kedd, június 26, 2012

Burgonya krémleves sajttal

Tudom, tudom, nem éppen egy nyári leves, sőt. DE! Ahányszor megkérdezem a férjemet, hogy mit főzzek, mindig az a válasz, hogy rám bízza, azt eszik, amit főzök. Most viszont, csodák csodája, így válaszolt: krumplilevest. Kicsit meglepődtem az egyszerű válaszon, de sikerként könyveltem el, hogy végre normális választ kaptam, így készült ez a leves. A "krumplilevesen" azért finomítottam kicsit, krémleves lett, sajttal gazdagítva. Apa, innen üzenem, jó választás volt, egyöntetű siker az egész családban, ezentúl is Te döntesz, legalábbis ebben :))) ! Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 6-8 szem burgonya
  • csontlé
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 csapott evőkanál liszt
  • 5-10 dkg trappista sajt
  • 2,5-3 dl tejföl
a tálaláshoz:
  • reszelt sajt
  • pirított kenyérkockák


  • A krumplit meghámoztam, megmostam, kockákra vágtam, és váltott vízben többször átmostam.
  • Annyi csontlében, amennyi ellepte, puhára főztem.
  • A tűzről levéve állni hagytam néhány percig, majd botmixerrel pürésítettem.
  • Hozzáadtam a vajat, a lisztet és a sajtot.
  • Felöntöttem annyi csontlével, hogy kellő sűrűségű krémlevest nyerjek.
  • A tűzre visszatéve felforraltam, majd kis lángon kb. 10 percig főztem, közben ízesítettem - szükség esetén - sóval.
  • Végül a tejfölt is - hőkiegyenlítéses módszerrel - hozzáadtam, főztem még 1-2 percig, és ezzel el is készült.
  • Pirított kenyérkockákkal, reszelt sajttal tálaltam.

vasárnap, június 24, 2012

Érettségi

Az utóbbi napok nálunk ismét az érettségiről szóltak, csütörtökön-péteken-szombaton érettségizett Csilluék osztálya, tegnap kapták meg az érettségi bizonyítványt. Csillu péntekre volt beosztva, szerencsére reggel 8-ra, úgyhogy nem kellett végigizgulnunk az egész délelőttöt. Sütöttem is, képek sajnos most nincsenek, mivel csütörtökön éjszaka sütöttem (hajnalban feküldtem le), pénteken kora reggel pedig már vittük be a sütiket. Azért meg tudom mutatni, milyen sütiket vittünk: Andi konyhájából az egyszerű banános sütit, és Levendulalánytól a sült fokhagymás-magos rudacskákat. A sós süti egyértelműen nagyon jó kis rágcsa, garantáltan lesz még ismétlés és bejegyzés is. A banános süti talán túl egyszerűnek tűnik, mégis jó választás volt. Azt kérték ugyanis, hogy a nagy melegre való tekintettel: ne legyen krémes, ne legyen csokis, lehetőleg gyümölcsös legyen és könnyen, egyszerűen fogyasztható. Szerintem ez a desszert valamennyi kritériumnak megfelel, és nagyon ízlett a vizsgáztatóknak és a vizsgázóknak is, gyorsan fogyott, nagy sikere volt.
Szóval az érettségi: 23 évvel ezelőtt, amikor én érettségiztem, nem volt még előrehozott vagy közép- és emelt szintű érettségi. Érettségiztünk magyarból, matekból, töriből, egy nyelvből és egy választott tantárgyból, aztán pedig mentünk felvételizni a hőn áhított felsőoktatási intézménybe. Ma már nem kell külön felvételizni, a pontszámot az év végi jegyek és az érettségi eredmények adják. Plusz pontok szerezhetők pl. nyelvvizsgával vagy emelt szintű érettségivel.


Csillu töriből emelt szinten vizsgázott, ami azt jelenti, hogy írásbelin egy 40 oldalas (!), tesztből és esszéből álló kérdéssorra kellett válaszolniuk, szóbelin pedig nem tételeket, hanem témaköröket húztak, ezen belül kaptak kérdéseket. Az osztályfőnök és történelem tanárok véleménye szerint az idei emelt töri nehéz volt, ezért nem rossz a 87 %-os eredmény, bár őszintén szólva többre számítottunk. A szóbelin kihúzott történelem témakör, illetve tételek:
  • történelem: Az 1956-os forradalom és nemzetközi háttere
  • magyar irodalom: Arany János nagykőrösi balladáinak műfaji és tematikus jellemzői
  • magyar nyelv: A retorika alapjai, a szónoki beszéd felépítése
  • társadalomismeret: A határon túli magyarok számának, helyzetének ismertetése, kisebbségi jogaik; Genetika, testi adottságok, személyiség
A végeredmény pedig így néz ki:


