vasárnap, augusztus 07, 2011

Oregánós-sajtos rúd

A hétvégére, Ádám szülinapjára készült ez a sós sütemény is az After Eight torta és a túrós zserbó mellett. Még csütörtök este megsütöttem, jól beosztva kevéske időmet a munka mellett. Mi nagyon szeretjük ezt a sós süteményt, a lányommal egyébként is gyakran sütünk pogácsákat, sós kekszeket. Az oregánós sajtos rudat Palócprovence oldalán fedeztem fel tavaly. Azóta sokszor sütöttem, a süti formája változott csak, az alaprecept mindig ugyanaz. Mindenképpen nagyon finom, és amikor sül, olyan isteni illatok áradnak a sütő felől, hogy alig várjuk, hogy kivegyük és nekiálljunk a kóstolásnak. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál só
  • 10 dkg reszelt sajt (parmezán vagy trappista)
  • 2 csapott evőkanál morzsolt oregánó
  • 2 csipet frissen őrölt bors
  • 20 dkg Rama margarin
  • 2 tojássárgája
  • 8 evőkanál hideg víz

a tetejére:

  • tojásfehérje
  • szezámmag vagy egyéb magvak, esetleg reszelt sajt


  • A tálas mixer táljába beleszitáltam a lisztet, hozzáadtam a sót, a borsot, az oregánót, a reszelt sajtot, és kis darabkákra belevagdaltam a hideg margarint.
  • A dagasztóspirállal keverni kezdtem, először alacsony fokozaton, majd szépen fokozatosan felvettem a legmagasabb fokozatra, és vizes homok állagúra kevertem a hozzávalókat.
  • A mixert hagyva tovább dolgozni hozzáadtam a tésztához a tojássárgákat és a hideg vizet, majd pár perc alatt szinte kész tésztává állíttattam össze a géppel.
  • Ezután lisztezett deszkára borítottam, összegyúrtam, cipóvá formáltam, majd kb. 1/2 cm vastag lappá nyújtottam.
  • Tetejét megkentem enyhén felvert tojásfehérjével, meghintettem szezámmaggal, és derelyemetsző segítségével a képen látható méretű rudakra szabtam.
  • Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20-25 percig sütöttem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése