2013. január 27., vasárnap

TEPERTŐS-BORSOS POGÁCSA



Hozzávalók:
a tésztához:

  • 1 dl tej
  • 1 csipet cukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 3 teáskanál (inkább csapott, mintsem púpozott) só
  • őrölt bors
  • 15 dkg vaj
  • 1 dl tejföl
  • 2-3 evőkanál fehérbor
  • 35 dkg darált tepertő

a tetejére:

  • 1 tojás


  • A tejet meglangyosítottam, feloldottam benne a cukrot és belemorzsoltam az élesztőt, majd hagytam felfutni.
  • Közben a tálas mixer táljába szitáltam a lisztet, elkevertem benne a sót és az ízlés szerinti mennyiségű borsot.
  • Beledaraboltam a vajat, és kézzel alaposan elmorzsoltam a fűszeres liszttel.
  • A morzsalékos liszt közepébe mélyedést készítettem, beletettem a tejfölt, a bort és a felfutott élesztőt.
  • A dagasztóspirállal egyneművé dagasztottam a tésztát.
  • Gyúródeszkára borítva cipóvá formáltam, majd kinyújtottam.
  • Egyenletesen szétkentem rajta a darált tepertőt, és felcsavartam.
  • Ezután finoman elnyújtottam, és csak szimplán egyik felét ráhajtottam a másikra.
  • Letakarva 1/2 órán át pihentettem.
  • A hajtogatást, pihentetést még kétszer megismételtem.
  • Végül kb. 2 cm vastagra nyújtottam, tetejét késsel berácsoztam, majd 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrtam.
  • A pogácsákat a két tenyerem közé fogva, tenyéréllel kissé megsodortam, így magasabbak és keskenyebbek lettek.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, még 1/2 óráig pihentettem.
  • Végül tetejüket enyhén felvert tojással lekentem, majd előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütöttem őket.


Forrás: Illéskrisz

2013. január 22., kedd

BANÁNOS-KAKAÓS SÜTEMÉNY BANÁNKRÉMMEL



Hozzávalók:
a tésztához:

  • 12,5 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 8 dkg porcukor
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg rétesliszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 banán
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

a krémhez:

  • 1 banán
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag (10 g) vaníliás cukor
  • 1 evőkanál porcukor
  • csokoládéreszelék


  • A sütőt előmelegítettem 175 fokra, a banánt megpucoltam és villával alaposan összenyomkodtam.
  • A vajat felolvasztottam.
  • A tojást gépi habverővel nagyon habosra kevertem a porcukorral, majd – még mindig a gépi habverőt használva – fokozatosan hozzáadtam az olvasztott vajat, ezzel is elkeverve.
  • Beletettem a tejfölt, és a habverő legkisebb fokozatával csak addig kevertem, amíg egynemű nem lett.
  • A réteslisztbe belekevertem a sütőport és a szódabikarbónát, és finom mozdulatokkal beleforgattam a tejfölös-tojáshabos masszába.
  • A tésztát megfeleztem, egyik feléhez hozzáadtam az összetört banánt, másik feléhez pedig az átszitált kakaóport.
  • Püspökkenyérformát kibéleltem sütőpapírral (de lehet vajazni és zsemlemorzsával is hinteni), először a banános, majd a kakaós tésztát öntöttem bele.
  • Villával kissé összekevertem a 2 tésztaréteget, hogy márványos legyen.
  • Az előmelegedett sütő alsó rácsára téve kb. 70 percen át sütöttem.
  • A sütőből kivéve kicsit hűlni hagytam, majd rácsra borítottam, eltávolítottam róla a sütőpapírt, és így hagytam teljesen kihűlni.
  • Amíg hűlt, elkészítettem a banánkrémet: a banánt megpucoltam, villával alaposan összenyomkodtam.
  • A tejszínből kemény habot vertem, a vége felé hozzáadtam a vaníliás cukrot és az átszitált porcukrot is, majd a banánpürét, és már csak annyit kevertem rajta a gépi habverővel, hogy egynemű legyen.
  • Kis tálkába halmoztam, tetejét megszórtam csokireszelékkel, és a felszeletelt banános sütemény mellé kínáltam.

