ZÖLDBABLEVES



Hozzávalók:
  • kb. 70 dkg zöldbab
  • 1 vöröshagyma
  • só, ételízesítő, babérlevél, pirospaprika, petrezselyemzöld
  • 4 nagyobb burgonya
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • cukor, ecet
  • 3 dl tejföl


  • A zöldbabot megmostam, mindkét végét levágtam, majd kb. 2 cm-es darabokra vágtam. (A zsenge babbal nincs más teendő, ha öregebb a zöldbab, akkor az erősebb szálkákat is el kell távolítani róla.)
  • A feldarabolt babot lábasba szórtam, majd felöntöttem vízzel és megsóztam.
  • A vöröshagymát megtisztítottam, nagyon apróra vágtam, és hozzáadtam a babhoz 2-3 babérlevél kíséretében.
  • Felforraltam, majd kis lángon főzni kezdtem.
  • Amíg a zöldbab főtt, megtisztítottam a burgonyákat, megmostam, majd apró kockákra daraboltam.
  • Váltott vízben többször átmostam.
  • Amikor a bab már majdnem teljesen puha volt, hozzáadtam a burgonyakockákat, és ízesítettem a levest ételízesítővel.
  • Amíg a leves tovább főt, elkészítettem a rántást: ehhez felhevítettem az olajat, majd 2-3 perc alatt zsemleszínűre pirítottam rajta a lisztet.
  • Lehúztam a tűzről, színeztem pirospaprikával és ízesítettem petrezselyemzölddel.
  • Amikor a rántás kihűlt, kevéske cukorral és ecettel ízesítettem, és az egészet elkevertem a tejföllel.
  • A készre főzött levesből 1 merőkanálnyit a tejfölös rántáshoz adtam, elkevertem, majd még 2-3 merőkanál levessel ugyanígy jártam el.
  • Végül a hőkiegyenlített rántást beleöntöttem a levesbe, és pár percig kis lángon főztem, hogy a liszt is megfőjön benne.
  • Kóstolás után picit még ízesítettem sóval, majd friss fehér kenyérrel tálaltam.