Vaníliás-fűszeres krém



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 10 adaghoz:
1   l   t e j
1   v a n í l i a r ú d
1   f a h é j r ú d
2   c s i l l a g á n i z s
5   s z e g f ű s z e g
2 – 3   e v ő k a n á l   a r a n y b a r n a   n á d c u k o r
8   t o j á s
a tetejére:
1 / 2   e v ő k a n á l   a r a n y b a r n a   n á d c u k o r
1 / 2   k á v é s k a n á l   ő r ö l t   f a h é j
a díszítéshez:
c s o k o l á d é
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A tejet kis lángon melegíteni kezdjük. Hozzáadjuk a felhasított vaníliarudat, az apróbb darabokra tört fahéjat, a csillagánizst, a szegfűszeget és a cukrot. Időnként megkeverve felforraljuk, majd letakarva kb. 5 percig hűlni hagyjuk.
Közben a tojást kézi habverővel egyneművé keverjük, majd – folyamatosan kevergetve – hozzászűrjük a forró, fűszeres tejet. A vajjal vékonyan kikent szufléformákat nagy, mély tepsibe rakosgatjuk, majd elosztjuk bennük a tojásos tejet (nyugodtan lehet majdnem teleszedni a formákat, a krém csak keményedni fog, térfogata nem nő meg). A tepsit meleg vízzel felöntjük úgy, hogy a formáknak kb. a 3/4-éig érjen a víz. Előmelegített, 170–180 fokos sütőben 40–45 percig gőzöljük a krémet. A sütőből és a tepsiből kivéve a formákat óvatosan megtörölgetjük, majd rácsra rakosgatjuk.
A cukrot elkeverjük a fahéjjal, és megszórjuk a krém tetejét, végül csokoládészeletekkel díszítjük. Langyosan kínáljuk, de jól lehűtve is tálalható.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése