LINZER



Hozzávalók:
  • 1 kg finomliszt
  • 70 dkg vaj
  • 35 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • só, szódabikarbóna
  • 1 citrom leve és héja
továbbá:
  • sárgabaracklekvár
  • porcukor

 

  • A lisztet átszitáltam, pici sót és szódabikarbónát (kb. 1 kávéskanálnyit) adtam hozzá, majd kis darabkákban belevágtam a hideg vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoltam.
  • Hozzászitáltam a porcukrot, beletettem a tojást, a citrom lereszelt héját és kinyomkodott levét, és gyorsan egynemű tésztává gyúrtam-állítottam össze.
  • Három részre osztottam, míg az elsővel dolgoztam, addig a másik kettő a hűtőben pihent.
  • A tésztacipót 3-4 mm vastagra nyújtottam, majd 4 cm átmérőjű, cakkos szélű formával köröket szaggattam ki belőle. (Ilyen méretű virágokat készítve ebből a mennyiségből kb. 170 darab lesz.)
  • Minden második közepét kisebb szaggatóval kiszúrtam.
  • A köröket-karikákat sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15 perc alatt világosra sütöttem. (Nem szabad nagyon megsütni, mert akkor túl kemény, száraz lesz. Akkor jó, ha a szélének és az aljának éppen csak egy kis sültebb színe van.)
  • Amikor kihűltek, a karikákat megszórtam porcukorral, majd sárgabaracklekvárral összeragasztottam 1-1 teli és lyukas kört.
  • Másnapra nagyon finom, megpuhul.