vasárnap, január 27, 2013

Tepertős-borsos pogácsa Illéskrisztől

Illéskrisz remek receptjei közül még január elején kinéztem magamnak ezt a finom pogácsát. A tepertő már akkor is a hűtőben pihent megfáradva, hiába finom, házi tepertő, valahogy már nem akart fogyni. Szerencsére semmi baja nem lett, és végre ezen a hétvégén el tudtam készíteni belőle/vele a pogácsát. Kriszta, ezúton is köszönöm a receptet (továbbá köszönet Gizinek és Horváth Ilonának), ez a pogácsa valami mennyei. Finom, omlós, réteges a tésztája, nagyon kellemes, tepertős-borsos az íze, ellenállhatatlan. Ha szeretitek a sós sütiket, pogácsákat (és hát ugye ki ne szeretné?!), akkor feltétlenül süssétek meg egyszer ezt a pogácsát, nem fogjátok megbánni. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:

  • 1 dl tej
  • 1 kockacukor
  • 3 dkg élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 3 teáskanál (inkább csapott, mintsem púpos) só
  • őrölt bors
  • 15 dkg margarin
  • 1 dl tejföl
  • 2-3 evőkanál fehérbor
  • 35 dkg darált tepertő

a tetejére:

  • 1 tojás


  • A tejet meglangyosítottam, feloldottam benne a cukrot és belemorzsoltam az élesztőt, majd hagytam felfutni.
  • Közben a tálas mixer táljába szitáltam a lisztet, elkevertem benne a sót és az ízlés szerinti mennyiségű borsot.
  • Beledaraboltam a margarint, és kézzel alaposan elmorzsoltam a fűszeres liszttel.
  • A morzsalékos liszt közepébe mélyedést készítettem, beletettem a tejfölt, a bort és a felfutott élesztőt.
  • A dagasztóspirállal egyneművé dagasztottam a tésztát.
  • Gyúródeszkára borítva cipóvá formáltam, majd kinyújtottam.
  • Egyenletesen szétkentem rajta a darált tepertőt és felcsavartam.
  • Ezután finom elnyújtottam, és csak szimplán egyik felét ráhajtottam a másikra.
  • Letakarva fél órán át pihentettem.
  • A hajtogatást, pihentetést még kétszer megismételtem.
  • Végül kb. 2 centi vastagra nyújtottam, tetejét késsel berácsoztam, majd 4 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrtam.
  • A pogácsákat a két tenyerem közé fogva, tenyéréllel kissé megsodortam, így magasabbak és keskenyebbek lettek.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, még fél óráig pihentettem.
  • Végül tetejüket enyhén felvert tojással kentem le, majd előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütöttem őket.

kedd, január 22, 2013

Banános-kakaós sütemény banánkrémmel

Árválkodott még három, barnulásnak induló banán a kamrámban, a gyerekeknek már nemigen kellett. Így aztán ebben az egyszerű, szaftos süteményben végezték, ami kb. negyedóra alatt elkészül, majd bő egy órán át sül. Amíg hűl, addig elkészíthetjük hozzá a banánkrémet, és már tálalhatjuk is. A banán és a kakaó íze nagyon jól harmonizál, úgyhogy bátran merem ajánlani szíves figyelmetekbe, és jól passzol hozzá a banánnal dúsított tejszínhab is. (Trinitynél láttam egyébként hasonló banánkenyeret a minap, csokicseppekkel és mézzel turbózva, az a változat is nagyon finom lehet.) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:

  • 12,5 dkg margarin
  • 3 tojás
  • 8 dkg porcukor
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg rétesliszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 banán
  • 2 evőkanál keserű kakaópor

a krémhez:

  • 1 banán
  • 2 dl habtejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál porcukor
  • csokoládéreszelék


