VÖDRÖS SAVANYÚSÁG 1.



Hozzávalók (10 l-es vödörhöz):
  • 3,5 l víz
  • 35 dkg cukor
  • 20 dkg só (nem jódozott!)
  • 4 dl ecet (10%-os)
  • 1 teáskanál citromsav
  • 1 kávéskanál borkénpor
  • 5 babérlevél
  • 1 evőkanál nátrium-benzoát
  • 1 evőkanál egész fekete bors
továbbá:
  • néhány szál kapor (elhagyható)



  • Az alaplé hozzávalóit hidegen összekevertem. Nem baj, ha a citromsav nem oldódik fel teljesen a lében, idővel a vödörben ez majd bekövetkezik.
  • A kész levet a vödörbe töltöttem. Mivel mi szeretjük a kaprot, megmostam néhány szép szálat, és ezt is a vödörbe tettem.
  • Az uborkát kb. 1/2 órára beáztattam, ezalatt a szennyeződések feláznak, és könnyebb eltávolítani őket. Ezután folyó víz alatt, körömkefével nagyon alaposan megtisztítottam, megmostam minden egyes darabot. Fontos az alapos tisztítás, mivel ha egy kicsi szennyeződés is marad az uborkán, az egész munkánk kárba veszhet.
  • A megmosott uborkát a lébe helyeztem, majd rázártam a tetőt. Nekem most szinte tele is lett a vödör, de nem baj, ha kevesebb uborkánk van, a vödröt folyamatosan fel lehet tölteni.
  • Fontos, hogy a lé ellepje a zöldségeket.
  • Ezután az uborkát 1 héten keresztül minden nap megkevertem szedőkanállal (kézzel nem szabad belenyúlni, mert könnyebben romlik).
  • Természetesen nemcsak egyféle alapanyagot használhatunk, készülhet vegyesen is. Kerülhet bele pl. paprika, hagyma, fokhagyma, karfiol, bébipatisszon, zöldparadicsom.
  • Folyamatosan fogyasztható, felbontás után nem romlik.