Hozzávalók:
kb. 70 dkg zöldbab
1 vöröshagyma
só
ételízesítő
babérlevél
őrölt pirospaprika
petrezselyemzöld
4 nagyobb burgonya
3–4 evőkanál olaj
1 púpozott evőkanál liszt
cukor
4 nagyobb burgonya
3–4 evőkanál olaj
1 púpozott evőkanál liszt
cukor
ecet
3 dl tejföl
3 dl tejföl
a tálaláshoz:
friss fehér kenyér
A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk, majd kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. A zsenge babbal nincs más teendő, ha öregebb a zöldbab, akkor az erősebb szálkákat is el kell távolítani róla. A feldarabolt babot lábasba szórjuk, majd felöntjük vízzel és megsózzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, nagyon apróra vágjuk, és a babhoz adjuk 2-3 babérlevél kíséretében. Felforraljuk, majd kis lángon főzni kezdjük. Közben megtisztítjuk a burgonyát, megmossuk, majd apró kockákra daraboljuk. Váltott vízben többször átmossuk. Amikor a bab már majdnem teljesen puha, hozzáadjuk a burgonyát, és ízesítjük a levest ételízesítővel. Amíg a leves tovább fő, elkészítjük a rántást: ehhez felhevítjük az olajat, majd 2-3 perc alatt zsemleszínűre pirítjuk rajta a lisztet. Lehúzzuk a tűzről, színezzük pirospaprikával és ízesítjük aprított petrezselyemzölddel. Amikor a rántás kihűlt, kevéske cukorral és ecettel ízesítjük, és az egészet elkeverjük a tejföllel. A készre főtt levesből 1 merőkanálnyit a tejfölös rántáshoz adunk, elkeverjük, majd még 2-3 merőkanál levessel ugyanígy járunk el. Végül a hőkiegyenlített rántást a levesbe öntjük, és pár percig kis lángon főzzük, hogy a liszt is megfőjön benne. Kóstolás után picit még ízesítjük sóval, majd friss fehér kenyérrel tálaljuk.