FOKHAGYMÁS HÚS



Hozzávalók:
  • 2 kg sertéstarja
  • 1 fej fokhagyma
  • só, bors, morzsolt majoránna
  • kevés olaj vagy sertészsír


  • A tarját felszeleteltem. Mivel most csont nélkülit vettem, egyszerű dolgom volt. Ha csontos tarját veszek, azt felszeleteltetem a hentessel.
  • Minden szelet húst megsóztam és borsoztam, majd tálcára raktam.
  • Megtisztítottam a fokhagymát, gerezdekre szedtem.
  • Nagy lábast jól kikentem olajjal.
  • A húst a lábasba rétegeztem, minden réteget fűszereztem morzsolt majoránnával és zúzott fokhagymával.
  • Kevés vizet öntöttem alá – elég, ha kb. félig lepi el a húsokat –, majd lefedve a 200-210 fokra előmelegített sütőbe tettem a lábast.
  • 1,5 óra elteltével a lábasról levettem a fedőt, visszatettem a sütőbe, és hagytam, hogy kis színt kapjon a hús, kicsit megpiruljon. Ezt a műveletet úgy is végezhetjük – különösen, ha ilyen nagy mennyiségű hússal dolgozunk –, hogy nagy tepsire rakjuk ki a szeleteket, és így pirítjuk készre őket.
  • Amikor a hússzeletek szép pirosra sültek, kivettem a sütőből, és petrezselymes burgonyával, savanyúsággal tálaltam.