Csikóstokány



Hozzávalók:
2–3 evőkanál olaj
20–25 dkg kolozsvári szalonna
2 nagyobb vöröshagyma
1 kg sertéslapocka
őrölt pirospaprika

2 paprika
2 paradicsom
2 dl tejszín
1 dl tejföl
1 evőkanál liszt


A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, a megtisztított vöröshagymát apróra kockázzuk, a húst kisujjnyi csíkokra metéljük. Nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a szalonnát, pirítani kezdjük. Amikor már szépen megpirult, beletesszük a hagymát és a húst, a hús fehéredéséig együtt sütjük. A tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával és sóval, beledaraboljuk a megmosott paprikát és paradicsomot. (A paradicsom héját tetszés szerint előtte el is lehet távolítani, a sózásnál pedig vegyük figyelembe a szalonna sósságát is!) A tűzre visszatéve felöntjük 2-2,5 dl vízzel, és kis lángon, lefedve a hús puhulásáig pároljuk. A főzési idő vége felé a fedőt levesszük, és hagyjuk, hogy az étel szinte zsírjára süljön. Közben elkeverjük a tejszínt, a tejfölt és a lisztet, majd behabarjuk vele a húst. Nokedlivel körítve tálaljuk.