HÁZI KRÉMES



Hozzávalók:
a tésztához:
  • 2 evőkanál tej
  • 1 dkg szalalkáli
  • 35 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1-2 evőkanál tejföl
a krémhez:
  • 4 csomag (4 x 4 dkg) vaníliaízű pudingpor
  • 25 dkg cukor
  • 1,5 l tej
  • 10 dkg vaj
  • 2 csomag (2 x 10 g) vaníliás cukor
a tetejére:
  • porcukor


  • A szalalkálit feloldottam a tejben.
  • A lisztet gyúródeszkára szitáltam, elmorzsoltam benne a vajat.
  • Hozzáadtam a porcukrot, a tojást, a tejfölt és a szalalkális tejet, és tésztát gyúrtam belőle.
  • 3 részre osztottam, és folpakba csomagolva 2 órára a hűtőszekrénybe tettem.
  • Pihentetés után kicsomagoltam, és egyenként kb. 25 x 36 centisre (a tepsi méretének megfelelő nagyságúra) nyújtottam.
  • A tepsi hátoldalát zsíroztam és liszteztem, majd egyenként megsütöttem rajta a lapokat – előtte villával kicsit megszurkáltam: előmelegített, 190-200 fokos sütőben kb. 8 perc alatt sülnek meg.
  • A sütőből kivéve késsel a lapok alá nyúltam, majd átcsúsztattam őket egy tálcára. (Akár egymásra is lehet tenni, nem fognak összeragadni.)
  • A krémhez nagy lábasba tettem a pudingport, hozzáadtam a cukrot, és 2,5-3 dl hideg tejjel, kézi habverővel csomómentesre kevertem.
  • Hozzáadtam a maradék tejet, és fakanálra váltva sűrű pudingot főztem belőle.
  • Amikor a puding megfőtt, elzártam a lángot, hozzáadtam a vaníliás cukrot és a vajat.
  • Addig kevergettem, amíg a vaj teljesen fel nem olvadt a forró pudingban.
  • Az egyik lapot magas falú (!) tepsibe tettem, ráöntöttem a forró puding felét, lap következett, a puding másik fele, és befedtem a harmadik lappal. (Abba a tepsibe tegyük, amelyiknek a hátoldalán sütöttük a lapokat. Ebbe pont beleférnek a lapok, és a forrón még folyós krém nem tud szétfolyni.)
  • Kihűlve 1 éjszakára hűtőbe került, másnap téglalap alakú szeletekre vágtam, és porcukorral megszórva tálaltam.