vasárnap, szeptember 25, 2011

Zöldbableves

A zöldbableves és gazdagabb változata, a palócleves nagy kedvenc nálunk. Legnagyobb meglepetésemre a férjem szülei megleptek egy nagy adag zsenge zöldbabbal. Mint kiderült, többször is vetettek idén, addig-addig nem sikerült, hogy mostanra végre bejött, így aztán szeptember végére gyönyörű, zsenge zöldbabot termeltek. Akkora adagot kaptunk, hogy főztem egy nagy lábas zöldbablevest, és még a fagyasztóba is jutott pár adag. A leveshez visszatérve mi ezt a változatot szeretjük nagyon, vöröshagymával és babérlevéllel ízesítve, burgonyával gazdagítva, habarva, savanyítva, tejfölözve. A zöldbablevesnek egyébként sokféle válfaja létezik, van, aki csak szimplán zöldbabból főzi, van, aki leveszöldséggel dúsítja, sőt, nemrég egy gasztromagazinban csigatésztával láttam - ez nekem egy kicsit bizarr. Szóval ez a mi változatunk, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • kb. 70 dkg zöldbab
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, ételízesítő, babérlevél, pirospaprika, petrezselyemzöld
  • 4 nagyobb szem burgonya
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • cukor, ecet
  • 3 dl tejföl


  • A zöldbabot megmostam, mindkét végét levágtam, majd kb. 2 centis darabokra vágtam. (A zsenge babbal nincs más teendő, ha öregebb a zöldbab, akkor az erősebb szálkákat is el kell távolítani róla.)
  • A feldarabolt babot lábasba szórtam, majd felöntöttem vízzel és megsóztam.
  • A vöröshagymát megtisztítottam, nagyon apróra vágtam, és hozzáadtam a babhoz 2-3 babérlevél kíséretében.
  • Felforraltam, majd kis lángon főzni kezdtem.
  • Amíg a zöldbab főtt, megtisztítottam a burgonyákat, megmostam, majd apró kockákra daraboltam.
  • Váltott vízben többször átmostam.
  • Amikor a bab már majdnem teljesen puha volt, hozzáadtam a burgonyakockákat, és ízesítettem a levest ételízesítővel.
  • Amíg a leves tovább főt, elkészítettem a rántást: ehhez felhevítettem az olajat, majd 2-3 perc alatt zsemleszínűre pirítottam rajta a lisztet.
  • Lehúztam a tűzről, színeztem pirospaprikával és ízesítettem petrezselyemzölddel.
  • Amikor a rántás kihűlt, hozzákevertem egy kevéske cukrot és ecetet, és az egészet elkevertem a tejföllel.
  • A készre főzött levesből egy merőkanálnyit a tejfölös rántáshoz adtam, elkevertem, majd még 2-3 merőkanál levessel ugyanígy jártam el.
  • Végül a hőkiegyenlített rántást beleöntöttem a levesbe, és pár percig kis lángon főztem, hogy a liszt is megfőjön benne.
  • Kóstolás után egy picit még ízesítettem - sóval -, majd friss fehér kenyérrel tálaltam.

3 megjegyzés:

  1. Én még így nem főztem zöldbablevest, de olyan étvágygerjesztő, hogy próba lesz belőle:-)

    VálaszTörlés
  2. De zsenge az a bab, így szeptember vége felé, öröm ránézni :) Nagyon finomat ettetek!

    VálaszTörlés
  3. Mi is nagy zöldbableves és palócleves rajongók vagyunk. Hasonlóan főzöm, de mégis egy kicsit másképpen. Nagyon guszta.

    VálaszTörlés