Magvas-rozsos zsemle 🍴


Hozzávalók 14 db-hoz:
🍴   5 dl víz
🍴   2 evőkanál olaj
🍴   1 teáskanál cukor
🍴   4 dkg friss élesztő
🍴   60 dkg teljes kiőrlésű liszt
🍴   20 dkg rozsliszt
🍴   1 csapott evőkanál só
🍴   4 evőkanál szezámmag
🍴   4 evőkanál lenmag
🍴   4 evőkanál napraforgómag


A vizet az olajjal és a cukorral meglangyosítjuk. Belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Dagasztóbálba öntjük, hozzáadjuk a kétféle lisztet és a sót, kidagasztjuk. Letakarva, langyos helyen 1 órát át kelesztjük. A magokat beledolgozva újra átdagasztjuk, letakarva további 1/2 órát hagyjuk kelni. Átgyúrjuk, 14 egyforma részre osztjuk. Mindet zsemlévé gömbölyítjük, sütőpapírral bélelt tepsin pihentetjük – közben vizes ecsettel átkenjük. Amikor szépen megkeltek, zsemlepecséttel mintázzuk, és ismét hagyjuk kicsit kelni. Előmelegített, 190 fokos sütőben készre sütjük.


A zsemlepecsétet a Cookori.com biztosította, a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. áprilisi számában.

Megjegyzések