Most pedig arra várunk, hogy az össz pontszám mire lesz elég. Miután januárban óriási pofon érte a most végzős évfolyamot (meg persze a következőket is) azáltal, hogy jelentősen megnyirbálták az államilag finanszírozott helyek számát, nem tudjuk, mire számíthatunk. Ráadásul a tavalyi max. 480 pontos rendszer idén max. 500 pontos, igazából még viszonyítási alapunk sem nagyon van. Várunk türelmesen, aztán majd meglátjuk, mire elég az elért eredmény. Közben még erősen gondolkodunk a sorrenden, illetve a korábban beírtak esetleges törlésén, mivel ilyen módosításokra még van lehetőség. Túl vagyunk az érettségin, ami óriási megkönnyebbülés az egész családnak, ugyanakkor szorítunk továbbra is, hogy oda vegyék fel Csillut, ahová igazán szeretne bejutni.
Ti le tudnátok most érettségizni? Persze biztosan igen, hiszen annak idején is letudtunk, de látva a tananyagot és a kidolgozott tételeket, hát, ma már sokkal nagyobb a követelmény. Köszönöm, hogy végigolvastátok a bejegyzést, elnézést, ha valakit ezzel untattam. Ígérem, legközelebb gasztro tárgyú bejegyzéssel jövök. :)

szerda, június 20, 2012

Görög saláta

... ahogyan én készítem és ahogyan mi szeretjük. Lehet, hogy nem ez az autentikus recept, nálunk például kimarad az olajbogyó, mert a gyerekek nem szeretik, és az ízesítés/fűszerezés sem biztos, hogy az eredeti görög salátánál pontosan ilyen, de ettől függetlenül ez egy nagyon finom étel. Készülhet köretként, én most "csak úgy" dobtam össze, nem is ettünk hozzá csak finom olívás stanglit vagy graham zsömlét. Finom volt, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 1 kígyóuborka
  • 4 paradicsom
  • 1 fej lilahagyma
  • 20 dkg feta sajt
  • 1 citrom leve
  • só, oregánó
  • 4-5 evőkanál olívaolaj


  • A zöldségféléket tisztítás után apró kockákra vágtam, és keverőtálba tettem.
  • Az olívaolajat egy kevés sóval, oregánóval és a citromlével összekevertem, és a zöldségekhez adtam. (Óvatosan bánjunk a sóval, mivel a feta sajt is sós!)
  • A feta sajtot is kockákra vágtam (vagy nagyobb darabokra is morzsolhatjuk), a salátába kevertem. (Úgy is készülhet, hogy csak a felét keverjük a salátába, a másik felét - esetleg olajbogyóval együtt - a kész saláta tetejére halmozzuk.)
  • Azonnal tálaltam, mivel a zöldségek a sótól hamar levet engednek.

hétfő, június 18, 2012

Kapros újhagymasaláta

Annyira egyszerű recept, hogy igazán nem is kell hozzá recept: újhagyma és kapor ecetes-cukros salátalében. Viszont annyira finom és annyira ízlett a családnak, hogy mindenképpen bejegyzést érdemel, nálunk garantáltan rendszeresen asztalra fog kerülni. A receptért köszönet Jucinak, a Könnyű a főzés, ha van miből! blog szerzőjének. Törtpaszuly mellé kötelezően ajánlja savanyúságként, nálunk pirított sertésmáj és sós krumpli mellé készült, és nagyon finom volt. Érzitek az illatát?! :))) Próbáljátok ki, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 9-10 szál újhagyma
  • 1 csokor kapor
  • 2 dl víz
  • 3 csapott evőkanál cukor
  • 1 evőkanál ecet


  • A hagymákat és a kaprot megtisztítottam, a kaprot felaprítottam.
  • Az újhagymákat a zöld szárrész egy részével együtt felkarikáztam.
  • A vízben feloldottam a sót, a cukrot és az ecetet, majd ebbe a salátalébe beleforgattam a hagymakarikákat és a kaprot.

szombat, június 16, 2012

Eperkrémleves 1

Eperszezon idején az epres palacsintatorta mellett ez a másik olyan étel, ami mindig elkészül. A korábbi gyakorlathoz képest kicsit (vagy talán nem is olyan kicsit) változtattam a recepten, és így lett tökéletes, most már mindenkinek ízlett és mindenki nyugodtan ehetett is belőle. Szóval eredetileg 4 dl fehérbor kell bele, ami valljuk be, valóban elviszi kissé az ízvilágot, arról nem is beszélve, hogy a gyerekek nem igazán ehetnek így belőle. A fehérbort tej váltotta fel, majdnem 4 dl, a maradék pedig egy kis vörösbor volt, ami nagyon jól passzolt az eper ízéhez. Lehűtve, tetején tejszínhabbal tálalva tényleg nagyon finom, könnyed leves. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 11,5 dl tej
  • 4 dkg liszt
  • 4 dkg vaj
  • 60 dkg eper
  • 15-20 dkg kristálycukor
  • 0,5 dl vörösbor
  • 2 citrom leve
  • 4 dl tejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor


  • A tejet felforraltam.
  • Közben a lisztet összegyúrtam a puha vajjal, morzsás állagúra, és a forrásban lévő tejhez adtam.
  • Folyamatosan kevergetve kis lángon kb. 5 percig főztem, majd hűlni hagytam.
  • Közben megtisztítottam az epret, megmostam, megszórtam a cukorral, óvatosan átkevertem, és fél óráig állni hagytam.
  • A besűrített, kihűtött tejhez hozzáadtam a lecukrozott epret a kioldódott lével együtt, a vörösbort, a citromlevet, a tejszínt és a vanílis cukrot, botmixerrel pürésítettem.
  • (Finom szűrőn át lehet szűrni, hogy a eper magvai ne kerüljenek bele. Én nem szűrtem át, szerintem így is nagyon finom volt, az apró magvak egyáltalán nem zavaróak.)
  • Tálalás előtt alaposan lehűtöttem, majd tányérkákba szedve tálaltam.
  • Eperszemekkel, tejszínhabbal díszíthetjük.

csütörtök, június 14, 2012

Villámgyors kakaós csiga - Blogkóstoló 3.

Trollanyu a háziasszonya a Blogkóstoló nevű játék 3. fordulójának. A játék lényege, hogy a kisorsolt blogról kell készítenünk valamit. Nagyon jó kis játék, jobban megismerjük egymást és egymás blogját. Nekem Gabriella jutott, aminek nagyon örültem. Szinte a kezdetektől követem a blogját, mégis így visszanézve, voltak számomra újdonságok. Arról már nem is beszélve, hogy olyan sok finomságot készít, hogy nem is tudtam választani. Ekkor kértem meg a nagyokat, segítsenek. Ők természetesen a nekik tetsző és az ő ízvilágukoz közel álló finomságokat választották, így most már hárman sem tudtunk megegyezni, mit is válasszunk. Legnagyobb kedvenceink a szakállas pogácsa, a szuperjó pizzagolyó, a túrós zebratorta, a csokoládés linzerrudak, a túrós-sajtos kosárkák, a duplán túrós bukta és még sorolhatnám, de inkább nézzetek szét Gabinál, érdemes! Mi végülis konszenzusra jutottunk, és elkészült a villámgyors kakaós csiga. Nagyon jó döntés volt, tényleg nagyon finom, puha, mindenkinek ízlett. Gabi szerint egy gond van vele, mégpedig hogy túl kevés. Ezt kiküszöbölendő, dupla adagot sütöttem, így pont elég volt, uzsira is jutott néhány darab, és reggelire is nagyon finom volt tejjel. Most, hogy visszanéztem az eredeti bejegyzést, vettem észre, hogy nálam lemaradt a tetejéről a porcukor, de sebaj, így is tökéletes volt. A kicsit hosszúra sikerült bevezető után jöjjön a recept, sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 28-30 darabhoz:
  • 50 dkg tehéntúró
  • 20 dkg porcukor
  • 1 dl tej
  • 10 + 2 evőkanál olaj
  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 8 evőkanál porcukor
  • 4 evőkanál kakaópor