  • A sütőt előmelegítettem 175 fokra, a banánokat megpucoltam és villával alaposan összenyomkodtam.
  • A margarint mikrohullámú sütőben felolvasztottam.
  • A tojásokat gépi habverővel nagyon habosra kevertem a porcukorral, majd - még mindig a gépi habverőt használva - fokozatosan hozzáadtam az olvasztott margarint, ezzel is elkeverve.
  • Beletettem a tejföl, és a habverő legkisebb fokozatával csak addig kevertem, amíg egynemű nem lett.
  • A réteslisztbe belekevertem a sütőport és a szódabikarbónát, és finom mozdulatokkal beleforgattam a tejfölös-tojáshabos masszába.
  • A tésztát megfeleztem, egyik feléhez hozzáadtam az összetört banánokat, másik feléhez pedig az átszitált kakaóport.
  • Egy püspökkenyérformát kibéleltem sütőpapírral (de lehet vajazni és zsemlemorzsával is hinteni), először a banános, majd a kakaós tésztát öntöttem bele.
  • Villával kissé összekevertem a két tésztaréteget, hogy márványos legyen.
  • Az előmelegedett sütő alsó rácsára téve kb. 70 percen át sütöttem.
  • A sütőből kivéve kicsit hűlni hagytam, majd rácsra borítottam, eltávolítottam róla a sütőpapírt és így hagytam teljesen kihűlni.
  • Amíg hűlt, elkészítettem a banánkrémet: a banánt megpucoltam, villával alaposan összenyomkodtam.
  • A tejszínből kemény habot vertem, a végefelé hozzáadtam a vaníliás cukrot és az átszitált porcukrot is, majd a banánpürét, és már csak annyi kevertem rajta a gépi habverővel, hogy egynemű legyen.
  • Kis tálkába halmoztam, tetejét megszórtam csokireszelékkel és a felszeletelt banános sütemény mellé kínáltam.

vasárnap, január 20, 2013

Sajtos kiflikók - SAD 12. forduló

Éva a háziasszonya a SAD 12. fordulójának, és azt a frappáns feladatot találta ki nekünk, hogy csavarjuk fel. Mivel mostanában nagyon sokat dolgozok a munkahelyen, idő és energia hiányában nem variáltam túl a dolgot, egyszerű csavart kifliket sütöttem. Úgyhogy Éva, jelentem felcsavartam, egészen pontosan 192-szer. :) Persze nem mellesleg a család is nagyon díjazta az ötletet, Csenge kettesével hordta be a konyhából a nappaliba a kis kifliket, mondván, egy apának - egy Csengének; és én ennek úgy örültem! :) Hiába a nagy darabszám, higgyétek el, nagyon gyorsan elfogyott, már a fotózáshoz sem tudtam telerakni a dobozkámat. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:

  • 1 dl tej
  • 1 csapott teáskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál szalalkáli
  • 1 csapott evőkanál só
  • 25 dkg margarin
  • 1 tojás + 2 tojássárgája
  • 7,5 dkg trappista sajt

a tetejére:

  • 1 tojás
  • 7,5 dkg trappista sajt


  • A tejet langyosra melegítettem, feloldottam benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt és meleg helyen hagytam felfutni.
  • Közben gyúródeszkára szitáltam a lisztet, hozzáadtam a szalalkálit és a sót.
  • Beledaraboltam a margarint, elmorzsoltam, majd hozzáadtam a lereszelt sajtot, az előzetesen kissé felvert tojást és tojássárgákat és a felfutott élesztőt, és egynemű tésztává állítottam össze.
  • Cipóvá formáltam, a deszkán hagyva letakartam, és fél órán át pihentettem/kelesztettem.
  • A fél óra elteltével finoman átgyúrtam, majd a tésztát mindig felezve először nyolc részre, majd az így kapott cipókat harmadolva 24 részre osztottam.
  • A 24 tésztaadagot pici cipókká, gombócokká (szinte tényleg csak gombóc nagyságúak lettek) formálva újra kelni hagytam fél órán át.
  • Minden egyes cipócskát kb. kézfej átmérőjű kerek lappá nyújtottam, majd 8 cikkre vágtam.
  • A körcikkeket feltekertem, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, enyhén felvert tojással lekentem és reszelt sajttal megszórtam.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 18-20 perc alatt sültek készre.

csütörtök, január 17, 2013

Erdei gyümölcsös pohárkrém

A kép alapján azt gondolhatjátok, hogy késtem vagy fél évet ezzel a bejegyzéssel, pedig csak pár hete készült, pontosan a múlt év utolsó napján. Lehet, sőt, biztos, hogy nem igazán téli desszert, nekünk viszont a karácsonyi süteménydömping után, szilveszter éjszaka nagyon jólesett egy-egy pohár ebből az igazán könnyed, üdítően finom pohárkrémből. Pontosabban gyümölcsös joghurtból. Kedvünk és kamránk tartalma szerint variálhatjuk az ízét és a bele kerülő gyümölcsöket, én most erdei gyümölcs ízű gyümölcskocsonyaport kaptam a boltban, így adott volt, hogy erdei gyümölccsel készítem, de tapasztalatból mondom, hogy nagyon finom a narancsos verzió is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 6 pohárhoz:
  • 6 dl görög joghurt
  • 1 csomag (10 dkg) gyümölcskocsonyapor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 4 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • kb. 40 dkg erdei gyümölcs


