vasárnap, január 01, 2012

Házi krémes

Bár karácsonykor teljesen elteltünk a sok sütivel, most, szilveszterre mégis vágytam valamilyen friss, krémes süteményre. A házi krémest készítettem el, ezzel kívánok még egyszer nagyon boldog új évet mindnyájunknak! Ha ismeritek, akkor tudjátok, milyen finom, ha nem, akkor ajánlom szíves figyelmetekbe. Ízvilágában az igazi krémesre hasonlít, és persze nem olyan habkönnyű, de így is egy nagyon könnyed, finom, vaníliakrémes sütemény. Egyik nagy családi kedvenc, bármilyen alkalomra készítem, mindig pillanatok alatt elfogy. (Ja, és nem mellesleg könnyű a tésztájával dolgozni, a krémről már nem is beszélve: csak megfőzöm, mehet bele a margarin, nem kell külön-külön kevergetni. Szóval szuper. :)) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:
  • 2 evőkanál tej
  • 1 dkg szalalkáli
  • 35 dkg finomliszt
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg Rama margarin
  • 1 tojás
  • 1-2 evőkanál tejföl
a krémhez:
  • 4 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 25 dkg kristálycukor
  • 1,5 l tej
  • 10 dkg Rama margarin
  • 2 csomag vaníliás cukor
a tetejére:
  • porcukor


  • A szalalkálit feloldottam a tejben.
  • A lisztet gyúródeszkára szitáltam, elmorzsoltam benne a margarint.
  • Hozzáadtam a porcukrot, a tojást, a tejfölt és a szalalkális tejet, és tésztát gyúrtam belőle.
  • Három részre osztottam, és folpackba becsomagolva 2 órára a hűtőszekrénybe tettem.
  • Pihentetés után kicsomagoltam, és egyenként kb. 25 x 36 centisre (a tepsi méretének megfelelő nagyságúra) nyújtottam.
  • A tepsi hátoldalát zsíroztam és liszteztem, majd egyenként megsütöttem rajta a lapokat - előtte villával kicsit megszurkáltam: előmelegített, 190-200 fokos sütőben kb. 8 perc alatt sülnek meg.
  • A sütőből kivéve késsel a lapok alá nyúltam, majd átcsúsztattam őket egy tálcára. (Akár egymásra is lehet tenni, nem fognak összeragadni.)
  • A krémhez nagy lábasba tettem a pudingport, hozzáadtam a cukrot, és kb. 2,5-3 dl hideg tejjel, kézi habverővel csomómentesre kevertem.
  • Hozzáadtam a maradék tejet, és fakanálra váltva sűrű pudingot főztem belőle.
  • Amikor a puding megfőtt, elzártam a lángot, hozzáadtam a vaníliás cukrot és a margarint.
  • Addig kevergettem, amíg a margarin teljesen fel nem olvadt a forró pudingban.
  • Az egyik lapot magas falú (!) tepsibe tettem, ráöntöttem a forró puding felét, lap következett, a puding másik fele, és befedtem a harmadik lappal. (Abba a tepsibe tegyük, amelyiknek a hátoldalán sütöttük a lapokat. Ebbe pont beleférnek a lapok, és a forrón még folyós krém nem tud szétfolyni.)
  • Kihűlve egy éjszakára hűtőbe került, másnap téglalap alakú szeletekre vágtam, és porcukorral megszórva tálaltam.

19 megjegyzés:

  1. Fantasztikusan szépek a krémeseid és biztosan nagyon finomak.

    VálaszTörlés
  2. Tényleg nagyon egyszerűnek tűnik és hihetetlen guszta! Azok a szeletek olyan tökéletesen vannak vágva, hogy egy cukrász is megirigyelhetné! A villa csodaszép, hol lehet ilyenre szert tenni, mert a süti mellé, ha kipróbálom, kellene egy ilyen is! :DD

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű szép szabályos, a tálalás is szépséges, le is mentem magamnak a receptet. Köszi! :)

    VálaszTörlés
  4. Mrita, köszönöm, nagyon finom és könnyű sütemény!

    Barbi, ha tudnád, hogy mindig hadilábon állok a szeleteléssel! A villára egy régiségboltban bukkantam, bár nem régiség, de nekem is nagyon megtetszett, nem is tudtam otthagyni! :)

    Csilla, köszönöm!

    VálaszTörlés
  5. Csillával egyetértek, gyönyörű szép és szabályos szeletek. Egyáltalán az egész isteni finom:)))
    Mentettem, köszönöm!:))

    VálaszTörlés
  6. Boldog Békés Új Évet kívánok szeretettel, Tücsi.

    VálaszTörlés
  7. Tücsi, aranyos vagy, köszönöm szépen! Neked is békés, boldog új esztendőt! :)

    VálaszTörlés
  8. Hű, de szép süti!! Boldog új évet kívánok!

    VálaszTörlés
  9. Citromhab, nagyon köszönöm! Boldog Új Évet Neked is! :)

    VálaszTörlés
  10. Én nem ismertem ezt a sütit, de most már igen, s kedvet is kaptam hozzá:-) De várok, míg újra sütire éhezünk...
    Boldog új évet Nektek!!!

    VálaszTörlés
  11. Gerdi, örülök, hogy tetszik és kedvet kaptál elkészíteni! Kíváncsi vagyok, nektek hogy fog ízleni?! Nagyon boldog új évet Nektek is! :)

    VálaszTörlés
  12. Na szépen felsorakoztattad őket! Kis bűnrudak!))

    VálaszTörlés
  13. A szálikálés lapokat nagyon kedvelem, bármilyen krémmel! Hankka, a sütiket olyan dizájnosan helyezted el, tetszetősre formázva a tálalását :) Leemelnék ide magam mellé (több)pár szeletet :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, szívesen megkínálnálak! Én is szeretek ezeket a lapokat, próbáld ki a krémet, finom és nagyon egyszerűen elkészíthető! :)

      Törlés
  14. Nagyon jól néz ki a krémesed!Feltétlenül kipróbálom!!

    VálaszTörlés
  15. Nagyon finom lehet,ki fogom próbálni.A tányéron való elrendezése is rendkívül mutatós!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Sok sikert, szinte elronthatatlan és nagyon finom sütemény! :)

      Törlés