2013. január 20., vasárnap

SAJTOS KIFLIKÓK



Hozzávalók:
a tésztához:

  • 1 dl tej
  • 1 csapott teáskanál cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 1 kávéskanál szalalkáli
  • 1 csapott evőkanál só
  • 25 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 7,5 dkg trappista sajt

a tetejére:

  • 1 tojás
  • 7,5 dkg trappista sajt


  • A tejet langyosra melegítettem, feloldottam benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, és meleg helyen hagytam felfutni.
  • Közben gyúródeszkára szitáltam a lisztet, hozzáadtam a szalalkálit és a sót.
  • Beledaraboltam a vajat, elmorzsoltam, majd hozzáadtam a lereszelt sajtot, az előzetesen kissé felvert tojást és tojássárgákat és a felfutott élesztőt, és egynemű tésztává állítottam össze.
  • Cipóvá formáltam, a deszkán hagyva letakartam, és 1/2 órán át pihentettem/kelesztettem.
  • A 1/2 óra elteltével finoman átgyúrtam, majd a tésztát mindig felezve először 8 részre, majd az így kapott cipókat harmadolva 24 részre osztottam.
  • A 24 tésztaadagot pici cipókká, gombócokká (szinte tényleg csak gombóc nagyságúak lettek) formálva újra kelni hagytam 1/2 órán át.
  • Minden egyes cipócskát kb. kézfej átmérőjű kerek lappá nyújtottam, majd 8 cikkre vágtam.
  • A körcikkeket feltekertem, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, enyhén felvert tojással lekentem, és reszelt sajttal megszórtam.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben 18-20 perc alatt sültek készre.

2013. január 17., csütörtök

ERDEI GYÜMÖLCSÖS POHÁRKRÉM



Hozzávalók 6 pohárhoz:
  • 6 dl görög joghurt
  • 1 csomag (10 dkg) gyümölcskocsonyapor
  • 1 csomag (10 g) vaníliás cukor
  • 2 evőkanál cukor
  • 4 dl tejszín
  • 1 csomag (10 g) habfixáló
  • kb. 40 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott)


  • A gyümölcsöt kivettem a fagyasztóból, hogy kicsit kiengedjen.
  • A joghurtot a gyümölcskocsonyaporral és a kétféle cukorral elkevertem, majd kis lángon, kevergetve felforrósítottam, de nem szabad felforralni!
  • A tűzről levéve hűlni hagytam.
  • A tejszínből a habfixálóval kemény habot vertem, majd óvatosan a kihűlt joghurtba forgattam.
  • Végül a joghurtos habot a még mindig kicsit fagyos gyümölccsel rétegezve elosztottam a poharakba, tetejét is gyümölccsel díszítettem.

2013. január 13., vasárnap

TOJÁSRÚD



Hozzávalók kb. 31 cm-es őzgerincformához:

  • 16-18 szelet gépsonka
  • 10 tojás
  • 10 dkg párizsi
  • 2 savanyú uborka
  • 1 kisebb vörös- vagy lila hagyma
  • só, őrölt bors
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál mustár
  • 2-3 dl tejföl
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • 2,5 dkg zselatinpor


  • 9 tojást keményre főztem, megpucoltam, az őzgerincformát kibéleltem a sonkaszeletekkel.
  • A tojást, a párizsit, az uborkát és a hagymát apró kockákra vágtam.
  • Összekevertem, ízesítettem kevéske sóval és leheletnyi őrölt borssal.
  • A maradék 1 tojást gépi habverővel alaposan elkevertem a kis adagokban hozzáadott olajjal, végül hozzákevertem a porcukrot, a mustárt, majd a tejfölt is.
  • Langyosra melegítettem 1 dl vizet, feloldottam benne az ételízesítőt.
  • Ráöntöttem a zselatinra, majd kis lángon, kevergetve tovább melegítettem addig, amíg a zselatin is feloldódott (forralni nem szabad).
  • A tűzről levéve néhány percig kevergettem, amíg langyosra hűlt, ekkor hozzáadtam a tejfölhöz, és elkevertem vele.
  • A tojásos masszára öntöttem a zselatinos tejfölt, gyorsan elkevertem, és a sonkaszeletekkel kibélelt formába öntöttem.
  • Tetejét szépen elegyengettem, majd 1 éjszakára hűtőbe tettem.
  • Másnap kifordítottam a formából, és vékony szeletekre vágva tálaltam.