  • A gyümölcsöt kivettem a fagyasztóból, hogy kicsit kiengedjen.
  • A joghurtot a gyümölcskocsonyaporral és a kétféle cukorral elkevertem, majd kis lángon, kevergetve felforrósítottam, de nem szabad felforralni!
  • A tűzről levéve hűlni hagytam.
  • A habtejszínből a habfixálóval kemény habot vertem, majd óvatosan a kihűlt joghurtba forgattam.
  • Végül a joghurtos habot a még mindig kicsit fagyos gyümölccsel rétegezve elosztottam a poharakba, tetejét is gyümölccsel díszítettem.

vasárnap, január 13, 2013

Tojásrúd

Tulajdonképpen majonézes tojássaláta formában dermesztve. Nem is tudom, miért nem került még fel a blogra, hiszen nálunk viszonylag gyakran készül, nagyon szeretjük. Csak így, önmagában is, vagy különböző sült húsokkal, fasírtokkal, tavasszal és nyáron friss zöldségekkel együtt fogyasztva. A receptet anno anyukámtól kaptam, talán egy régi Nők Lapja Konyhában jelent meg. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 31 centis őzgerincformához:

  • 16-18 szelet sonka
  • 10 tojás
  • 10 dkg párizsi
  • 2 savanyú uborka
  • 1 kisebb fej vörös- vagy lilahagyma
  • só, őrölt bors
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál mustár
  • 2-3 dl tejföl
  • 1 teáskanál ételízesítő por
  • 2,5 dkg zselatin(por)


  • 9 tojást keményre főztem, megpucoltam, az őzgerincformát kibéleltem a sonkaszeletekkel.
  • A tojásokat, a párizsit, az uborkákat és a lilahagymát apró kockákra vágtam.
  • Összekevertem, ízesítettem kevéske sóval és leheletnyi őrölt borssal.
  • A maradék 1 tojást gépi habverővel alaposan elkevertem a kis adagokban hozzáadott olajjal, végül hozzákevertem a porcukrot, a mustárt, majd a tejfölt is.
  • Langyosra melegítettem 1 dl vizet, feloldottam benne az ételízesítő port.
  • Ráöntöttem a zselatinra, majd kis lángon, kevergetve tovább melegítettem addig, amíg a zselatin is feloldódott (forralni nem szabad).
  • A tűzről levéve néhány percig kevergettem, amíg langyosra hűlt, ekkor hozzáadtam a tejfölhöz, és elkevertem vele.
  • A tojásos masszára öntöttem a zselatinos tejfölt, gyorsan elkevertem és beleöntöttem a sonkaszeletekkel kibélelt formába.
  • Tetejét szépen elegyengettem, majd egy éjszakára hűtőbe tettem.
  • Másnap kifordítottam a formából, és vékony szeletekre vágva tálaltam.

szombat, január 12, 2013

Rahátos kalács

Tavalyi recept, év vége felé készült, nem sokkal azután, hogy megkaptam a gyerekeimtől ajándékba a "Szakácskönyv kétbalkezeseknek" című könyvet. :) A Hajnitól kapott raháttal készültem kalácsot sütni, és én okos, azt gondoltam, hogy a rahátot lereszelem a nagylyukú reszelővel, hogy szebben, jobban "simuljon" bele a tésztába. Gondolhattam volna, hogy nem akármiért nem láttam még senkinél ezt a módszert. Aki ismeri a rahátot, el tudja képzelni, mit küszködtem a reszelővel, végül a felénél - amikor a jobb hüvelyujjamból egy darabot sikerült legyalulni és a rahát kellően ráragadt a reszelőre - feladtam. Bekötöttem az ujjamat, és egy jó éles késsel elkezdtem aprítani a maradék rahátot. Már majdnem befejeztem, amikor mit gondoltok, mi történt?! Persze hogy elvágtam az ujjamat, mégpedig jobbkezes lévén a bal hüvelykujjamat, elég mélyen. Újabb kötözést követően pedig befejeztem a kalácssütést, ami végülis ennyi szerencsétlenkedést követően nagyon jól sikerült. A raháttól édes, finom, puha kalács lett a végeredmény, egy csésze meleg kakaóval nagyon finom volt reggelire. Hajni, köszönöm a rahátot, Iza, köszönöm a receptet! Kevesebb balszerencsével sok sikert hozzá!


