Mákos kosárka



Hozzávalók kb. 18 db-hoz:
a tésztához:
15 dkg liszt
pici késhegynyi szódabikarbóna
10 dkg jéghideg vaj
5 dkg porcukor
2 tojássárgája
a formákhoz:
kevés vaj
kevés liszt
továbbá:
savanykás, piros lekvár (pl. meggy, áfonya, szeder)
a töltelékhez:
2 tojásfehérje
7,5 dkg porcukor
7,5 dkg darált mák
pici késhegynyi szódabikarbóna
a tetejére:
porcukor


A szódabikarbónával és porcukorral összeforgatott lisztet gyúródeszkára szitáljuk, elmorzsoljuk a vajjal, majd a tojássárgájával egynemű tésztává gyúrjuk.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé hozzáadjuk az átszitált porcukrot. Fakanállal beleforgatjuk a szódabikarbónával elvegyített mákot.
A tésztát 2-3 mm vékonyan a kivajazott, kilisztezett kosárkaformákba nyomkodjuk – a formákat a legkönnyebben olvasztott, majd kissé visszahűtött vajjal tudjuk kivajazni, ecset segítségével. Vékonyan megkenjük lekvárral, majd mindbe tölteléket adagolunk – nem kell nagyon megtölteni, mert a mákos hab sülés közben meg fog emelkedni. Tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük. Pár percig hűlni hagyjuk, majd óvatosan kifordítjuk a süteményeket a formákból.
Miután kihűltek, porcukorral meghintve tálaljuk.