OREGÁNÓS-SAJTOS RÚD



Hozzávalók:
a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 2 teáskanál só
  • 10 dkg reszelt trappista
  • 2 csapott evőkanál morzsolt oregánó
  • 2 csipet frissen őrölt bors
  • 20 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 8 evőkanál hideg víz

a tetejére:

  • tojásfehérje
  • szezámmag vagy egyéb magvak, esetleg reszelt sajt


  • A tálas mixer táljába szitáltam a lisztet, hozzáadtam a sót, a borsot, az oregánót, a reszelt sajtot, és kis darabkákra belevagdaltam a hideg vajat.
  • A dagasztóspirállal keverni kezdtem, először alacsony fokozaton, majd szépen fokozatosan felvettem a legmagasabb fokozatra, és vizes homok állagúra kevertem a hozzávalókat.
  • A mixert hagyva tovább dolgozni a tésztához adtam a tojássárgáját és a hideg vizet, majd pár perc alatt szinte kész tésztává állíttattam össze a géppel.
  • Ezután lisztezett deszkára borítottam, összegyúrtam, cipóvá formáltam, majd kb. 1/2 cm vastag lappá nyújtottam.
  • Tetejét megkentem enyhén felvert tojásfehérjével, meghintettem szezámmaggal, és derelyemetsző segítségével a képen látható méretű rudakra szabtam.
  • Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20-25 percig sütöttem.


Forrás: Palócprovence