Hozzávalók 2 kalácshoz:
a tésztához:

  • 2 dl tej
  • 12 dkg cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás + 1 tojássárgája
  • csipet só
  • 8 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 50 dkg rahát

a tetejére:

  • 1 tojás


  • A tejet meglangyosítottam, feloldottam benne a cukorból 1 evőkanálnyit, belemorzsoltam az élesztőt és hagytam felfutni.
  • A lisztet elkevertem a maradék cukorral, sóval, reszelt narancs- és citromhéjjal és a vaníliás cukorral.
  • Közepébe mélyedést készítve hozzáadtam a tojást és a tojássárgát, majd a felfutott élesztőt is, és dagasztani kezdtem.
  • Amikor már majdnem összeállt, hozzáadtam a megolvasztott vajat is, és szép, egynemű tésztává dagasztottam.
  • Letakarva, meleg helyen hagytam a duplájára kelni.
  • Közben lereszeltem/felaprítottam a rahátot.
  • A megkelt tésztát finoman átgyúrtam, majd négyfelé osztottam.
  • Mindegyik tésztacipót külön-külön kb. 30 x 30 centis négyzet alakúra nyújtottam, megszórtam a rahát negyedével és feltekertem.
  • Két-két tekercset összefontam, majd az így előkészített két kalácsot két sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába tettem, és kelni hagytam.
  • Amikor szépen megkeltek, tetejüket lekentem az enyhén felvert tojással, majd előmelegített, 175-180 fokos sütőben bő háromnegyed óra alatt készre sütöttem őket (időközben a középső harmad sütési időben letakartam alufóliával, hogy ne égjen meg túlzottan a teteje).

szerda, január 09, 2013

Mézes-fűszeres (gyógy)pálinka

Házi patika címkével láttam el ezt a bejegyzést, de ez szigorúan csak a felnőttek esetében igaz. :) Édesapáméktól kaptunk egy üveg téli gyógypálinkát, ez került lencsevégre és megosztom veletek a receptet is. Szerencsére nálunk még nem bizonyíthatta gyógyító hatását, de apukám szerint tényleg jó, ő a megfázás első tüneteinek jelentkezésekor napi 2-3 centet fogyasztott belőle. Az első enyhe tünetek pár nap alatt el is múltak, egy kis orrdugulással és reszelős torokkal megúszta apukám. Ő esküszik, hogy a mézes-fűszeres pálinka jótékony hatása játszott közre, és azt kell mondjam - a pálinka kóstolása után -, hogy igaza lehet. Talán még nem késő elkészíteni egy adaggal, a tél végi - tavasz eleji időszakra is jól jöhet. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 1,25 l pálinka (nálunk házi almapálinka)
  • 40 dkg méz
  • 1 csomag (30 g) egész fahéj
  • 1 csomag (30 g) egész szegfűszeg
  • 2-2,5 cm gyömbérdarab (nem több, mert csípős lesz)


  • Egy nagyobb, kb. 3 literes befőttes üvegbe beleöntötte a mézet és a pálinkát.
  • Hozzáadta a megmosott, meghámozott, vékonyra szelt gyömbért, kb. 2 centisre tördelt fahéjdarabokat és a szegfűszeget.
  • Addig keverte, amíg a méz feloldódott.
  • Ezután az üveg tetejére nylon zacskót tett, amit befőttes gumival szorított az üveg nyakához, hogy a pálinka ne tudjon párologni.
  • Az első héten naponta kétszer, a következő időszakban naponta egyszer átkeverte a gyógypálinkát.
  • Egy hónap elteltével leszűrte, üvegekbe töltötte, és ezzel fogyasztásra kész is lett. Az idő múlásával az üvegekben a pálinka tovább érlelődik.
  • Szép, sötét színű, igen erős, fűszeres ízű pálinka lett a végeredmény.

vasárnap, január 06, 2013

Juhtúrós pogácsa

Csengénél találtam a receptet, és nagyon tudom ajánlani. Nálam nem lettek olyan szépek a pogácsák, de mentségemre legyen mondva, hogy kisebb szaggatóval készült, mivel vendégségbe vittük, így kiadósabb volt. És mivel kisebbre szaggattam, a tetején a rácsos mintázat nemigen látszik, de ettől még nagyon finom, foszlós, juhtúrós ízű, másnap is puha pogácsa. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
a tésztához:

  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 2-2,5 dkg élesztő
  • 4 dkg vaj
  • 25 dkg juhtúró
  • 1 kávéskanál só
  • őrölt fehérbors
  • 10 dkg tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 38 dkg liszt

a tetejére:

