szombat, április 16, 2016

Magvas-rozsos zsemle


Hozzávalók 14 darabhoz:

  • 5 dl víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 dkg friss élesztő
  • 60 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 20 dkg rozsliszt
  • 1 csapott evőkanál só
  • 4 evőkanál szezámmag
  • 4 evőkanál lenmag
  • 4 evőkanál napraforgómag




  • A vizet az olajjal és a cukorral meglangyosítottam.
  • Belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam felfutni.
  • Dagasztótálba öntöttem, hozzáadtam a kétféle lisztet és a sót, kidagasztottam.
  • Letakarva, langyos helyen 1 órán át kelesztettem.
  • A magokat beledolgozva újra átdagasztottam, letakarva további 1/2 órát hagytam kelni.
  • Átgyúrtam, 14 részre osztottam.
  • Mindegyiket zsemlévé gömbölyítettem, sütőpapírral bélelt tepsin pihentettem – közben vizes ecsettel átkentem.
  • Amikor szépen megkeltek, zsemlepecséttel mintáztam, és ismét hagytam kicsit kelni.
  • Előmelegített, 190 fokos sütőben készre sütöttem.



A zsemlepecsétet a Cookori.com biztosította, a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin áprilisi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése