Mákos kosárka 🍴


Hozzávalók kb. 18 db-hoz:
a tésztához:
🍴   15 dkg liszt
🍴   pici késhegynyi szódabikarbóna
🍴   10 dkg jéghideg vaj
🍴   5 dkg porcukor
🍴   2 tojássárgája
a formákhoz:
🍴   kevés vaj
🍴   kevés liszt
továbbá:
🍴   savanykás, piros lekvár (pl. meggy, áfonya, szeder)
a töltelékhez:
🍴   2 tojásfehérje
🍴   7,5 dkg porcukor
🍴   7,5 dkg darált mák
🍴   pici késhegynyi szódabikarbóna
a tetejére:
🍴   porcukor


A szódabikarbónával és porcukorral összeforgatott lisztet gyúródeszkára szitáljuk, elmorzsoljuk a vajjal, majd a tojássárgájával egynemű tésztává gyúrjuk.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé hozzáadjuk az átszitált porcukrot. Fakanállal beleforgatjuk a szódabikarbónával elvegyített mákot.
A tésztát 2-3 mm vékonyan a kivajazott, kilisztezett kosárkaformákba nyomkodjuk – a formákat a legkönnyebben olvasztott, majd kissé visszahűtött vajjal tudjuk kivajazni, ecset segítségével. Vékonyan megkenjük lekvárral, majd mindbe tölteléket adagolunk – nem kell nagyon megtölteni, mert a mákos hab sülés közben meg fog emelkedni. Tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük. Pár percig hűlni hagyjuk, majd óvatosan kifordítjuk a süteményeket a formákból. Miután kihűltek, porcukorral meghintve tálaljuk.


A kosárkaformát a Cookori.com biztosította, a receptet pedig megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin januári számában is.