CSIRKEMÁJAS ZSEMLEFELFÚJT



Hozzávalók:

  • 6 szikkadt zsemle
  • 5 dl tej
  • 4 csirkemáj (szív nélkül)
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 2 evőkanál olaj
  • só, bors, zöldséges ételízesítő, szárított morzsolt majoránna
  • 2 evőkanál vaj
  • 3 tojás


  • A zsemlét falatnyi darabokra tépkedtem, és nagy tálba tettem.
  • A tejet felforraltam, a zsemlefalatokra öntöttem, és jól összekevertem, átforgattam, de vigyáztam, hogy ne nagyon törjem össze a zsemlét.
  • A csirkemájat megmostam, leöblítettem, megtisztítottam, és kb. 1 x 1 cm-es "kockákra" vágtam.
  • A hagymát és a fokhagymát megtisztítottam, a vöröshagymát apróra vágtam. A petrezselyemzöldet szintén megtisztítottam és felaprítottam.
  • Felforrósítottam az olajat, megpirítottam rajta a hagymakockákat, majd hozzáadtam a májat, és együtt pirítottam tovább.
  • Hozzáadtam a zúzott fokhagymát, ízesítettem sóval és őrölt borssal, majd 4-5 percig tovább sütöttem, végül lehúztam a tűzről, és megvártam, amíg teljesen kihűl.
  • A sütőt előmelegítettem 200 fokra, és 1,2-1,3 literes, egyenes falú gyümölcskenyérformát vajjal vastagon kikentem. Fontos, hogy vastagon kenjük ki, mert különben beleragad a felfújt, és nem tudjuk szépen kiborítani a formából.
  • A kihűlt zsemléhez adtam a kihűlt májat, a tojást, az ételízesítőt, a petrezselyemzöldet, ízesítettem majoránnával, sóval, frissen őrölt borssal.
  • Összekevertem, a formába szedtem kis adagokban, minden egyes adagot szépen elsimítva, hogy a massza egyenletesen töltse ki a formát, ne maradjon közte levegő.
  • A maradék vajat kis darabkákban a tetejére vagdostam, majd középső bordamagasságra téve 30-35 perc alatt szép pirosra sütöttem.
  • A sütőből kivéve kb. negyedóráig pihenni hagytam a formában (ezalatt kissé összeesik, de nem baj, ilyen a természete).
  • Késsel finoman körbevágtam a forma mentén, majd méretének megfelelő, hosszúkás tálcára borítottam.
  • Tortaszelet formájú háromszögekre vágtam, vegyes idénysaláta kíséretében könnyű egytálételként tálaltam.