kedd, augusztus 09, 2011

Fokhagymás hús (szaftos hús)

Vasárnapi ebédünk volt, petrezselymes burgonyával és finom, friss, ropogós vödrös savanyúsággal. Nagyon-nagyon finom lett, a hús a sütőben omlós-puhára sült-párolódott. A fokhagymát szerencsére az egész család szereti, aminek - a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatása miatt - különösen örülök. Ez az étel nemcsak finom és a fokhagyma miatt jó hatással van az érrendszerünkre, de az időbeosztásunkra is kedvező a hatása, ugyanis az előkészületeket leszámítva nincs vele semmi dolgunk, azon kívül, hogy várjuk, amíg a sütőben omlósra sül. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 2 kg sertéstarja
  • 1 fej fokhagyma
  • só, bors, morzsolt majoránna
  • kevés olaj (autentikusan sertészsír)


  • A tarját felszeleteltem. Mivel most csont nélkülit vettem, egyszerű dolgom volt. Ha csontos tarját veszek, azt felszeleteltetem a hentessel.
  • Minden szelet húst megsóztam és borsoztam, majd tálcára raktam.
  • Megtisztítottam a fokhagymát, gerezdekre szedtem.
  • Egy nagy lábast jól kikentem olajjal. (Sertészsírral készítve az igazi, nekem viszont vigyáznom kellett a férjem gyomrára és a saját alakomra, így olajat használtam.)
  • A húsokat a lábasba rétegeztem, minden réteget fűszereztem morzsolt majoránnával és zúzott fokhagymával.
  • Egy kevés vizet öntöttem alá - elég, ha kb. félig lepi el a húsokat -, majd lefedve a 200-210 fokra előmelegített sütőbe tettem a lábast.
  • Másfél óra elteltével a lábasról levettem a fedőt, visszatettem a sütőbe, és hagytam, hogy egy kis színt kapjon a hús, kicsit megpiruljon. Ezt a műveletet úgy is végezhetjük - különösen, ha ilyen nagy mennyiségű hússal dolgozunk -, hogy egy nagy tepsire rakjuk ki a szeleteket, és így pirítjuk készre őket.
  • Amikor a hússzeletek szép pirosra sültek, kivettem a sütőből, és petrezselymes burgonyával, savanyúsággal tálaltam.


10 megjegyzés:

  1. Ezt mi is nagyon szeretjük! Fokhagyma jöhet bármilyen mennyiségben...
    Üdvözöllek nálam! Miért nem lehet olvasódként bejelentkezni? Pedig szerettem volna...

    VálaszTörlés
  2. Szia Gerdi!

    Üdvözöllek és köszöntelek, mint első olvasóját a blogomnak (a családtagokat leszámítva). Nem gondoltam, hogy a gyermekeimen kívül bárki olvasni fogja a bejegyzéseket, ezért nagyon örülök, hogy erre jártál. A beállításokon pedig módosítok...

    VálaszTörlés
  3. Csatlakoznék Gerdi véleményéhez. Nálam is bejön.
    Fogja a gyerekeiden kívül más is olvasni a blogodat, itt vagyok élő példának - Gerdi után- én. ;D

    VálaszTörlés
  4. Meg én! :)
    A párom már csinálja is a húst! :)

    VálaszTörlés
  5. Mi a családommal nagyon szeretjük. isteni. :) ma ez lesz a vacsora. :))

    VálaszTörlés
  6. Koszonom a tipet mama ez lesz a vacsora

    VálaszTörlés
  7. Isteni az íze, én több zsírt szoktam tenni és csak kb fél deci vizet kb 1 kg tarjához. (Úgy is van elég víz a húsokban, ereszt az magától is ) A megmaradt sült hús zsírját , kenyérre kenve nagyon finom.

    VálaszTörlés