2013. január 12., szombat

RAHÁTOS KALÁCS



Hozzávalók 2 kalácshoz:
a tésztához:

  • 2 dl tej
  • 12 dkg cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás + 1 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 8 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 csomag (10 g) vaníliás cukor
  • 50 dkg rahát

a tetejére:

  • 1 tojás


  • A tejet meglangyosítottam, feloldottam benne a cukorból 1 evőkanálnyit, belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam felfutni.
  • A lisztet elkevertem a maradék cukorral, sóval, reszelt narancs- és citromhéjjal és a vaníliás cukorral.
  • Közepébe mélyedést készítve hozzáadtam a tojást és a tojássárgát, majd a felfutott élesztőt is, és dagasztani kezdtem.
  • Amikor már majdnem összeállt, hozzáadtam a megolvasztott vajat is, és szép, egynemű tésztává dagasztottam.
  • Letakarva, meleg helyen hagytam a duplájára kelni.
  • Közben lereszeltem/felaprítottam a rahátot.
  • A megkelt tésztát finoman átgyúrtam, majd négyfelé osztottam.
  • Mindegyik tésztacipót külön-külön kb. 30 x 30 cm-esre nyújtottam, megszórtam a rahát negyedével, és feltekertem.
  • 2-2 tekercset összefontam, majd az így előkészített 2 kalácsot 2 sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába tettem, és kelni hagytam.
  • Amikor szépen megkeltek, tetejüket lekentem az enyhén felvert tojással, majd előmelegített, 175-180 fokos sütőben bő 3/4 óra alatt készre sütöttem őket (időközben a középső harmad sütési időben letakartam alufóliával, hogy ne égjen meg túlzottan a teteje).


Forrás: Iza

2013. január 9., szerda

MÉZES-FŰSZERES (GYÓGY)PÁLINKA



Hozzávalók:

  • 1,25 l pálinka (nálunk házi almapálinka)
  • 40 dkg méz
  • 1 csomag (30 g) egész fahéj
  • 1 csomag (30 g) egész szegfűszeg
  • 2-2,5 cm gyömbér (nem több, mert csípős lesz)


  • Nagyobb, kb. 3 l-es befőttes üvegbe öntöttem a mézet és a pálinkát.
  • Hozzáadtam a megmosott, meghámozott, vékonyra szelt gyömbért, kb. 2 cm-esre tördelt fahéjat és a szegfűszeget.
  • Addig kevertem, amíg a méz feloldódott.
  • Ezután az üveg tetejére nylon zacskót tettem, amit befőttes gumival szorítottam az üveg nyakához, hogy a pálinka ne tudjon párologni.
  • Az első héten naponta kétszer, a következő időszakban naponta egyszer átkevertem a gyógypálinkát.
  • 1 hónap elteltével leszűrtem, üvegekbe töltöttem, és ezzel fogyasztásra kész is lett. Az idő múlásával az üvegekben a pálinka tovább érlelődik.
  • Szép, sötét színű, igen erős, fűszeres ízű pálinka lett a végeredmény.

2013. január 6., vasárnap

JUHTÚRÓS POGÁCSA



Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
a tésztához:

  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 2-2,5 dkg friss élesztő
  • 4 dkg vaj
  • 25 dkg juhtúró
  • 1 kávéskanál só
  • őrölt fehér bors
  • 10 dkg tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 38 dkg liszt

a tetejére:

  • 1 tojás
  • szezámmag


  • A tejet langyosra melegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, és meleg helyen hagytam felfutni.
  • Közben kézi mixerrel kikevertem a puha vajat, juhtúrót, sót és borsot, tejfölt és tojássárgáját.
  • A lisztet a tálas mixer táljába szitáltam, hozzáadtam a juhtúrós keveréket és az időközben felfutott élesztőt, és jól kidagasztottam.
  • Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem.
  • Lisztezett gyúródeszkán finoman átgyúrtam, kb. 1,5 cm vastagra nyújtottam.
  • Tetejét kés fokával berácsoztam, majd 3 cm átmérőjű szaggatóval pogácsákat szúrtam ki belőle.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, hagytam szépen megkelni.
  • Végül tetejüket enyhén felvert tojással lekentem, megszórtam szezámmaggal, és előmelegített, 175 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöttem.

2013. január 2., szerda

KOLBÁSSZAL TÖLTÖTT KARAJ



Hozzávalók:
  • kb. 1,5 kg kicsontozott sertéskaraj
  • csemege vagy csípős kolbász
  • só, őrölt bors, őrölt kömény
  • kb. 1 dl olaj
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma


  • A húst megmostam, leszárogattam, a tetején húzódó fehér hártyát éles késsel eltávolítottam róla.
  • Hosszában, középen felszúrtam, majd az üreget nagyobb fakanál nyelével kissé kimélyítettem, kitágítottam.
  • A kolbász bőrét lehúztam, mivel így jobban összesül a hússal, de az sem baj, ha rajta marad a bőre.
  • A kolbászt ügyesen a húsba töltöttem, majd a karajt kívülről sóval, őrölt borssal és őrölt köménnyel alaposan bedörzsöltem.
  • Zsineggel körbekötöztem – mint a sonkát –, hogy szép formás legyen.
  • Az olajat felhevítettem, majd a töltött karajt körös-körül fehéredésig pirítottam benne.
  • Átemeltem tepsibe, rálocsoltam a forró olajat.
  • A vörös- és fokhagymát megtisztítottam, a vöröshagymát négybe, a fokhagymagerezdeket félbevágva a tepsibe raktam.
  • Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 1 óra alatt készre sütöttem, közben zsírjával gyakran locsolgattam.
  • A tepsiből kiemelve hagytam hűlni, majd eltávolítottam róla a zsineget.
  • Teljesen kihűlve, hidegen, vékony szeletekre vágva tálaltam.

2013. január 1., kedd

KORHELYLEVES



Hozzávalók:

  • 3-4 evőkanál olaj
  • 1 közepes vöröshagyma
  • pirospaprika, só, őrölt bors, babérlevél
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 4 virsli
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt


  • A vöröshagymát megtisztítottam, apró kockákra vágtam.
  • A savanyú káposztát néhány vágással tovább aprítottam, hogy a szálak ne legyenek túl hosszúak (ehhez a leveshez a káposztát nem szoktam "kimosni", így lesz valóban savanyú íze a levesnek).
  • Az olajon nagy lábasban megfuttattam a hagymát, majd a tűzről lehúzva meghintettem pirospaprikával.
  • Hozzáadtam a felaprított káposztát, a tűzre visszatéve finoman átkevertem és azonnal felöntöttem szűk 2 l vízzel.
  • Ízesítettem sóval és őrölt borssal (ha a savanyú káposztában nincs babérlevél, akkor a levesbe azt is tehetünk).
  • Nagy lángon felforraltam, majd lefedve kis lángon bő 1/2 óráig főztem. Akkor jó, ha a káposzta még kissé ropogós.
  • A virslit felkarikáztam, a fővő leveshez adtam, és együtt főztem tovább.
  • A tejfölt elkevertem a liszttel és kevéske vízzel, majd hőkiegyenlítéses módszerrel a leveshez adtam.
  • 2-3 percig kis lángon tovább főztem, ezalatt besűrűsödött.
  • Friss kenyérrel tálaltam.