  • A túrót és a porcukrot gépi habverővel elkevertem, közben fokozatosan hozzáadtam a tejet és végül 10 evőkanál olajat is.
  • A lisztet átszitáltam, hozzáadtam a sót és a sütőport, majd hozzádolgoztam a túrós elegyet.
  • A tésztát kettévettem, mindkét részt téglalap alakúra nyújtottam.
  • Megkentem 1-1 evőkanál olajjal, majd rászitáltam 4-4 evőkanál porcukrot és 2-2 evőkanál kakaóport.
  • Feltekertem, 2 cm széles csigákra vágtam.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire fektettem, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütöttem.
  • Elfelejtettem porcukorral leszórni a tetejét, így sem volt rossz, de úgy az igazi, ha porcukorral megszórjuk. :)

hétfő, június 11, 2012

Epres palacsintatorta

Ha eper, nincs olyan év, hogy ne készülne epres palacsintatorta. A gyerekek már alig várják, hogy érjen az eper, első kérésük ez a desszert, nagyon szeretik. Most is kettőt kellett készítenem alapból, és rövid időn belül el is fogyott mindkettő. (Dzsemet azért készíthettem csak 3 kg eperből, hogy biztosan jusson a palacsintatortába meg a levesbe meg az eper ivólébe meg a turmixba is...) Végtelenül egyszerű elkészíteni, nem szükségeltetik hozzá csak palacsinta, vanília- és eperpuding, na meg persze eper, összerakjuk, és már kész is van. Ha eldugjuk vagy meg tudjuk várni, hogy kellően lehűljön és összeérjen, gyönyörűen szeletelhető. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 1 tortához:
a palacsintákhoz:
  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • csipetnyi só
  • 1 evőkanál cukor
  • 1,5 dl szódavíz
  • 2 evőkanál olaj
a töltelékhez:
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 1 csomag eperízű pudingpor
  • 1 l tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 30 dkg eper
a tetejére:
  • porcukor, tejszínhab


  • A palacsintatésztához a tojásokat mély tálba ütöttem, habverővel simára kevertem.
  • Hozzáadtam a cukrot, jól elkevertem vele.
  • Ezután jött hozzá a liszt és a tej, ízesítettem kevéske sóval, majd továbbra is habverőt használva cosmómentesre kevertem.
  • Fél órán át pihentettem, majd hozzáadtam a szódavizet és az olajat, és még egyszer jól átkevertem.
  • A szokásos módon megsütöttem a palacsintákat.
  • A töltelékhez szintén a szokásos módon külön-külön, 2-2 csapott evőkanál cukorral és 5-5 dl tejjel elkészítettem az eper- és a vaníliapudingot.
  • Az epret megtisztítottam és apró kockákra vágtam.
  • Összeraktam a tortát: palacsinta, vaníliapuding, palacsinta, eperpuding, eperdarabkák, palacsinta, vaníliapuding, és így tovább, tehát felváltva kentem meg a palacsintákat, egyiket vanília-, a következőt eperpudinggal, és az eperpudingosra eperdarabkák is kerültek.
  • A tetejére palacsinta kerül, amit tetszés és ízlés szerint díszíthetünk porcukorral, tejszínhabbal, stb.

szombat, június 09, 2012

Eperdzsem, Levendulás meggy-eperdzsem

Anyukámék jóvoltából minden évben viszonylag nagyobb mennyiségű, nagyon finom, jóízű eperhez jutunk ilyentájt. Amellett, hogy degeszre esszük magunkat, készítek belőle levest, desszertet, minden évben készül pár üveg dzsem is, mindig ugyanazzal a módszerrel. Idén a hagyományos dzsem mellett készítettem egy adag levendulás-meggyeset is, nagyon finom lett. A képeken is látszik talán, hogy a meggyes változat mennyivel sötétebb, kellemesen érződik benne a meggy és az eper íze is, sőt, még a levendulát is ki-kiérezni belőle. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók az eperdzsemhez:
  • 2 kg eper (tisztán mérve)
  • kb. 60 dkg cukor
  • 1 tasak (80 g) Knorr dzsem kocsonyásító és tartósító


Hozzávalók a levendulás meggy-eperdzsemhez:
  • 1 kg eper (tisztán mérve)
  • 1 kg meggy (tisztán, magvalva mérve)
  • kb. 1 evőkanálnyi levendulavirág
  • kb. 65-70 dkg cukor
  • 1 tasak (80 g) Knorr dzsem kocsonyásító és tartósító

  • Az eperdzsemhez megtisztítottam az eperszemeket, tisztán kell lennie 2 kg-nak.
  • Ezután megmostam, majd nagy lábasba tettem és rászórtam a cukrot.
  • Finoman átkevertem, és kb. negyedóráig állni hagytam.
  • Ezután főzni kezdtem, amikor felforrt, alacsonyabbra állítottam a lángot, és szépen lassan addig főztem, amíg szép tiszta lett, elfőtte az összes habot. (A tasakon lévő utasítás szerint 15 percig kell főzni, de ekkor még teljesen habos. Én tovább szoktam főzni, egészen addig, amíg az összes hab eltűnik róla.)
  • Ekkor elzártam alatta a gázt, majd 2-3 adagban hozzáadtam a dzsem kocsonyásítót, mindig jól elkeverve.
  • Azon forrón sterilizált üvegekbe szedtem a dzsemet, lezártam, és szobahőmérsékleten hagytam lehűlni.
  • Este készült, reggelig a konyhában hűlt, ekkor került a kamrapolcra.


