Hozzávalók:
uborka
kapor
fokhagyma
burgonya
só
víz
Az uborkát nagyon alaposan megtisztítjuk, és mindkét végét bevágjuk (keresztirányban). 5 l-es, alaposan kimosott üveg aljába karikázunk 2-3 meghámozott, megtisztított burgonyát (csak az óburgonya jó hozzá, újburgonya nem!). A burgonyakarikákra megmosott kaprot teszünk, majd jó szorosan, szép sorban az üvegbe rakjuk az uborkát is, közéjük tisztított fokhagymagerezdek kerülnek. Az uborkát végül újabb adag burgonyakarikával és kaporral zárjuk le. Vizet langyosítunk, literenként 1 evőkanál sót oldunk fel benne. Teletöltjük az üveget, majd a tetejére tányért helyezve meleg, napos helyre tesszük (az üveget kis műanyag tálcán tegyük ki a napra, hogy az esetlegesen kifolyó lé ne áztasson el semmit). 2-3 napig érleljük, ez persze időjárásfüggő. Végül a megérett uborkát kiszedjük az üvegből, jól záródó edénybe tesszük, rászűrjük a levet, és hűtőbe rakjuk.
Tipp: A burgonyát ne dobjuk ki, hagyjuk kicsit szikkadni, majd nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Keverjünk hozzá tejfölt és kevéske zúzott fokhagymát, illetve ízlés szerint pici porcukorral lehet finomítani az ízét. Friss zsemlével vagy kenyérrel kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése