~ KAKAÓS TÚRÓGOMBÓC TORTA ~

Túrógombóc is (ami ráadásul kakaós) és torta is, halmozzuk az élvezeteket. A tetején fényes csokoládémáz, és mi más, mint mennyei eper. Jó kis desszert, sok sikert hozzá! 😉 A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin 2017. júniusi számában is.


Hozzávalók 18 cm-es tortához:
a túrógombóchoz:
🍓 20 dkg túró
🍓 2 evőkanál búzadara
🍓 1 kisebb tojás
🍓 4 dkg cukor
🍓 1/2 biocitrom reszelt héja
🍓 1,5 dkg cukrozatlan kakaópor
a tésztához:
🍓 2 tojás
🍓 4 evőkanál cukor
🍓 3 evőkanál víz
🍓 2 evőkanál olaj
🍓 1/2 biocitrom reszelt héja
🍓 1 késhegynyi sütőpor
🍓 5 evőkanál liszt
a mázhoz:
🍓 80 ml víz
🍓 5 g zselatinpor
🍓 70 ml tejszín
🍓 9 dkg porcukor
🍓 4 dkg cukrozatlan kakaópor
a díszítéshez:
🍓 idénygyümölcs


A túrógombóc hozzávalóit kézi mixerrel alaposan elkeverjük. Nedves kézzel 9 gombócot formálunk belőle, hűtőbe tesszük.
A tésztához a tojást kézi mixerrel alaposan kihabosítjuk a cukorral. Hozzáadjuk a vizet, az olajat és a citromhéjat, és 1–2 percig tovább keverjük. Végül fakanállal óvatosan beleforgatjuk a sütőporos, átszitált lisztet. Az alján sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a felét, kirakjuk a túrógombócokkal – nyolcat körben a tészta szélére, egyet a közepére helyezünk –, majd óvatosan ráöntjük a maradék masszát. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük – ha a teteje túlzottan pirulna, letakarjuk alufóliával. (Tűpróba!) A süteményt a formában hagyjuk kihűlni.
A mázhoz a zselatint elkeverjük 2 evőkanál vízzel, félretesszük. A maradék vizet és a többi hozzávalót kis lángon összemelegítjük, de nem forraljuk fel. A zselatint mikrohullámú sütőben vagy takaréklángon oldódásig melegítjük, majd a kakaós elegybe keverjük. Apró lyukú szűrőn átszűrjük, és a tortára öntjük. Pár perc múlva óvatosan kirakjuk a gyümölccsel, majd 1–2 órára hűtőbe tesszük. Végül a tortakarika eltávolítása után szeletekre vágva kínáljuk.


Megjegyzések

Megjegyzés küldése