  • A levendulás dzsemhez megtisztítottam és megmostam az epret és a meggyet, a meggyet kimagvaltam. Mindkét gyümölcsnek tisztán mérve kell 1-1 kg-nak lennie.
  • A levendulaszárról lecsipkedtem a virágokat.
  • Nagy lábasba tettem a gyümölcsöket és a virágzatot, rászórtam a cukrot, és finoman átkevertem.
  • Innen elkészítése megegyezik az eperdzsemével, tehát egy kis állás után megfőztem a dzsemet (a habját teljesen elfőzve), majd elkevertem a zselésítővel, és mehetett is az üvegekbe.
  • Szobahőmérsékleten hagytam lehűlni, ezután kerültek a kamrába.

szerda, június 06, 2012

Gyömbéres narancsszörp

A recept Bibimonitól, nagyon köszönöm. Üdítően finom szörp, szerintem a hígítási arány ízlés kérdése: nekem inkább sűrűbben, a gyerekeknek hígabban ízlett. Érdemes lédús, savanykás, szép sötét héjú narancsból készíteni. Nekem most sikerült inkább édeskés és nagyon világos héjú narancsot venni :(, így a színe is világos lett, és egy kis citromlevet is adtam hozzá. Mindezzel együtt nagyon finom ízvilágú szörp, érdemes kipróbálni. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 1,5 kg narancs
  • 20 dkg szárított gyömbér
  • kb. 50 dkg cukor

  • A narancsokat alaposan megmostam, majd héjastól kockára vágtam és nagy lábasba tettem.
  • Hozzáadtam a gyömbért, és felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte.
  • Felforraltam, majd kis lángon 10 percig főztem.
  • Levettem a tűzről, botmixerrel pürésítettem, leszűrtem, majd a tűzre visszatéve hozzáadtam a cukrot.
  • Felforraltam, egy-két percig főztem, majd azon forrón steril üvegekbe szűrtem és lezártam.
  • Felbontás után hűtőben kell tárolni!
  • A leszűrt gyümölcsdarabokat Mónika ötlete alapján befőttes üvegben hűtőbe tettem, kalácsba, süteménybe, muffinba lehet felhasználni.

vasárnap, június 03, 2012

Császárszelet

Paradicsomos szaftban sült sertésszelet, a köret a hússal együtt sül, ropogós sajtkéreg alatt. Nagyon finom és egyszerű étel, bármilyen savanyúsággal vagy idénysalátával fogyasztható. A receptet Máté Pálné Terenyei Katalin (Kati mama) Ahogy én készítem... című szakácskönyvében találtam. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 6 szelet sertéskaraj
  • kevés liszt, olaj, vaj
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 10 dkg gyufametélt
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 10 dkg trappista sajt


  • A hússzeleteket vékonyra klopfoltam, majd megsóztam és lisztbe forgattam.
  • Nagy lábasban kevés olajat hevítettem, a húsok mindkét oldalát ropogós-pirosra sütöttem, majd a zsiradékból kivéve félretettem.
  • A visszamaradt zsírban egy kanálnyi lisztet pirítottam, hozzáadtam a paradicsompürét és felöntöttem egy decinyi vízzel, majd összeforraltam.
  • Akkora tepsibe öntöttem, amekkorába a hússzeletek beleférnek, egymás mellé a szaftra fektettem az elősütött karajszeleteket.
  • Sós vízben a szokott módon megfőztem a metéltet, leszűrtem, és elkevertem kevéske vajjal.
  • A tojást enyhén felvertem, hozzáadtam a tejfölt.
  • A tésztát belekevertem a tojásos tejfölbe.
  • A hússzeletekre halmoztam a tésztás masszát, majd reszelt sajttal szórtam meg a halmokat.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.
  • Paprikába töltött savanyított káposztával körítve tálaltam.