Hozzávalók 2,5-3 l-hez:
4,5 kg érett paradicsom
37,5 dkg cukor
5 dl fűszeres ecet
kb. 1,5 evőkanál tárkonyecet
1 nagyobb csipet őrölt fekete bors
1,5 teáskanál őrölt pirospaprika
1,5 teáskanál só
3 púpozott evőkanál étkezési keményítő
A paradicsomot alaposan megmossuk, majd kb. 1/2 cm-es karikákra vágjuk. Nagy lábasba tesszük, nagy lángon felforraljuk, majd lefedve, nagyon lassú tűzön, gyakran megkeverve kb. 1,5 óra alatt pépesre főzzük. Paradicsompasszírozón átpasszírozzuk. Visszaöntjük az edénybe, hozzáadjuk a cukrot, az ecetet, a borsot, paprikát és a sót. Óvatosan, gyöngyözve főzzük kb. 15 percen keresztül. Az étkezési keményítőt feloldjuk kevés vízben, majd hőkiegyenlítéses módszerrel a fővő ketchuphoz adjuk. Megvárjuk, amíg felrottyan, majd elzárjuk alatta a lángot. Pár perc elteltével botmixerrel tovább finomítjuk az állagát. Végül meleg, fertőtlenített üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.