Angol narancsos trifle



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 4 személyre:
1 2 0   g   p i s k ó t a t a l l é r
1 5 0 – 2 0 0   g   n a r a n c s l e k v á r
1 5 0   m l   n a r a n c s l é
2 – 3   e v ő k a n á l   n a r a n c s l i k ő r
a narancszseléhez:
1   p ú p o z o t t   e v ő k a n á l   z s e l a t i n p o r
6 0   m l   v í z
5 0   g   c u k o r
3 0 0   m l   n a r a n c s l é
a vaníliakrémhez:
4   t o j á s s á r g á j a
3   e v ő k a n á l   c u k o r
2   e v ő k a n á l   é t k e z é s i   k e m é n y í t ő
1 5 0   m l   t e j
5 0   m l   t e j s z í n
1   t e á s k a n á l   v a n í l i á s   c u k o r
1   ( b i o ) n a r a n c s   r e s z e l t   h é j a
a díszítéshez:
2 0 0   m l   t e j s z í n
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A likőrt elvegyítjük a narancslével. A piskótát összeforgatjuk a lekvárral és a likőrös narancslével, majd félretesszük. A zselatint elkeverjük a vízzel, és oldódásig melegítjük. Hozzáadjuk a cukrot és a narancslevet, 1–2 percig még a tűzön hagyjuk, majd kb. 11×21 cm-es műanyag dobozba öntjük. Miután szoba-hőmérsékletűre hűlt, hűtőbe tesszük néhány órára.
A krémhez a tojássárgáját kihabosítjuk a cukorral és az étkezési keményítővel, felengedjük a tejjel és a tejszínnel. Gőz fölött vagy nagyon kis lángon, állandóan kevergetve krémmé főzzük, majd beleforgatjuk a vaníliás cukrot és a narancshéjat. Vízfürdőben pár perc alatt kihűtjük. A zseléből kiszúróval 4 csillagot készítünk, a többit apróra kockázzuk. A piskóta felét szétosztjuk a poharakba. Rákanalazzuk a krém felét, ráhalmozzuk a zselé felét. Ismét piskóta, krém és zselékocka következik. Néhány órára hűtőbe tesszük, majd a tejszínből vert habbal és a zselécsillagokkal díszítjük.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. novemberi számában.