⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 10 adaghoz:
1 l t e j
1 v a n í l i a r ú d
1 f a h é j r ú d
2 c s i l l a g á n i z s
5 s z e g f ű s z e g
2 – 3 e v ő k a n á l a r a n y b a r n a n á d c u k o r
8 t o j á s
a tetejére:
1 / 2 e v ő k a n á l a r a n y b a r n a n á d c u k o r
1 / 2 k á v é s k a n á l ő r ö l t f a h é j
a díszítéshez:
c s o k o l á d é
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝
A tejet kis lángon melegíteni kezdjük. Hozzáadjuk a felhasított vaníliarudat, az apróbb darabokra tört fahéjat, a csillagánizst, a szegfűszeget és a cukrot. Időnként megkeverve felforraljuk, majd letakarva kb. 5 percig hűlni hagyjuk.
Közben a tojást kézi habverővel egyneművé keverjük, majd – folyamatosan kevergetve – hozzászűrjük a forró, fűszeres tejet. A vajjal vékonyan kikent szufléformákat nagy, mély tepsibe rakosgatjuk, majd elosztjuk bennük a tojásos tejet (nyugodtan lehet majdnem teleszedni a formákat, a krém csak keményedni fog, térfogata nem nő meg). A tepsit meleg vízzel felöntjük úgy, hogy a formáknak kb. a 3/4-éig érjen a víz. Előmelegített, 170–180 fokos sütőben 40–45 percig gőzöljük a krémet. A sütőből és a tepsiből kivéve a formákat óvatosan megtörölgetjük, majd rácsra rakosgatjuk.
A cukrot elkeverjük a fahéjjal, és megszórjuk a krém tetejét, végül csokoládészeletekkel díszítjük. Langyosan kínáljuk, de jól lehűtve is tálalható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése