szerda, szeptember 18, 2013

Csirkemell őzgerincformában sütve

Biztosan sokan ismeritek már ezt az ételt, finom, könnyen elkészíthető, mutatós. A recept Andi konyhájából származik, nagyon sok finom étel- és süteményleírás található nála. A csirkemellet rendszeresen szoktam így készíteni, az egész család nagyon szereti. Most burgonyapürével és vegyes zöldségsalátával körítettük, de finom sült burgonyával vagy másféle, nem túl domináns ízű salátával is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 80 dkg csirkemellfilé
  • só, őrölt feketebors, petrezselyemzöld
  • kevés vaj, zsemlemorzsa
  • 20 dkg szeletelt bacon
  • 2 tojás
  • 5 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál liszt
  • 15 dkg trappista sajt




  • A húst apró, centis kockákra vágtam.
  • Sóztam, borsoztam és félretettem.
  • A tojásokat elkevertem, hozzáadtam 3 evőkanál tejfölt, az aprított petrezselyemzöldet, a lisztet és 10 dkg reszelt sajtot, összekevertem.
  • A tojásos masszába beledolgoztam a húskockákat is, szükség szerint finoman utánaízesítettem.
  • Egy 10 cm széles, 32 cm hosszú őzgerincformát vajjal kikentem, zsemlemorzsával behintettem, majd szép sorban kiraktam a szalonnaszeletekkel úgy, hogy fedésben legyenek és két oldalon túllógjanak a formán.
  • A masszát beleöntöttem a szalonnával bélelt formába, elegyengettem, majd a lelógó szalonnadarabokat visszahajtottam a masszára.
  • Tetejére rákentem a maradék tejfölt és meghintettem a maradék sajttal, és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem.
  • Előmelegített, 170 fokos sütőben 40 percig sütöttem.
  • A sütőből kivéve a formából a sütőpapírra fordítottam a húst, és a sütőbe visszatéve szép ropogós pirosra sütöttem.




  • Amikor készre sült, kivettem a sütőből és hagytam teljesen kihűlni, majd hűtőbe tettem.
  • Tálalásnál vékony szeletekre vágtam (hidegen szépen szeletelhető), burgonyapürével és zöldsalátával kínáltam.
  • A zöldsalátához felkarikáztam néhány paradicsomot, paprikát, (meghámozott) uborkát és egy fej hagymát, rétegezve üvegtálba tettem, közben sóztam-borsoztam-petrezselyemzölddel meghintettem, végül pedig cukros-ecetes salátalevet és kevéske olívaolajat öntöttem rá.
  • Negyedóráig hagytam érni, majd tálaltam.


19 megjegyzés:

  1. Nekem valamiért szétnyílt a bacon sütés közben, nem lett fotogén, pedig finom étel. Gondolom egyszer összejön ilyen szépre:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a bacon szeleteket elég hosszúra kell hagyni, hogy jól fedjék egymást, nem árt ha duplázzák egymást oldalt is a lerakásnál és a végén meg lehet tűzni fogpiszkálóval, amit kivehetsz sütés után :)

      Törlés
    2. Talán praktikusabb, ha a bacon szeleteket nem középen hajtjuk össze, hanem az őzgerincforma szélénél, és a kész formát sütés előtt hústűvel megszurkáljuk, hogy a gőz eltudjon távozni és ne repessze szét.

      Törlés
  2. De rég készítettem...tényleg nagyon finom.
    Az én receptem nyomán ugyan tejszínt használok tejföl helyett,de ez gondolom nem sokat változtat az ízén.
    Nálunk főleg franciasaláta a körete.
    Nagyon mutatósak,szépek a képek.Köszi,hogy eszembe juttatad:)

    Ó és szólok:megyünk a hétvégén Szegedre:))

    VálaszTörlés
  3. Na látod Hankka, én nem ismertem ezt az ételt ! Nagyon guszta és ötletes :)

    VálaszTörlés
  4. Ezt mi is nagyon szeretjük! :-)) Hétvégére készítek is! A gombócot is elkészítettem, de nem volt ideje lefényképeződni! ;-)p

    VálaszTörlés
  5. Nagyon praktikus ötlet az őzgerincben sütés és szuper guszta lett a csirkemelled! :)

    VálaszTörlés
  6. Biza nálunk is készül hasonló, nagyon szeretjük. Gusztán tálaltad! :)

    VálaszTörlés
  7. Ilyet mi is szoktunk készíteni és fokhagymás krumplipürével isteni finom! Már egy ideje sajna nem sütöttem itthon ilyet, de most azt hiszem újra kéne :)

    VálaszTörlés
  8. Ez álomszép :-) Hogy lehet az, hogy a gyönyörű fotóidon mindig süt a Nap? :-)))

    Valami hasonlót készítettem már én is, de csak hasonlót. És melegen ettük. Ez itt így hidegen... Jól megjegyzem!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta és finom, én már régen készitettem hasnlót. Nem is merek hozzá kezdeni mert a tiéd szuper gyönyörüséges, és isteni finom! A tálalás is elegáns...mint mindig!

    VálaszTörlés
  10. Uram-atyám! Ezt a receptet körözöm tavaly szilveszter óta,
    ugyanis hidegen felszeletelve ettünk ilyet (buliba haladtában :)
    és vittük is volna magunkkal az útra, ha a Gazdasszony adta volna. :D :D :D

    VálaszTörlés
  11. Tényleg nagyon szép és biztos finom is:) Csodaszép fotókkal:)

    VálaszTörlés
  12. Gyakran készül nálunk is, de főleg partikra, mert kiváló hidegtálként is.

    VálaszTörlés
  13. Ez nálunk is rendszeresen készül, szintén Andi konyhájából, nagyon finom és dekoratív:) Szép hétvégét kívánok:)

    VálaszTörlés
  14. Nálunk ez egy örök kedvenc!! Gyönyörű Nálad Hankka...

    Kellemes vasárnapot kívánok, pihenj is egy kicsit, ha lehet...

    VálaszTörlés
  15. Látom, sokan ismeritek és szeretitek, méltán népszerű recept! :) Köszönöm a kedves hozzászólásokat! :)

    VálaszTörlés
  16. Nagyon guszta,és finom évek óta nem készítetem ugyan is nics kinek.

    VálaszTörlés