Pepperkake - norvég karácsonyi keksz



Hozzávalók:
a tésztához:
25 dkg vaj
12,5 dkg méz
1,5 dl tejszín
20 dkg porcukor
50 dkg liszt
2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál őrölt fekete bors
2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 teáskanál őrölt kardamom
az írókához:
1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál citromlé


A vajat, a porcukrot, a tejszínt és a mézet nagyobb lábasban melegíteni kezdjük, de csak addig, amíg a porcukor és a vaj teljesen fel nem oldódik, egynemű folyadékot nem kapunk. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a szódabikarbónával elvegyített, átszitált lisztet és a fűszereket, és fakanállal szép egyneművé keverjük/dolgozzuk. Viszonylag lágy tésztát kell kapnunk, amit a lábasban folpakkal letakarva 1 éjszakára hűtőbe teszünk.
Másnap 1/2 órával a sütés előtt kivesszük, finoman átgyúrjuk. 2 részre osztjuk, külön-külön elnyújtjuk (3-4 mm vékonyra), majd kiszúróformákat használva szaggatjuk. Nagy részét csak így, simán rakosgatjuk sütőpapírral bélelt tepsire, néhány virág alakú keksz tetejét pedig tök- és napraforgómaggal rakjuk ki, így kerülnek a sütőlapra. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 10 perc alatt szép barnára, készre sütjük.
Az írókához a tojásfehérjét félkemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzászitáljuk az étkezési keményítővel elkevert porcukrot és hozzáöntjük a citromlevet. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígítjuk, sűrűn folyós masszának kell lennie, amivel díszítjük a mézesek tetejét. Ha nagyobb felületet akarunk bevonni a mázzal, akkor valamennyit vegyünk el belőle, és hígítsuk tovább kevés vízzel. A kekszeket a máz teljes dermedése után kínáljuk.