamnak! Nekünk való mennyiség. Nagyon szépek lettek, ügyes a nagylányod! Anyja lánya:-)))

    VálaszTörlés
  2. Gerdi, aranyos vagy, köszönjük szépen! (A szívem mélyén nagyon örülök, hogy ilyen házias, és élénken érdeklődik a sütés-főzés iránt!)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg szép mennyiség, de ebből kell is! Karácsonyra lehet megcsinálom, mert már sok helyen láttam és igen fáj rá a fogam! :)) Nagyon szépek lettek!

    VálaszTörlés
  4. Barbi, köszönjük! Igaz, hogy nagy mennyiség, de valóban kell belőle ennyi, simán elfogyott! :)

    VálaszTörlés
  5. Igazán nagyon szépek! Karácsonyra én is elmentem! :)

    VálaszTörlés
  6. Petra, karácsonyra én is készülök linzert sütni, de egy kicsit másabbat, mint ez. Remélem, jól sikerül, és akkor hozom azt is!

    VálaszTörlés