  • 1 tojás
  • szezámmag


  • A tejet langyosra melegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, és meleg helyen hagytam felfutni.
  • Közben kézi mixerrel kikevertem a puha vajat, juhtúrót, sót és borsot, tejfölt és tojássárgákat.
  • A lisztet a tálas mixer táljába szitáltam, hozzáadtam a juhtúrós keveréket és az időközben felfutott élesztőt, és jól kidagasztottam.
  • Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem.
  • Lisztezett gyúródeszkán finoman átgyúrtam, kb. 1,5 centi vastagra nyújtottam.
  • Tetejét kés fokával berácsoztam, majd 3 centi átmérőjű szaggatóval pogácsákat szúrtam ki belőle.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, hagytam szépen megkelni.
  • Végül tetejüket enyhén felvert tojással lekentem, megszórtam szezámmaggal, és előmelegített, 175 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöttem.

szerda, január 02, 2013

Kolbásszal töltött karaj

Rendkívül egyszerűen elkészíthető, finom sült husi. Nálunk szilveszterre készült, az éjszakai hidegtál részeként. Kínálhatjuk salátával, de lehet a körete burgonya is, vagy akár egy kis friss kenyérrel, savanyúsággal vagy ecetes tormával is nagyon finom. Megkönnyíthetjük a saját dolgunkat, ha a hentessel felszúratjuk a karajt, de egy nem túl széles, viszont jó éles késsel ezt a műveletet mi magunk is elvégezhetjük. A többi pedig már tényleg gyerekjáték, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • kb. 1,5 kg kicsontozott sertéskaraj
  • csemege vagy csípős kolbász
  • só, őrölt bors, őrölt kömény
  • kb. 1 dl olaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma


  • A húst megmostam, leszárogattam, a tetején húzódó fehér hártyát éles késsel eltávolítottam róla.
  • Hosszában, középen felszúrtam, majd az üreget egy nagyobb fakanál nyelével kissé kimélyítettem, kitágítottam.
  • A kolbász bőrét lehúztam, mivel így jobban összesül a hússal, de az sem baj, ha rajta marad a bőre.
  • A kolbászt ügyesen a húsba töltöttem, majd a karajt kívülről sóval, őrölt borssal és őrölt köménnyel alaposan bedörzsöltem.
  • Zsineggel körbekötöztem - mint a sonkát -, hogy szép formás legyen.
  • Az olajat felhevítettem egy serpenyőben, majd a töltött karajt körös-körül fehéredésig pirítottam benne.
  • Átemeltem egy tepsibe, rálocsoltam a forró olajat.
  • A vörös- és fokhagymát megtisztítottam, a vöröshagymát négybe, a fokhagymagerezdeket félbevágva a tepsibe raktam.
  • Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 1 óra alatt készre sütöttem, közben zsírjával gyakran locsolgattam.
  • A tepsiből kiemelve hagytam hűlni, majd eltávolítottam róla a zsineget.
  • Teljesen kihűlve, hidegen, vékony szeletekre vágva tálaltam.

kedd, január 01, 2013

Korhelyleves

Hagyományos újévi leves, nálunk is ez készült ma. Nem korhelykedtünk ugyan, mégis jólesett ez a finom, savanykás leves. Nem mellesleg háziasszonybarát is, hiszen nem kell hozzá korán kelni, egy bő óra alatt már az asztalra is varázsolhatjuk. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 3-4 evőkanál olaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • pirospaprika, só, őrölt bors, babérlevél
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 4 virsli
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt


  • A vöröshagymát megtisztítottam, apró kockákra vágtam.
  • A savanyú káposztát néhány vágással tovább aprítottam, hogy a szálak ne legyenek túl hosszúak (ehhez a leveshez a káposztát nem szoktam "kimosni", így lesz valóban savanyú íze a levesnek).
  • Az olajon egy nagy lábasban megfuttattam a hagymát, majd a tűzről lehúzva meghintettem pirospaprikával.
  • Hozzáadtam a felaprított káposztát, a tűzre visszatéve finoman átkevertem és azonnal felöntöttem szűk 2 liter vízzel.
  • Ízesítettem sóval és őrölt borssal (ha a savanyú káposztában nincs babérlevél, akkor a levesbe azt is tehetünk).
  • Nagy lángon felforraltam, majd lefedve kis lángon bő fél óráig főztem. Akkor jó, ha a káposzta még egy kissé ropogós.
  • A virslit felkarikáztam, a fővő leveshez adtam, és együtt főztem tovább.
  • A tejfölt elkevertem a liszttel és kevéske vízzel, majd hőkiegyenlítéses módszerrel a leveshez adtam.
  • 2-3 percig kis lángon tovább főztem, ezalatt besűrűsödött.
  • Friss kenyérrel tálaltam.