Medvehagymás tekercs 🍴

A sok-sok-sok-sokadik medvehagymás recept, amivel találkoztok, ugye? Dehát most van a szezonja, ilyenkor érdemes mindenféle finomságot készíteni belőle. Én is találkoztam nagyon sokféle elkészítési lehetőséggel, kezdve a fűszervajtól a mindenféle leveseken, tésztás és húsos ételeken keresztül a sós süteményekig. Nagyon finom ízt ad az ételeknek, kellemes aromájával finoman fűszerezi azokat. A tavalyi medvehagymás sörkifli után nálunk idén is sós sütiben végezte egy adag medvehagyma, a jól bevált tekercsekbe kerültek a levelek. Az alaprecept most is Hajniéktól van, köszönet érte. Finom lett, sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók 96 db-hoz:
a tésztához:
🍴   5 dl tej
🍴   1 csapott evőkanál cukor
🍴   5 dkg friss élesztő
🍴   1 dl olaj
🍴   80 dkg liszt
🍴   1 teáskanál só
a töltelékhez:
🍴   25 dkg vaj
🍴   1 teáskanál só
🍴   3 tojássárgája
🍴   1 csokor medvehagymalevél
a tepsihez:
🍴   kevés vaj


A medvehagymaleveleket megmossuk, a szárrészt eltávolítjuk, a leveleket megszárítjuk, teljesen szárazra töröljük, és apróra vágjuk. A feldarabolt vajat kihabosítjuk a sóval, a tojássárgájával és a medvehagymával. A tejet meglangyosítjuk, kb. 1,5 dl-ben feloldjuk a cukrot, belemorzsoljuk és felfuttatjuk az élesztőt. Közben a maradék tejet a tálas mixer edényébe öntjük, hozzáadjuk az olajat,  a sót, rászitáljuk a lisztet. A felfutott élesztő hozzáadásával a dagasztókarral szép, egynemű tésztává dagasztjuk. Lisztezett deszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk, majd 4 részre osztjuk. Az első tésztacipót kb. 48x30 cm-esre nyújtjuk, megkenjük a töltelék 1/4-ével, és szorosan feltekerjük. 24 db 2 cm-es csigára vágjuk, minden minimuffin-tepsi kivajazott mélyedéseibe rakosgatjuk. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. A sütő alsó rácsára érdemes nagyobb tepsit csúsztatni, hogy a megemelkedő tekercsekből kifolyó zsiradék ne a sütőbe csepegjen és égjen oda.

Megjegyzések