vasárnap, február 19, 2017

Aszalt cseresznyés rizsfelfújt vaníliaöntettel



Hozzávalók:

  • 20 dkg arborio rizs
  • 7,5 dl laktózmentes tej
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 8 dkg porcukor
  • 5 dkg laktózmentes vaj
  • 2 tojás
  • 5 dkg aszalt fekete cseresznye

a formához:

  • laktózmentes vaj
  • rizsliszt

az öntethez:

  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 púpozott evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál vaníliás cukor
  • 5 dl laktózmentes tej

a tálaláshoz:

  • porcukor




  • A rizst váltott vízben többször megmostam, szűrőben hagytam lecsepegni.
  • Forrásban lévő vízbe tettem, 2 percig főztem, leszűrtem.
  • A tejet felforraltam, ízesítettem a sóval és a vaníliás cukorral, majd kis lángon puhára főztem benne a rizst.
  • A tűzről levéve elkevertem benne a porcukrot, a vajat, az enyhén felvert tojást és a cseresznyét.
  • A masszát vajjal kikent, rizsliszttel beszórt kuglófformába öntöttem, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt készre sütöttem.
  • A formában hagytam kicsit hűlni, majd késsel körben meglazítottam, és tálcára borítottam a felfújtat.
  • Amíg hűlt, elkészítettem az öntetet: a tojássárgáját lábasban, kézi habverővel alaposan eldolgoztam a keményítővel és a kétféle cukorral, majd hozzáöntöttem a tejet.
  • Kis lángon, folyamatosan kevergetve besűrítettem, de nem forraltam fel.
  • A kihűlt felfújtat porcukorral meghintve, a vaníliamártással körülöntve tálaltam.


A felfújt laktóz- és gluténmentes, készítéséhez a Mizo laktózmentes termékeit használtam. A receptet – több laktózmentes recepttel együtt – megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin januári számában is.

2 megjegyzés:

  1. Legfinomabb legegyszerűbb sütemény édesszájúaknak. Szép weboldalad van.
    Köszönöm! Szép Napot!

    VálaszTörlés
  2. Amennyiben a keményítő nem búza, hanem kukorica keményítő!

    VálaszTörlés