szombat, február 11, 2012

Morgós csúcs + ajándék + "kekszmintázó"

Ez a sütés nélküli desszert még január közepe körül készült, de csak most volt időm feltenni. Finom, könnyed, kekszes-meggyes-gesztenyés sütemény, érdekessége, hogy a citromfacsaró üregével kell formázni. Anyukámnál láttam meg a Rama "35 év legjobb receptjei" című kis füzetecskét, innen a recept. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:

  • 10 dkg darált háztartási keksz
  • 20 dkg darált dió
  • 30 dkg porcukor
  • 4 dkg keserű kakaópor
  • 8 dkg Rama margarin
  • kb. 1/2 dl tej
a forgatáshoz:
  • kristálycukor
a töltelékhez:
  • 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza
  • 5 dkg porcukor
  • 15 dkg darált háztartási keksz
  • 10 dkg Rama margarin
  • kevés rum
  • magozott meggy (lehet friss, fagyasztott vagy befőtt)

  • A kekszet a dióval, a porcukorral, a kakaóporral, a puha margarinnal és a tejjel összedolgoztam.
  • Nedves kézzel 25 kis gombócot formáltam belőle, melyeket meghempergettem kristálycukorban.
  • A felengedett gesztenyemasszát a porcukorral, a keksszel, a puha margarinnal és egy kevés rummal dolgoztam össze.
  • A kekszes diógombócokat egyenként, egy felfordított, nagyobb citromfacsaró üregébe, pontosabban inkább csak körben a falához nyomkodtam, hasonlóan ahhoz, mint amikor egy tortaformát kibélelünk tésztával.
  • A közepébe egy lecsepegtetett, magozott meggyszemet tettem.
  • Végül a gesztenyés töltelékkel teljesen betöltöttem az üreget.
  • Ezután - mivel cukorba mártottam - könnyedén kiütöttem a formából.


Más: Trinity, a Zamat és illat blog szerzője sorsolást tartott abból az alkalomból, hogy elérte az egymilliomodik oldalletöltést és blogja 3 éves lett. Azon szerencsések között voltam, akiket kisorsolt, és ezt a gyönyörű könyvet kaptam ajándékba. "Ebben a szakácskönyvben rengeteg nemzetközi tésztaspeciálitásról olvashatunk - levesekről, előételekről, könnyű tésztafélékről, húsos, halas és vegetáriánus ételekről, sőt még néhány különleges édességről is!" Trinity, ezúton is köszönöm az ajándékot, már ki is néztem néhány tésztás fogást, amit majd mindenképpen szeretnék elkészíteni.


És még valami: a citromos keksz kapcsán rákérdeztetek a kekszmintázóra. Igazából ez a kis szerkezet nem is kekszmintázó. Még december közepén vettem egy hobby boltban, amint megláttam, rögtön tudtam, hogy mire fogom használni. A citromos keksznél avattam fel, a kis hengerekkel mintacsíkokat nyomtam a tésztába, majd derelyevágóval szabtam a kekszeket. :)

13 megjegyzés:

  1. Nagyon elnyerte a tetszésemet a morgós csúcs! Miért morgós? Mert marakodni lehet rajta?
    Gratulálok a nyereményedhez!
    A kekszmintázód bennem is hagyott kérdőjeleket. Köszi, hogy megosztottad az ötletet. Igazán szépek lettek tőle a kekszek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gerdi, köszönöm! Fogalmam sincs, hogy mitől morgós, azt bizton állíthatom, hogy nem a minőségével függ össze a neve! :D

      Törlés
  2. Ez nagyon finom süti, szépek a képek is! Gratulálok én is a nyereményedhez! :)
    A kekszmintázód egyszerűen remek, nagyon jó ötlet, már én is néztem a neten a "hivatalos" mintázó, nagyon drága sajnos. Kár, hogy az én környékemen nincs hobbibolt. :)))
    Nézz be hozzám légyszives, szeretnék adni egy díjat! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is finom, nálunk legalábbis nagy sikere volt. Én is nézegettem az igazi kekszmintázókat, tényleg nem olcsó. Ez ügyben játéküzletekben vagy száz forintos boltokban is érdemes szétnézni! :)

      Törlés
  3. Teljesen félreolvastam a címet, mogyorós csúcsnak láttam, úgylátszik nekem már szemüveg kell, különben nagyon guszta lett:) Gratulálok a könyvhöz, a formázók meg nagyon ötletesek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, ha mogyorót teszünk bele dió helyett, akár még mogyorós csúcs is lehet! :)

      Törlés
  4. A lányom kb. ezekből a hozzávalókból golyókat formáz és fehér csokiba mártja- isteni finom! Réges régen találkoztam a citromfacsaró felhasználásával egy "süteményről", még az is lehet, hogy ugyanaz a leírása, nem emlékszem a részletekre. Mintha úgy fotózták volna, hogy kis csokimáz volt ráöntve a csúcsára, a másik felén meg havas hegycsúcsokat imitáltak.
    Szuper könyvet nyertél, gratulálok! Azok a tésztakötegek a borítón- csábító látvány :)
    Kreatív emberke kreatív hobby boltból szerzi be a keksz lenyomatozóját :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom lehet fehércsokival is! A csokiba mártott szerintem a Tátra-csúcs, bár azt nem citromfacsaróval formázzák (én Csipetnél láttam, gyönyörűséges: http://www.egycsipet.hu/2010/02/csoki-tatra-csucs.html).

      Ugye, milyen szép könyv? És látnád belül! Amikor kibontottam a csomagot, nem is bírtam letenni, végiglapoztam az egészet, csodaszép és guszta ételek vannak benne! :)

      Aranyos a jelződ, bár nem igazán tartom magam kreatívnak. Viszont azt vettem észre, hogy mostanában mindenhol "gasztro" szemmel nézelődök, mit és hogyan tudnék hasznosítani a konyhában! :)

      Törlés
  5. Imádom az ilyen süteményeket! Ismerem, de még soha nem készítettem el, mert fogalmam sem volt, mivel is formázzam... Most már ötletet adtál ehhez is! :)

    A kekszformázód nagyon tetszik, ötletes! Egyszer Én is megláthatnék már ilyen szuper dolgokat v.milyen üzletben! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ami késik, nem múlik, csak nyitott szemmel kell járni! Nemrég pl. üvegpohárral láttam kekszet mintázni, a pohár talpa mintás volt, ezzel nyomták le a golyóvá formált tésztát, így lett keksz, felvéve a talp mintáját. Jó, nem?!

      Törlés
  6. Nagyon tetszik ez a sütemény, ötletes, hogy citromfacsaró végét kell használni hozzá. Gratulálok a nyereményhez!

    VálaszTörlés
  7. Hol vetted a keksz mintázót
    eva.szoleczki@gmail.com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva! :) Mint írtam, igazából nem is kekszmintázó, csak én használom kekszmintázóként. Nyíregyházán vettem egy hobbyboltban, azóta is voltam, de már nem láttam náluk. Szerintem nagyobb írószerekben vagy kreatív-hobby boltokban biztosan lehet kapni, ha ilyet esetleg már nem, akkor valami hasonló biztosan van! :)

      Törlés